Stypendyści Ministra Edukacji i Nauki. Alan Jagodziński i Monika Marach na gali

fot. powierzone
7 marca 2023 roku Alan Jagodziński, uczeń szubińskiego liceum, otrzymał z rąk #Marii Mazurkiewicz, Kujawsko-Pomorskiej Wicekurator Oświaty, stypendium Ministra Edukacji i Nauki.
Na uroczystej gali w IV Liceum Ogólnokształcącym w Toruniu wyróżniono 48 młodych ludzi z województwa kujawsko-pomorskiego, wśród których znalazło się tylko dwoje uczniów ze szkół powiatu nakielskiego – Alan Jagodziński z I Liceum Ogólnokształcącego im. Stanisława Wyspiańskiego w Szubinie i Monika Marach z Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica w Nakle nad Notecią.
Stypendium Ministra Edukacji i Nauki przyznawane jest uczniom za szczególne osiągnięcia w nauce i sporcie, a tych Alanowi nie brakuje - jest bowiem czterokrotnym finalistą Olimpiady Teologii Katolickiej, finalistą Olimpiady Lingwistyki Matematycznej, stypendystą projektu „Prymus Pomorza i Kujaw” i projektu „Humaniści na start!” oraz beneficjentem Stypendium Prezesa Rady Ministrów. Jest także wielokrotnym zwycięzcą turniejów szachowych różnej rangi, bo królewska gra to kolejna z jego pasji.
Alanowi gratulujemy wyróżnienia i życzymy dalszych sukcesów!
Materiał: Arleta Marchlewska / I Liceum Ogólnokształcące im. Stanisława Wyspiańskiego w Szubinie
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria








Czytaj również
- Konkurs "Od technika do logistyka". Sukces Kajetana Solety z Żeglugi
- Drzwi otwarte w nakielskim liceum. Młodzież zapoznała się z ofertą szkoły
- Zajęcia profilaktyczne. Policjantka spotkała się z czwartoklasistami
- Ogólnopolski Konkurs "Od technika do logistyka". Udział uczniów Żeglugi
- O tradycjach i obrzędach w bibliotece. Wielkanocne zajęcia dla dzieci
Jak przechowywać mięso i wędliny? Pamiętajmy o kilku zasadach

Właściwe przechowywanie mięsa i wędlin to niezwykle istotna kwestia, mająca ogromny wpływ# nie tylko na smak produktów, ale przede wszystkim na obecność niebezpiecznych dla zdrowia drobnoustrojów. Zatem jeśli chcemy jeść pewne i świeże produkty mięsne, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach dotyczących przechowywania.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Gruźlicy. Jakie są najczęstsze objawy tej choroby?

Światowy Dzień Gruźlicy obchodzony był 24 marca dla upamiętnienia dnia, w którym #niemiecki mikrobiolog Robert Koch odkrył prątek gruźlicy. Święto zainicjowała 100 lat później Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) - 24 marca 1982 r., aby podnosić świadomość i szerzyć wiedzę.
(czytaj więcej)Jak wspierać osobę chorą na nowotwór? Słowa mają wielką moc

W obchodzony 4 lutego Światowy Dzień Walki z Rakiem szczególnego znaczenia nabierają słowa: „jestem blisko” oraz „kocham Cię”.# W obliczu choroby onkologicznej bliskość drugiej osoby i słowa wsparcia mają ogromną moc.
(czytaj więcej)Warto zadbać o odpowiednią dietę. Nie powinno zabraknąć jajek i warzyw

Z dnia na dzień robi się cieplej, a natura wraca do życia. Po zimowych miesiącach chętnie #zwiększamy aktywność na świeżym powietrzu, co stanowi często spore wyzwanie dla naszego organizmu. Aby dobrze wejść w wiosenny czas, warto zadbać o odpowiednią dietę, w której na pewno nie powinno zabraknąć warzyw i jajek.
(czytaj więcej)