Dziś mamy 25 września 2022, niedziela, imieniny obchodzą:

13 września 2022

Jajko w sałatkowej odsłonie. Trzy przepisy na zdrowy posiłek

fot. pow.

fot. pow.

Zieleń na talerzu jest zawsze mile widziana, szczególnie# kiedy mamy do dyspozycji świeże warzywa. Któż potrafi przejść obojętnie obok straganów zastawionych plonami pól i ogrodów? Warzywa bardzo dobrze łączą się z jajkiem, dlatego polecamy trzy przepisy na zielono-jajeczne sałatki.

Z fasolką szparagową
To jedno z najpopularniejszych krajowych warzyw, którym zajadamy się od lata do później jesieni. Jest ona bogatym źródłem witaminy A, kwasu foliowego, a także witaminy C i K oraz witamin z grupy B. W warzywniakach kupić można dwie odmiany: zieloną i żółtą. Do sałatki będziemy potrzebowali następujących składników:
15 dkg fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
2 jaja Fermy Drobiu Jokiel rozmiar M lub L
1 mała czerwona cebula
2 pomidory
1 ziemniak
kilka kropli oliwy
nać pietruszki
sól i pieprz do smaku
Fasolkę oczyszczamy wykrawając ogonki, a następnie wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na półmiękko. Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i bardzo drobno kroimy. To samo robimy z cebulą i ugotowanym ziemniakiem. Wszystko mieszamy. Następnie myjemy pomidory, każdego przekrajamy na osiem części i dorzucamy do sałatki. Dodajemy kilka kropli oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki.

Sałatka nicejska
To klasyczny przysmak rodem z Francji. W opinii słynnego kucharza Gordona Ramseya to najlepsza letnia sałatka. Do jej przygotowania należy przygotować:
1 główkę sałaty rzymskiej lub mieszanka sałat
500 g ziemniaków
250 g fasolki szparagowej
20 dkg tuńczyka z puszki
2 jaja Fermy Drobiu Jokiel rozmiar M lub L
150 g pomidorów lub pomidorków typu cherry
4 łyżki czarnych oliwek
1 cebula
1 łyżka octu winnego
4 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy Dijon lub francuskiej
zioła prowansalskie, sól, pieprz
Młode ziemniaki gotujemy w mundurkach. Fasolkę gotujemy i kroimy na kawałki. Sałatę myjemy pod bieżącą wodą. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki, a każdego pomidora na osiem kawałków lub pomidorki na pół. Układamy na dnie miski liście sałaty, rozdrobnione warzywa i kawałki tuńczyka. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, kroimy i kładziemy na wierzchu. Następnie przygotowujemy sos, mieszając ocet winny z oliwą, musztardą, szczyptą ziół prowansalskich, pieprzem i solą. Sałatkę skrapiamy gotowym sosem i dekorujemy oliwkami.

Sałatka z brokułami
To warzywo w pełni już zdobyło nasze stoły. Podobno pochodzi z Cypru, a uprawiane było już w starożytnej Grecji i Rzymie. Posiada właściwości przeciwnowotworowe, jego jedzenie korzystnie wpływa na przewód pokarmowy. Brokuł to warzywo niskoskrobiowe i niskokaloryczne. Dostarcza dość dużej ilości błonnika pokarmowego oraz znaczącej ilości potasu, kwasu foliowego, witaminy A i C.
1 brokuł
4 pomidory
6 jaj rozmiar M lub L Fermy Drobiu Jokiel
1 mały słoik majonezu
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka keczupu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Brokuły oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i oliwy. Po ostudzeniu dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w ćwiartki. Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy na ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy. Majonez mieszamy z jogurtem i keczupem. Mieszamy razem i doprawiamy do smaku.

Jak przygotować idealne jaja na twardo do sałatki?
- Jaja najlepiej wyjąć z lodówki trochę wcześniej, aby miały temperaturę pokojową – radzi Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Zalewamy je zimną wodą i ustawiamy palnik na taką moc, aby woda delikatnie się gotowała, ale nie bulgotała nadmiernie. Czas gotowania zależy przede wszystkim od wielkości jajka. Można przyjąć, że jaja w rozmiarze S gotujemy przez około 8 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, rozmiar M potrzebuje ok. 9 minut, a rozmiar L do 10 minut. Pamiętajmy, żeby jajek nie gotować zbyt długo, ponieważ wokół żółtka może pojawić się ciemna obwódka. Po ugotowaniu jaja schładzamy. Nie czekamy jednak z ich obieraniem do całkowitego wystudzenia, ponieważ zimne jajka gorzej się obierają.

Materiał: Sylwia Makowska-Rzatkiewicz 

Oceń artykuł: 0 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
49PLN
Ramka na zdjęcia
13,90PLN 8,90PLN
Sporządzanie listy płac
od 50PLN
Opracowujemy Instrukcje bhp
od 50PLN
Pomoc przy kontroli ZUS
od 50PLN
Szkolenia pierwsza pomoc
od 50PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
0

Myślisz o regularnych ćwiczeniach? Jak wdrożyć plan w życie

Jak wynika z przeprowadzonych wśród Europejczyków badań #dotyczących aktywności fizycznej, Polacy zajmują pierwsze miejsce wśród ośmiu badanych krajów. Trzech na czterech Polaków deklaruje, że uprawia chociaż jedną dyscyplinę sportu. Największą popularnością cieszy się jogging (58,9%) i fitness (48,4%). Dalej uplasowało się pływanie (38,9%), piłka nożna (32,8%) oraz siatkówka (24,3%) . We wszystkich badanych krajach najbardziej aktywną sportowo grupą są osoby w wieku 18-34 lata. Skąd biorą motywację?

(czytaj więcej)
0

Czym ogrzejemy domy zimą? Perspektywy cenowe surowców energetycznych

Nagły wrześniowy spadek temperatur sprawił, że jednym z kluczowych# tematów stała się kwestia bezpieczeństwa energetycznego. Rządzący uspokajają, że nie zabraknie energii elektrycznej ani ciepła dla odbiorców indywidualnych. Z kolei eksperci alarmują, że węgla opałowego – z którego to korzystają głównie elektrownie i elektrociepłownie miejskie do wytworzenia energii cieplnej – nie wystarczy, a jeśli zostanie pozyskany, może być niskiej jakości. Czy społeczeństwu grożą częste wyłączenia energii i galopująca podwyżka cen?

(czytaj więcej)
0

„Hazard? Nie daj się wciągnąć!”. Akcja edukacyjna KAS

Krajowa Administracja Skarbowa (KAS) kontynuuje ogólnopolską# akcję edukacyjną, której celem jest podniesienie świadomości o zagrożeniach związanych z uzależnieniem od hazardu oraz uczestnictwem w nielegalnych grach hazardowych. Akcja uzyskała honorowy patronat Ministra Edukacji i Nauki.

(czytaj więcej)