Dziś mamy 23 września 2020, środa, imieniny obchodzą:

16 września 2020

Coraz więcej legalnie pracujących cudzoziemców. Większość stanowią Ukraińcy

fot. pixabay.com

fot. pixabay.com

Coraz więcej obcokrajowców legalnie pracuje w Polsce. Obecnie jest ich ponad 658 tys. Jeszcze #dwa miesiące temu było ich o blisko 53 tys. mniej. W większości są to obywatele Ukrainy, Białorusi i Gruzji. Do ubezpieczeń społecznych zgłoszeni są również obywatele bardziej odległych, często egzotycznych krajów. To osoby pochodzące m.in. z Botswany, Republiki Zielonego Przylądka czy Wysp św. Tomasza.

„Niewątpliwie wpływ na liczbę pracujących cudzoziemców w Polsce miała epidemia Covid-19. Liczba cudzoziemców zarejestrowanych w ZUS na koniec sierpnia br. wynosiła 658,2 tys., czyli o 30 tys. więcej niż w lipcu Oznacza to, że wracamy do sytuacji sprzed pandemii” – mówi prof. Gertruda Uścińska, prezes ZUS. 

Wśród obcokrajowców ubezpieczonych w ZUS, większość stanowią obywatele Ukrainy, to 481 tys. Na drugim miejscu są Białorusini w liczbie 44, tys.  Na trzecim – Gruzini. W rejestrach Zakładu jest ich 10,5 tys. Do ubezpieczeń społecznych zgłoszeni są również obywatele bardziej odległych, często egzotycznych krajów. To osoby pochodzące m.in. z Botswany, Republiki Zielonego Przylądka czy Wysp św. Tomasza.

Również w województwie kujawsko-pomorskim wzrosła liczba legalnie pracujących cudzoziemców. Obecnie jest ich blisko 22,7 tys. To prawie o 2 tys. więcej niż w czerwcu. W dalszym ciągu dominującą grupą w naszym regionie są obywatele Ukrainy, których jest ponad 18,3 tys. Kolejni, co do liczby są Białorusini (849), obywatele Mołdawii (540) i Gruzji (366) – wymienia Krystyna Michałek, rzecznik regionalny ZUS województwa kujawsko-pomorskiego.

Co ciekawe w naszym regionie pracują również mieszkańcy z innych zakątków świata. To osoby pochodzące m.in.  z Chin, Mongolii czy Meksyku – dodaje rzeczniczka.

Do Polski w celach zarobkowych przyjeżdżają obywatele ze 160 krajów. Ponad połowa ubezpieczonych cudzoziemców pracuje na umowę o pracę, a niewielka część z nich, bo zaledwie 3 proc. decyduje się na własny biznes.  Pozostali są zgłoszeni w ZUS przede wszystkim z tytułu umów-zleceń. W województwie kujawsko-pomorskim na prowadzenie własnej firmy zdecydowało się jedynie 596 osób, z czego najwięcej firm otworzyli obywatele Ukrainy, następnie Niemcy i Białorusini. 

Statystyka cudzoziemców dla oddziałów ZUS w woj. kujawsko-pomorskim (dane na 31.08.2020 r.)

  • Oddział ZUS w Bydgoszczy – 14 402 ( w tym 12 030 Ukraińców)
  • Oddział ZUS w Toruniu – 8 284 ( w tym 6 307 Ukraińców)

Materiał: Krystyna Michałek - Rzecznik Regionalny ZUS Województwa Kujawsko-Pomorskiego

Oceń artykuł: 0 4

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (9) Zgłoś naruszenie zasad

    • -1 (9)

    AK, w dniu 16-09-2020 16:48:21 napisał:

    Patologia, Ci z ZSRR nie powinni mieć wstępu do Polski

    odpowiedz

    • 1 (11)

    Cna, w dniu 16-09-2020 17:08:12 napisał:

    A dla Polaków brak pracy

    odpowiedz

    • -4 (10)

    czytelnik, w dniu 16-09-2020 17:14:53 napisał:

    tylko dla polskich nierobów brak pracy..

    odpowiedz

    • -1 (9)

    taka prawda, w dniu 16-09-2020 18:32:00 napisał:

    Lepiej niech nam dadzą normalnie zarobić ,a nie dla obcych to i lepsza płaca i mieszkanie. To jest chore

    odpowiedz

    • 2 (2)

    rekrutert, w dniu 16-09-2020 19:49:51 napisał:

    Są dwa rodzaje ofert dla polaków pensja 2600zł 8 godz. i dla ukraińców 4500zl 12godz.

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • 0 (2)

    Z informacji , w dniu 17-09-2020 08:47:27 napisał:

    Niedługo może powstanie duży zakład pracy to będzie praca

    odpowiedz

    • 0 (0)

    sashka, w dniu 17-09-2020 09:04:09 napisał:

    spokojnie jeszcze przyjmiemy niedługo 2 000 000 białorusinów i juz w końcu Polacy beda w mniejszości, rozdać im i ukraincom obywatelstwa i PiS ma każde wybory wygrane

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Opracowujemy Instrukcje bhp
od 50PLN
Meble w kolorze Dąb Szary Sonoma / Brązowy Połysk
Ryzyko zawodowe
od 100PLN
Sprawdzanie świateł
GratisPLN
Analiza stanu bhp w firmie
od 50PLN
Sprawdzanie i regulacja ciśnienia w ogumieniu
Stoły i krzesła - różne wzory i kolory
Posnet Ergo
sugerowana cena producenta: 1537,50PLN
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)