Polacy chcą żyć zdrowo. Wpływ na to miała pandemia
fot. pixabay.com
Kantar podsumował aspiracje żywieniowe Polaków w# 2021 roku.
Dawniej „chcieliśmy być sobą”, dziś dodajemy „i chcemy żyć zdrowo”. Pandemia skokowo zwiększyła świadomość prozdrowotną. Ponad połowa Polaków (58%) zwraca uwagę na to, żeby sposób odżywiania wzmacniał odporność. Co ciekawe, aż 16% ankietowanych wpływem diety na zdrowie zainteresowało się w związku z pandemią. Dziś trzech na pięciu Polaków chciałoby dziś zmienić swoją dietę i jeść więcej owoców i warzyw. Większość (64%) uważa, że właśnie ich spożywanie w największym stopniu zwiększa nasze zdrowie i odporność. Samych owoców więcej chce jeść 38% konsumentów.
Eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej informują, że bezsporny jest związek między poprawą jakości zdrowotnej spożywanej żywności, a stanem zdrowia populacji. Rzeczywiście też wśród najczęstszych błędów żywieniowych wymienia się zbyt małą ilość owoców i warzyw. W tym kontekście badamy jak wygląda dieta Polaków, co jest dla nas ważne i do czego aspirujemy?
Zdrowie na talerzu
W 2021 roku jedynie 17% Polaków odżywiało się zgodnie z zaleceniami dietetyków - połowę każdego ich posiłku stanowiły warzywa i owoce. 57% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce. U 37% pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć to za mało). 20% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.
Aspiracje
57% Polaków chciałoby zmienić swoją dietę. Jak? Przede wszystkim chcielibyśmy jeść więcej owoców (38%) i warzyw (37%). Dla 16% dobrym pomysłem byłoby częstsze spożywanie soków owocowych i warzywnych, a 9% skłania się ku przetworom.
Domowe przetwory i samodzielna uprawa
W domach ponad połowy Polaków (51%) samodzielnie przygotowuje się przetwory. Najczęściej są to kiszonki (36%) i owocowe dżemy, powidła i konfitury (21%). Prawie co trzeci Polak (30%) uprawia owoce i warzywa na własny użytek. Uprawiamy warzywa i owoce najczęściej w przydomowym ogrodzie (15%). Robią to przedstawiciele wszystkich grup społecznych.
Dieta a odporność
Pandemia pomogła nam zrozumieć rolę odżywiania. Już ponad połowa Polaków (58%) zwraca uwagę na to, żeby sposób odżywiania wzmacniał odporność. Aż 16% wpływem diety na odporność zainteresowało się w związku z pandemią koronawirusa. 15% robi to regularnie od dawna, 5% dba o odporność głównie jesienią i wiosną, a 22% robi to nieregularnie. Pytamy zatem, na czym polega zdrowe odżywianie? Dwie trzecie Polaków (64%) twierdzi, że odporność organizmu w największym stopniu można zwiększyć jedząc świeże warzywa i owoce. 17% wskazuje na przetwory z owoców i warzyw, a 15% na warzywa i owoce gotowane. Doceniamy kiszonki (48%), czosnek, cebulę, tzw. naturalne antybiotyki (46%). Blisko połowa Polaków postrzega je jako produkty zwiększające odporność. Co bardzo ciekawe, jedynie co piąty ankietowany (19%) wymienia tu suplementy diety dostępne w aptece.
Najlepsze witaminy mają owoce i warzywa
Warzywa i owoce są dla Polaków najpopularniejszym źródłem witamin. Większość z nas (81%) robi coś, żeby zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin w organizmie. Najpopularniejszym sposobem na zapewnienie sobie witamin jest jedzenie warzyw i owoców (71%).
Czas na polskie superowoce
Rośnie świadomość korzyści z codziennego spożywania owoców o wyjątkowych walorach prozdrowotnych. Wśród owoców jagodowych Kantar wyróżnił cztery gatunki. Truskawka, ulubiony owoc Polaków, zyskała w mijającym sezonie 1 mln odbiorców, borówka wysoka 2,5 mln nowych konsumentów. Dwa młode i bardzo przyszłościowe gatunki, których Polska jest największym producentem na świecie, to jagoda kamczacka i minikiwi. Ona zyskały już wierną grupę blisko 4 mln konsumentów.
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw/red.
Czytaj również
- Nowe znaki w Brzózkach. Pozwolą ocalić niejedno kocie życie
- Kolorowanki profilaktyczne dla najmłodszych. Pobierz plik do wydruku
- Zajęcia lotnicze. Sprzyjające warunki pogodowe
- Dzisiaj Światowy Dzień Trzeźwości. Jak alkohol wpływa na nasz organizm?
- Dzień Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej. Hołd dla pomordowanych
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Podstawowe szkolenie łączników i zwiadowców. Zajęcia w Kowalewku
W ramach rocznego planu pracy zatwierdzonego przez #Komendę Jednostki w Kowalewku trwają zajęcia z zakresu budowy i obsługi motocykli typu Honda 125 SL, a także qadów Yamaha Grizzly 550.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Chorych na Hemofilię. Zaburzenia krzepnięcia krwi
Wczoraj obchodziliśmy Światowy Dzień# Chorych na Hemofilię.
(czytaj więcej)Ochrona przed niechcianymi wiadomościami. Nowe zabezpieczenia
Przedsiębiorcy telekomunikacyjni świadczący #usługi SMS podłączyli się do systemu telegraf.cert.pl, służącego do przekazywania wzorca fałszywej wiadomości SMS. Dzięki czemu blokowane będą oszukańcze wiadomości SMS, które są zgodne z przygotowanymi przez CSIRT NASK wzorcami.
(czytaj więcej)Nowe znaki w Brzózkach. Pozwolą ocalić niejedno kocie życie
Nowa droga w Brzózkach, a nasze koty #mają stare nawyki. Nie są przyzwyczajone do większych szybkości pojazdów. Dlatego znaki ostrzegawcze może pozwolą ocalić nie jedno kocie życie.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!