Dziś mamy 21 września 2020, poniedziałek, imieniny obchodzą:

21 lutego 2020

Bezpieczne korzystanie z internetu przez najmłodszych. Lekcje zakończył quiz

fot. Iwona Matusiak

fot. Iwona Matusiak

Dzień Bezpiecznego Internetu odbył się w daltońskim Samorządowym Przedszkolu nr 2 w Szubinie# 19.02.2020 roku. W imprezie wzięli również udział uczniowie z Zespołu Szkół Specjalnych pod opieką pani Katarzyny Pietrzak oraz pani Sary Pawlickiej, którzy w społeczności przedszkolnej utworzyli grupę Serduszka. Dzięki temu mogli aktywnie uczestniczyć w zabawach, odczytując daltońskie instrukcje i organizując sobie pracę.

Przedszkolaki przybyły na hol, pokonując przeszkodę utworzoną z wełnianych sieci. W odpowiednią atmosferę wprowadziła wszystkich scenka, w której prowadzący połączył się przez komunikator z Tygryskiem, przebywającym poza przedszkolem. Dzięki temu dzieci zobaczyły, że niewidoczna dla oka sieć internetowa, daje możliwość łączenia się z każdego miejsca. Następnie poznały Sieciaka, czarny charakter, którego można spotkać w Internecie, ponieważ chce uzyskać różne informacje od dzieci. Tym razem chciał przekonać przyjaznego Tygryska, aby podał mu swoje dane. To miało uświadomić dzieciom, jak ogromne niebezpieczeństwo może czyhać po drugiej stronie monitora.

Dzieci poznały nazwę bezpiecznej strony www.necio.pl, z której najmłodsi mogą korzystać bez obaw, oczywiście w ograniczeniach czasowych dostosowanych do wieku.

Dla utrwalenia poznanych treści, wszystkie grupy przedszkolne wzięły udział w quizie, swoistej refleksji, która usystematyzowała ich wiedzę. Swoje odpowiedzi przedstawiały na specjalnie przygotowanym do tego ekranie monitora.

Z aprobatą wszystkie grupy przedszkolne wykonały zadania daltońskie, zgodnie z instrukcją, dostosowane do ich możliwości i potrzeb. Ich zadaniem było zebranie piłeczek umieszczonych pomiędzy wiązkami sieci, pokolorowanie ilustracji przyjaciela Necia oraz rzucanie piłeczek do kolorowych kubków, usprawniając motorykę pracy rąk, potrzebną między innymi w operowaniu palcami na klawiaturze.

Internet jest nieodłączną częścią współczesnego życia, źródłem wiedzy, ale i rozrywki. Mimo niepokoju, jaki budzi nadmierne korzystanie z jego zasobów, odpowiednio dozowany i kontrolowany, może być bezpieczny nawet dla najmłodszych. Certyfikat Bezpiecznego Przedszkolaka w Sieci, który otrzymały dzieci, symbolizuje ich rosnącą świadomość.

Organizatorzy: Izabela Szpotańska, Anna Ucińska i Jolanta Storzyńska

Materiał: Jolanta Storzyńska

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 117 3

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Jakie są najpopularniejsze imiona? Najnowsze zestawienie

Mamy zmianę na pozycji lidera, a dokładnie# liderki, wśród najpopularniejszych imion nadawanych dziewczynkom! W męskiej kategorii zmian brak. Sprawdźcie, jakie imiona – w pierwszym półroczu tego roku – rodzice nadawali swoim dzieciom najczęściej.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)