Dziś mamy 5 sierpnia 2021, czwartek, imieniny obchodzą:

21 lipca 2021

Każdy ma te składniki w kuchni. Dania bez mięsa też są pyszne

fot. pow.

fot. pow.

Lato w pełni, a z nim ochota na lekkie i# pożywne potrawy pełne świeżych warzyw. Rezygnujemy z ciężkostrawnych i bardzo sycących dań, nie chcąc gromadzić zbędnych zapasów energii, jak robimy to na zimę. To także miejsce na pyszne desery z sezonowych owoców jak truskawki, maliny czy arbuz. Prawdziwie lekkostrawną dietą jest wegetariańska, w której rezygnujemy z tłustego mięsa na rzecz warzyw, strączków czy kasz. Jakie dania wegetariańskie przygotujemy z prostych składników, który każdy z nas ma w kuchni, a które pomogą nam przetrwać upalne dni?

Wbrew pozorom wielu z nas słysząc „dieta wegetariańska” widzi na talerzu jadłospis składający się z produktów przyrządzonych z ziaren soi, warzyw pod każdą postacią czy też składników mających imitować mięso. Nic bardziej mylnego. Menu wegetariańskie jest znacznie bogatsze i z pewnością przypadnie do gustu osobom regularnie jedzącym mięso w każdej postaci. To za sprawą nie tylko umiejętnie dobranych przypraw, ale też dań wieloskładnikowych, w których możemy dowolnie łączyć wybrane produkty w ciekawe smaki. Jednak podstawą diety, opartej z reguły na produktach roślinnych są dodatki jak ryż, strączki czy kasze. To one będą główną rolą w naszych inspiracjach wegetariańskich. Jak smacznie łączyć je z innymi składnikami?

Pożywna ciecierzyca

Ciecierzyca – lub też groch włoski – to jedna z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Pierwsze wzmianki o jej uprawie datowane są na 6500 rok p.n.e. na Bliskim Wschodzie. Co ciekawe, nie jest to roślina rosnąca naturalnie, jej plony otrzymujemy tylko z upraw. Dlaczego ciecierzyca jest tak ważna w diecie wegetariańskiej? Przede wszystkim jest doskonałym i bogatym źródłem białka, który z powodzeniem zastępuje to odzwierzęce. Ziarna ciecierzycy zawierają też dużo błonnika, ułatwiającego trawienie i odpowiadającego za uczucie sytości. Jakie dania z ciecierzycą sprawdzają się najlepiej? Oprócz oczywistej postaci, jakim jest pasta do smarowania lub do przekąsek – hummusu, ciecierzyca jest świetna do wszelkich sałatek lub też misek mocy. Cieciorka jest także pysznym dodatkiem do lekkich zup orientalnych. Możemy z niej także przyrządzić popularne falafele – okrągłe kotleciki z dodatkiem bliskowschodnich przypraw. Natomiast na słodko sprawdzi się jako lekki i puszysty mus z dodatkiem kakao, niskokaloryczny i doskonały na podwieczorek.

Klasyczny ryż

Uprawiany od starożytności stanowi doskonałą bazę dań jednogarnkowych, jest też składnikiem wielu zdrowych deserów, a dla wielu jest podstawą diety, szczególnie w krajach azjatyckich. W kulturze Wschodu jest symbolem dostatku, życia i płodności. Mowa o ziarnach ryżu, obecnych w niemal każdej kuchennej szafce. W sklepach dostaniemy wiele jego odmian: biały, brązowy, jaśminowy o kwiatowym zapachu, aromatyczny basmati, pękaty do włoskiego risotto czy dziki. Z ziaren ryżu przygotujemy przede wszystkim dania bliskowschodnie lub z kuchni azjatyckiej, szczególnie na jego orientalnych odmianach. Będą to wszelkiego rodzaju wegetariańskie curry, woki, słodkie puddingi ryżowe z owocowymi dodatkami na mleczku kokosowym lub na wybranym napoju roślinnym. Ryż dobrze sprawdzi się też jako dodatek do letnich sałatek obfitujących w świeże warzywa i zioła, a także pysznych zapiekanek.

Lekkostrawne kasze

W daniach jarskich często podstawą są także ulubione kasze jak jaglana, gryczana czy jęczmienna. Były głównym składnikiem kuchni staropolskiej, aż do końca XIX wieku, kiedy to zostały coraz częściej zastępowane ziemniakami. Niesłusznie! Nie licząc dużej zawartości białka, kasze są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego błonnika oraz skrobi, dostarczającej organizmowi energii. Każda z kasz najlepiej sprawdza się w wegetariańskim kaszotto z dodatkami warzyw korzennych jak marchewka oraz zielonych: groszku, brokułów lub jarmużu. Kasza jaglana, ze względu na swoją lepkość, doskonale sprawdzi się jako farsz do papryk lub zapiekanej cukinii, natomiast z kaszy gryczanej przygotujemy pyszne wegetariańskie kotlety.

