Dziś mamy 29 maja 2023, poniedziałek, imieniny obchodzą:

13 września 2022

Jajko w sałatkowej odsłonie. Trzy przepisy na zdrowy posiłek

fot. pow.

fot. pow.

Zieleń na talerzu jest zawsze mile widziana, szczególnie# kiedy mamy do dyspozycji świeże warzywa. Któż potrafi przejść obojętnie obok straganów zastawionych plonami pól i ogrodów? Warzywa bardzo dobrze łączą się z jajkiem, dlatego polecamy trzy przepisy na zielono-jajeczne sałatki.

Z fasolką szparagową
To jedno z najpopularniejszych krajowych warzyw, którym zajadamy się od lata do później jesieni. Jest ona bogatym źródłem witaminy A, kwasu foliowego, a także witaminy C i K oraz witamin z grupy B. W warzywniakach kupić można dwie odmiany: zieloną i żółtą. Do sałatki będziemy potrzebowali następujących składników:
15 dkg fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
2 jaja Fermy Drobiu Jokiel rozmiar M lub L
1 mała czerwona cebula
2 pomidory
1 ziemniak
kilka kropli oliwy
nać pietruszki
sól i pieprz do smaku
Fasolkę oczyszczamy wykrawając ogonki, a następnie wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na półmiękko. Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i bardzo drobno kroimy. To samo robimy z cebulą i ugotowanym ziemniakiem. Wszystko mieszamy. Następnie myjemy pomidory, każdego przekrajamy na osiem części i dorzucamy do sałatki. Dodajemy kilka kropli oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki.

Sałatka nicejska
To klasyczny przysmak rodem z Francji. W opinii słynnego kucharza Gordona Ramseya to najlepsza letnia sałatka. Do jej przygotowania należy przygotować:
1 główkę sałaty rzymskiej lub mieszanka sałat
500 g ziemniaków
250 g fasolki szparagowej
20 dkg tuńczyka z puszki
2 jaja Fermy Drobiu Jokiel rozmiar M lub L
150 g pomidorów lub pomidorków typu cherry
4 łyżki czarnych oliwek
1 cebula
1 łyżka octu winnego
4 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy Dijon lub francuskiej
zioła prowansalskie, sól, pieprz
Młode ziemniaki gotujemy w mundurkach. Fasolkę gotujemy i kroimy na kawałki. Sałatę myjemy pod bieżącą wodą. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki, a każdego pomidora na osiem kawałków lub pomidorki na pół. Układamy na dnie miski liście sałaty, rozdrobnione warzywa i kawałki tuńczyka. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, kroimy i kładziemy na wierzchu. Następnie przygotowujemy sos, mieszając ocet winny z oliwą, musztardą, szczyptą ziół prowansalskich, pieprzem i solą. Sałatkę skrapiamy gotowym sosem i dekorujemy oliwkami.

Sałatka z brokułami
To warzywo w pełni już zdobyło nasze stoły. Podobno pochodzi z Cypru, a uprawiane było już w starożytnej Grecji i Rzymie. Posiada właściwości przeciwnowotworowe, jego jedzenie korzystnie wpływa na przewód pokarmowy. Brokuł to warzywo niskoskrobiowe i niskokaloryczne. Dostarcza dość dużej ilości błonnika pokarmowego oraz znaczącej ilości potasu, kwasu foliowego, witaminy A i C.
1 brokuł
4 pomidory
6 jaj rozmiar M lub L Fermy Drobiu Jokiel
1 mały słoik majonezu
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka keczupu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Brokuły oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i oliwy. Po ostudzeniu dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w ćwiartki. Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy na ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy. Majonez mieszamy z jogurtem i keczupem. Mieszamy razem i doprawiamy do smaku.

Jak przygotować idealne jaja na twardo do sałatki?
- Jaja najlepiej wyjąć z lodówki trochę wcześniej, aby miały temperaturę pokojową – radzi Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Zalewamy je zimną wodą i ustawiamy palnik na taką moc, aby woda delikatnie się gotowała, ale nie bulgotała nadmiernie. Czas gotowania zależy przede wszystkim od wielkości jajka. Można przyjąć, że jaja w rozmiarze S gotujemy przez około 8 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, rozmiar M potrzebuje ok. 9 minut, a rozmiar L do 10 minut. Pamiętajmy, żeby jajek nie gotować zbyt długo, ponieważ wokół żółtka może pojawić się ciemna obwódka. Po ugotowaniu jaja schładzamy. Nie czekamy jednak z ich obieraniem do całkowitego wystudzenia, ponieważ zimne jajka gorzej się obierają.

Materiał: Sylwia Makowska-Rzatkiewicz 

Oceń artykuł: 0 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Instrukcja bezpieczeństwa pożarowego
od 500PLN
Usługi prowadzenia ksiąg rachunkowych
od 50PLN
Szkolenia bhp wstępne
od 30PLN
Prowadzenie kadr i płac dla firm
od 50PLN
Rozliczenia ZUS
od 50PLN
Szkolenia pierwsza pomoc
od 50PLN
Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
0

Wesele sporym wydatkiem. W jaki sposób i na czym można zaoszczędzić?

Koszty organizacji ślubu i wesela rosną z roku na rok. Wiele osób poszukuje sposobów, by #zaoszczędzić. Jak wynika z naszych analiz, obecnie za „talerzyk” płacimy od 250 do nawet 500 złotych. W Polsce zwykle organizowane są przyjęcia na średnio 80 do 100 osób, choć niektóre pary planują huczne wesela nawet dla 300 gości. Wesele to zwykle spory wydatek w domowym budżecie. Podpowiadamy, w jaki sposób zaoszczędzić i na czym.

(czytaj więcej)
0

Idealny składnik diety odchudzającej. Sprytne sposoby na jajka w stylu fit

Jajko to produkt powszechnie znany i lubiany, chętnie spożywany osobno, ale także jako #dodatek czy element wielu potraw. Stanowi również idealny składnik diety dla osób, które pragną zrzucić parę kilogramów lub być fit dzięki codziennym aktywnościom czy uprawianiu sportu.

(czytaj więcej)
0

Dzień Samorządu Terytorialnego. Ustanowiony w 2000 roku

27 maja, na pamiątkę pierwszych demokratycznych wyborów samorządowych z 1990 r., obchodzimy #Dzień Samorządu Terytorialnego. O ustanowieniu tego święta zdecydował 29 czerwca 2000 r. Sejm w specjalnej uchwale na 10-lecie odrodzenia polskiego samorządu terytorialnego.

(czytaj więcej)
0

Niecodzienny gość w szubińskim komisariacie. Dźwięki spod sufitu

Pod sufitem piwnicy komisariatu w Szubinie, utknął wróbel. Na świergot uwięzionego ptaka zwrócił #uwagę dzielnicowy, który pomógł wydostać się zwierzęciu z potrzasku i wypuścił na wolność.

(czytaj więcej)