Dziś mamy 22 października 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

14 października 2020

Podziękowania dla mjr J. Odrobińskiego. "Jestem naprawdę poruszony"

fot. Agnieszka Bubczyk

fot. Agnieszka Bubczyk

Dnia 13.10. br. na boisku wewnętrznym ZS w Szubinie miało miejsce niecodzienne #wydarzenie. Uczniowie kadeci z lll i lV klasy Technikum w Szubinie, złożyli w dniu dzisiejszym piękne podziękowania naszemu nauczycielowi Edukacji Wojskowej, Panu mjr. rez. Jarosławowi Odrobińskiemu.

P. Odrobiński był wychowawcą obecnej klasy trzeciej technikum w latach 2018 - 2020. W wyniku zaangażowania w Oddział Przygotowania Wojskowego oraz pełnienia wielu innych funkcji, wychowawstwo nad klasą III TL przejął P. Robert Gawroński. Z tej okazji, klasa lll zorganizowała piękną ceremonię podziękowania za te dwa lata, kiedy byli podopiecznymi majora Odrobińskiego. Do podziękowań dołączyli się także tegoroczni maturzyści, dziękując za trzy lata nauki w ramach zajęć z Edukacji Wojskowej, której punktem kulminacyjnym była certyfikacja ukończenia szkolenia. Począwszy na klasie I technikum, będącej zarazem pierwszym Oddziałem Przygotowania Wojskowego w naszej szkole, kończąc na maturzystach, uczniowie ustawieni w kolumnie, wmaszerowali na szkolny plac musztry. Idąc prężnym i równym krokiem, nadali powagi oraz odpowiednią atmosferę wydarzenia.

Całość prowadzona była przez przewodniczącego szkoły, st. szer. kadeta Jakuba Króla oraz st. kpr. kadeta Zuzannę Manikowską. W ceremonii, wzięło udział ponad dziewięćdziesięciu kadetów z naszej szkoły. Uczniowie klasy czwartej technikum reprezentowani przez Patrycję Makarońską, Wiktorię Wiśniewską i Gracjana Gałązka wręczyli Panu Majorowi pamiątkowy album ze zdjęciami upamiętniający minione trzy lata edukacji wojskowej oraz bukiet kwiatów. Następnie Gracjan Gałązka odczytał podziękowania w imieniu całej klasy IV słowami: "Panie Majorze, Szeregowy kadet kapral Gracjan Gałązka pragnie Panu w imieniu Swoim i całej klasy IV Tl podziękować, za trzy lata edukacji Wojskowej, w której uczył nas Pan jak z dumą nosić mundur i być przykładnym kadetem, który całym sobą reprezentuje naszą szkołę. Pokazał Pan nam namiastkę życia wojskowego, które z pewnością przyda nam się w dalszej drodze życiowej. Dziękujemy Panu również za wyszkolenie taktyczne i strzeleckie które jest najważniejsze dla żołnierza. Dziękujemy za naukę regulaminów dyscypliny i poezji wojskowej. Dziękujemy Panu serdecznie za wszystko, czego nas Pan nauczył. Zapewniamy Pana, że gdy ktokolwiek z nas założy mundur będzie go nosił z dumą i godnością".

Po zabraniu głosu przez majora Odrobińskiego, z jego ust mogliśmy usłyszeć: “Jestem naprawdę poruszony, jesteście świadectwem i wzorem mojej pracy. Takie podejmowane inicjatywy ze strony uczniów stawiają mnie w przekonaniu, że to co robię, czym się zajmuję jest przez Was dobrze odbierane, słuszne i szanowane’’.

Materiał: Agnieszka Bubczyk

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie.

Oceń artykuł: 14 4

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)