– Dania kuchni wegetariańskiej są niezwykle smaczne i różnorodne. Z powodu braku dodatku mięsnego musimy pamiętać o odpowiednim uzupełnieniu białka, który w ogromnej ilości znajdziemy w strączkach, szczególnie w ciecierzycy i w soczewicy. Ryże natomiast stanowią pożywny dodatek i mogą być wykorzystywane na przykład do włoskiego, kremowego risotto z ulubionymi wakacyjnymi dodatkami jak szparagi lub groszek zielony oraz oczywiście do potraw kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Z ulubionej kaszyprzyrządzimy za to lekkie kaszotto lub jednogarnkowe potrawki warzywne. – dodaje Lucyna Wysocka, ekspert marki Halina.

Dania diety wegetariańskiej są doskonałe na gorące dni. Nawet, jeśli nie jesteśmy wegetarianami – na lato możemy włączyć do diety więcej zieleniny i strączków przy jednoczesnym ograniczeniu mięsa. W okresie letnim warto przyrządzać potrawy lekkie, korzystając z sezonowych produktów dostępnych w każdym sklepie. Dopełniając je pełnowartościowym ryżem lub smaczną kaszą stworzymy sycące i pożywne posiłki dla każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 2 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad

    • -1 (3)

    Jupik, w dniu 21-07-2021 21:39:42 napisał:

    Nie każdego stać na kupno tak drogich składników.Dieta mięsna jest tańsza

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • 0 (0)

    Smakosz, w dniu 22-07-2021 16:10:15 napisał:

    Popieram i polecam.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Konstrukcje stalowe
Meble w kolorze Dąb Szary Sonoma / Brązowy Połysk
Instrukcja bezpieczeństwa pożarowego
od 500PLN
Budowa domu pod klucz
Sprawdzanie zawieszenia pojazdu
Szczotki do włosów tytanowe Termix
Meble na wymiar: szafy przesuwne
Budowa stanu surowego
0

Pracownicy mają mniejszą motywację. Zobacz, jak zwiększyć wydajność pracy

Jak wskazało badanie „Zdrowie psychiczne w# środowisku pracy”, pracownicy obecnie borykają się z takimi trudnościami jak brak energii do działania (51,75%), gorszy nastrój (50,31%), mniejsza motywacja (48,77%). Na dodatek aż 57% z nich zgłasza potrzebę udziału w integracji firmowej. To zatem dobry moment na organizację wydarzeń w duchu team building, które wzmocnią motywację zespołu. A przy okazji pomogą w budowaniu wizerunku marki i skuteczności przyszłych rekrutacji.

(czytaj więcej)
0

Fitness chce odzyskać formę. Niestety, na razie rosną zaległości

Ponad 112 mln zł zaległości mają przedsiębiorcy prowadzący# działalność sportową i rekreacyjną, to o jedną piątą nieopłaconych faktur i kredytów więcej niż przed pandemią – wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i bazy informacji kredytowych BIK. Wraz ze zniesieniem części ograniczeń, przyrost długów branży sportowej przyhamował, niestety nie dotyczy to klubów fitness i siłowni, które mają niemal 23 mln zł zaległości. Prowadzący te biznesy są pierwszą grupą przedsiębiorców, która złożyła pozew zbiorowy o odszkodowania przeciwko Skarbowi Państwa.

(czytaj więcej)
0

W naszej diecie nie może zabraknąć warzyw. Smaczne, zdrowe i tanie dania

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia każdego dnia powinno się# spożywać minimum 400 g warzyw. Zdrowa i urozmaicona dieta jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a korzystając z sezonowych darów natury, nie trzeba przepłacać. Przepis na cukinię faszerowaną mięsem będzie świetnym pomysłem na szybki i pożywny obiad, a bakłażan lub papryka sprawdzą się jako dodatek podkreślający charakter najróżniejszych potraw.

(czytaj więcej)
0

Rozmowa z Wiktorią. „Zdecydowanie największą frajdę sprawiają mi treningi na siłowni”

Sekcja ciężarowa Tarpana Mrocza osiąga duże sukcesy na arenie krajowej#, ale i międzynarodowej. Przedstawiamy Państwu Wiktorię Wołk z Mroczy, która jest jedną z „gwiazd” tej drużyny.

(czytaj więcej)