Dziś mamy 30 grudnia 2024, poniedziałek, imieniny obchodzą:

06 października 2024

"Bitwa Regionów". Finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego

fot. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

fot. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

22 września 2024 r. pierwsza stolica Polski zmieniła się w stolicę regionalnej kuchni#, a to za sprawą finału IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Do Gniezna przyjechało 16 KGW z całej Polski, aby rywalizować w konkursie na najlepszą potrawę regionalną.

Organizatorem finału było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Za najlepszą potrawę jury uznało gęsinę nie tylko na imieninach Marcina, sosem z wina porzeczkowego otuloną, modrą opasaną i hyćką zapijaną, na wielkopolskim talerzu podaną. Danie przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” z województwa wielkopolskiego.

Drugie miejsce przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” z województwa mazowieckiego za turzycowy rosół z bażanta z pierożkami faszerowanymi bażantem i jeleniem.

Kolejne miejsce na podium zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu z województwa warmińsko-mazurskiego, które zaserwowało dziką golonkę na gofrze ziemniaczanym w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany.

Finaliści IX edycji „Bitwy Regionów” i ich potrawy:

• województwo dolnośląskie: KGW  Lipowianki w Nawojowie Śląskim – rosół z krzykacza z klopsikami i makaronikiem kozim;

• województwo kujawsko-pomorskie: KGW w Kruszynie – żeberka wieprzowe duszone w kapuście cukrowej na zapiekanych ziemniakach;

• województwo lubelskie: KGW Niedzieliska – kaczka po zamojsku z sodziakami i sosem śliwkowym;

• województwo lubuskie: KGW Kotowice „Wianeczki” – zrazy z dzika z sosem grzybowym, kluchy, kapusta kiszona;

• województwo łódzkie: KGW w Branicy – kwas z kapusty kiszonej na mięsie z królika;

• województwo małopolskie: KGW w Kąclowej – truś z blandory z tobołkami w pomadzie śmietanowo-prawdziwkowej;

• województwo mazowieckie: KGW Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” – turzycowy rosół z bażanta z pierożkami faszerowanymi bażantem i jeleniem;

• województwo opolskie: KGW w Hajdukach Nyskich – hajduckie niebo;

• województwo podkarpackie: KGW w Krasiczynie – comber jagnięcy z kozim serem podany na kaszy pęczak z borowikami w towarzystwie sosu miętowego i surówki z pora;

• województwo podlaskie: KGW w Przystawańcach – żąsies śiupinys (potrawka z gęsiny);

• województwo pomorskie: Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne „Kościerska Chata” – kaczka podana na żurawinie z zapiekanym jabłuszkiem i modrą kapustą z ziemniakami puree;

• województwo śląskie: KGW  BESTWINIANKI – pipki gęsie z puree chrzanowo-ziemniaczanym z dodatkiem buraków i żurawiny;

• województwo świętokrzyskie: KGW  „Sikoreczki” w Krzcięcicach – tulipan z gęsiną;

• województwo warmińsko-mazurskie: KGW w Durągu – dzika golonka na gofrze ziemniaczanym, w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany;

• województwo wielkopolskie: KGW Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” – gęsina nie tylko na imieninach Marcina, sosem z wina porzeczkowego otulona, modrą opasana i hyćką zapijana, na wielkopolskim talerzu podana;

• województwo zachodniopomorskie: KGW w Międzywodziu FREGATA – żur rybaka z niespodzianką.

Wszystkim Kołom serdecznie gratulujemy.

Materiał: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Oceń artykuł: 6 6

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
KOBIZE
500PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Aparat dla dzieci
99,00 złPLN
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Budowa magazynów
Szkolenie okresowe pracowników
89PLN
Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
0

Nie przechowuj potraw zbyt długo. Mogą ulec zepsuciu nawet w lodówce

Święta minęły, a bigos, sernik# i pasztet wciąż czekają na swoją kolej?

(czytaj więcej)
0

Grzybobranie w sezonie zimowym? Tak, to możliwe

Choć większość grzybów pojawia się jesienią, w zimowych miesiącach# również można znaleźć prawdziwe perełki.

(czytaj więcej)
0

Niebawem powitamy Nowy Rok. Jakie są zwyczaje sylwestrowe?

Sylwester nie jest zwyczajną nocą, więc spędzać go #jak każdej innej nie można. To czas, który warto przeżyć wyjątkowo, niecodziennie. Nie znaczy to oczywiście, że trzeba koniecznie iść na bal. Ale zawsze warto pamiętać o obyczajach związanych z tym świętem. Są bardzo barwne i ciekawe. Zarówno te nasze rodzime, jak i wszelkie inne kultywowane w różnych zakątkach świata.

(czytaj więcej)
0

Ustawa podpisana. Wolna Wigilia od przyszłego roku

Wigilia będzie dniem wolnym od pracy #od przyszłego roku – ustawa w tej sprawie przeszła przez Parlament i 24 grudnia została podpisana przez Prezydenta. To rozwiązanie popiera zdecydowana większość Polek i Polaków.

(czytaj więcej)