Dziś mamy 29 marca 2024, piątek, imieniny obchodzą:

24 grudnia 2021

Świąteczny niezbędnik kulinarny. O czym nie można zapomnieć?

fot. InfoWire.pl

fot. InfoWire.pl

Święta Bożego Narodzenia to idealna okazja do# spędzenia kilku miłych i spokojnych dni w gronie najbliższych. Jednak zanim zasiądziemy przy suto zastawionym stole, czeka nas sporo przygotowań, a one bywają nerwowe. Niektórzy do samej kolacji wigilijnej pracują na najwyższych obrotach, by wszystko wyszło perfekcyjnie. Niech to jednak nie psuje nam świątecznej atmosfery. Dzięki niezbędnikowi kulinarnemu szefa kuchni Knorr bez trudu zaplanujemy wszystkie posiłki, a „odhaczanie” kolejnych apetycznych i tradycyjnych potraw przyniesie nam sporo satysfakcji.

Pierwsza gwiazdka – czas do stołu!

Według tradycji świąteczne obchody rozpoczynają się w momencie, kiedy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka, nawiązująca do Gwiazdy Betlejemskiej. Najpierw życzenia i dzielenie się opłatkiem, następnie ucztowanie. W wielu domach wstępem do posiłku jest postny barszcz z uszkami. Nie jest to jednak jedyna tradycyjna zupa na wigilię. Serwować można aromatyczną zupę grzybową lub kwaskowaty żur, przyrządzany na żytnim zakwasie. Jeśli w tym roku postanowicie go wypróbować, skorzystajcie z naszego przepisu na wigilijny żurek podawany z ziemniakami.

Wigilijny żurek

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 6

Składniki:

- 500 ml żuru żytniego lub owsianego
- 10 g suszonych grzybów
- 1 kostka Bulionu warzywnego Knorr
- 2 ząbki czosnku
- 4 ugotowane ziemniaki
- 100 ml śmietany 18%

Sposób przygotowania:

1. Namocz grzyby w 1,5 l wody, ugotuj je i potem odcedź.
2. Wywar połącz z żurem i Bulionem na włoszczyźnie Knorr. Grzyby możesz pokroić i również dodać do zupy.
3. Rozetrzyj czosnek i wrzuć do żurku. Wlej zakwas.
4. Żurek zabiel śmietaną po zagotowaniu. Danie serwuj z gotowanymi ziemniakami.

Postne danie główne

Przyjmuje się, że w wigilię na stołach powinniśmy unikać mięsa. Starodawne zwyczaje przyzwalały jednak na jedzenie ryb, a karp już dawno stał się jednym z symboli wieczerzy wigilijnej. Przyrządzany po żydowsku, smażony w panierce albo pieczony – szefowie kuchni opanowali różne sposoby jego przygotowania do perfekcji. Nie wszyscy jednak są smakoszami tej ryby, nie wszyscy też mają ochotę na jedzenie dużych ilości smażonych potraw. Miłośnicy kulinarnych innowacji wprowadzają do swojego jadłospisu łososia i dorsza. Często podaje się też rybę po grecku z solidną porcją duszonych warzyw.

Pomysły na uroczysty obiad

Pierwszego i drugiego dnia świąt można mieć już trochę dość pierogów, którymi zajadamy się od kolacji wigilijnej. Zresztą jest to okazja, żeby przygotować imponujące frykasy, których raczej nie jada się na co dzień. Pieczeń rzymska wygląda bardzo efektownie. Tak samo zresztą, jak pieczony schab z owocowym nadzieniem. Wielu kucharzy próbuje swoich sił w pieczeniu w całości kurczaka, kaczki lub gęsi. I to z sukcesami! Możecie mieć pewność, że peklowana szynka też zrobi na gościach ogromne wrażenie. Tego typu specjały podkreślają uroczysty charakter posiłku.

Peklowana szynka

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 100 g żurawiny ze słoika
- 1 opakowanie Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr
- 50 ml czerwonego wina
- 2 łyżeczki miodu
- 2 szklanki wody

Zalewa:

- 1 l wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna Ziela angielskiego z Meksyku Knorr
- 1 łyżka Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 50 g soli morskiej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka goździków

Sposób przygotowania:

1. Składniki zalewy umieść w garnku i gotuj około minutę. Po tym czasie odstaw wszystko do wystudzenia.
2. Szynkę umieść w zalewie i marynuj ją przez dobę.
3. Następnego dnia przełóż mięso do żaroodpornego naczynia, wlej szklankę wody i zapiekaj 130°C przez 4 godziny.
4. Pod koniec pieczenia posmaruj szynkę miodem i piecz ponownie w 200°C, aż skórka się zarumieni. Odstaw pieczeń na bok, aby doszła do siebie.
5. Zredukuj wino w rondelku. Wlej szklankę wody, sos powstały z pieczenia i żurawinę.
6. Wsyp opakowanie Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr, staranie wymieszaj i gotuj całość przez około 5 minut. Szynkę serwuj z sosem grzybowo-żurawinowym.

Wytrawne przekąski na stół

Spotkania świąteczne trwają długimi godzinami, więc w jadłospisie nie może brakować przekąsek serwowanych na zimno, po które biesiadnicy będą mogli sięgać w dowolnym momencie. Świetnie sprawdzają się w tej roli śledzie. Podawać je można z minimalną ilością dodatków albo ze słodkimi czy pikantnymi akcentami. Dla każdego znajdzie się coś pysznego. Mile widzianym gościem w menu jest pasztet. Upewnijcie się jednak, że obok klasycznej wersji mięsnej, znajdzie się miejsce też dla wegetariańskiej, np. z fasoli albo soczewicy. Nie można pominąć niekwestionowanej królowej świątecznych dań, czyli sałatki jarzynowej. Jeśli wykorzystacie do jej zrobienia warzywa z gotowania rosołu, zaoszczędzicie sporo czasu. Idealna potrawa last minute! Dobry gospodarz jest przecież przygotowany na wszystko i nawet w ostatniej chwili jest w stanie wyczarować coś pysznego.

Materiał: InfoWire.pl

Oceń artykuł: 2 3

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Prowadzenie kadr i płac dla firm
od 50PLN
Szkolenie okresowe pracowników
49PLN
Instrukcja bezpieczeństwa pożarowego
od 500PLN
Sporządzanie listy płac
od 50PLN
Opracowujemy Instrukcje bhp
od 50PLN
Szkolenie z HACCP
59PLN
Kalendarz A3 12-miesięczny
42,00PLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
0

Prawo pocztowe. Prezydent podpisał nowelizację ustawy

Ustawa umożliwia przekazanie Poczcie Polskiej# 2,052 mld zł dotacji na finansowanie kosztu netto obowiązku świadczenia usług powszechnych w latach 2021-2024 r.

(czytaj więcej)
0

Dzisiaj Wielki Piątek. Czas smutku, żałoby i skupienia

Wielki Piątek jest czasem powagi, smutku, żałoby i skupienia#. W kościele tego dnia nie odprawia się mszy św., tylko ma miejsce wieczorna Liturgia Męki Pańskiej. Najważniejszym jej elementem jest adoracja krzyża. Wierni podchodzą do krucyfiksu, przyklękają i symbolicznym ucałowaniem wyrażają przyjęcie odkupienia Jezusa. Liturgię wielkopiątkową kończy przeniesienie Najświętszego Sakramentu z ciemnicy do tak zwanego Grobu Pańskiego upamiętniającego złożenie do grobu ciała Chrystusa. Grób Pański stanowi ważny element Wielkiego Piątku i jego przygotowywanie jest szczególnie polskim zwyczajem. W grobach tych są często symbole narodowe oraz nawiązania i aluzje do aktualnych wydarzeń oraz problemów społecznych.

(czytaj więcej)
0

Społeczne sadzenie lasu. Akcja żołnierzy Obrony Terytorialnej

27 marca kujawsko-pomorscy Terytorialsi z kompanii #dowodzenia, 81 batalionu lekkiej piechoty z Torunia, 83 batalionu lekkiej piechoty z Grudziądza oraz pracownicy cywilni RON wraz Dowódcą 8. Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej płk Marcinem Dojasiem w ramach kolejnej udanej współpracy Brygady z leśnikami wzięli udział w akcji społecznego sadzenia lasu.

(czytaj więcej)
0

Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem

- To spodek obcej cywilizacji, UFO, a może to jakieś urządzenie szpiegowskie# z innego kraju? - spekulują mieszkańcy Tarkowa Dolnego w powiecie bydgoskim na widok dziwnego pojazdu, który stanął na jednej z łąk pod lasem w powiecie bydgoskim.

(czytaj więcej)