Trwa sezon na szparagi. Wypróbuj przepis na doskonały omlet
fot. powierzone
Szparagi są warzywem dającym plony stosunkowo krótko – zwykle przez około# miesiąc, na przełomie maja i czerwca. Stanowią ceniony przysmak, dlatego wielu smakoszy stara się jak najlepiej wykorzystać czas zbiorów, przygotowując ulubione potrawy z wykorzystaniem charakterystycznych białych lub zielonych pędów. Doskonałym kulinarnym pomysłem jest połączenie szparagów z jajkami.
Zdrowe i smaczne
Co jest niezwykłego w szparagach, że mają tylu wielbicieli? Ich smak jest wyrazisty, nieco słony lub gorzkawy. Białe odmiany są delikatniejsze, ale wymagają trochę dłuższego gotowania. Pędy, oprócz tego że smaczne, mają również wiele właściwości pozytywnie wpływających na organizm człowieka.
Są niskokaloryczne (100 g zawiera tylko 18 kcal), lekkostrawne i pożywne. Mają w składzie dużo błonnika, dzięki czemu zbawiennie wpływają na pracę i oczyszczanie układu pokarmowego. W szparagach występuje ponad 100 substancji odżywiających i wspierających organizm. Zawierają m.in. witaminę K, C, E i A, kwas foliowy, witaminy z grupy B, składniki mineralne (miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez), kwasy organiczne, aminokwasy, saponiny, oksylipiny, związki fenolowe i flawonoidy. Białko zawarte w szparagach (zwane glutation) ma właściwości detoksykujące, pomaga w zwalczaniu nowotworów i choroby Alzheimera.
Dobrana para
Połączenie z jajkiem sprawia, że dostajemy posiłek niskokaloryczny. Jajka bowiem też charakteryzują się tą cechą – jedno ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka. Białko zawarte w jajkach ma najlepszy skład aminokwasowy ze wszystkich produktów białkowych. Zawierają też witaminy (A, D, K, E, B i B12), zdrowy cholesterol oraz minerały (wapń, fosfor, potas, sód, cynk, selen, miedź). Są w nich aminokwasy, białka i tłuszcze, w tym te zawierające kwasy omega-3.
– W połączeniu ze szparagami jajka możemy podawać w różnorakiej formie – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Sprawdzają się zarówno jajka sadzone, w koszulkach, w formie pasty czy omletu. W każdej konfiguracji otrzymujemy smaczną, pożywną potrawę.
Potwierdza to obecność tego połączenia w kuchniach wielu krajów np. w niemieckiej. Właśnie z niej pochodzi proponowany poniżej omlet serowy ze szparagami.
Przepis na omlet serowy ze szparagami
Porcja dla 4 osób, gotowanie 30 minut, przygotowanie 30 minut.
Składniki:
1 kg zielonych szparagów
8 jaj M lub L Fermy Drobiu Jokiel
50 g masła
2 łyżki startego sera ementaler
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta pieprzu cayenne
koperek
sól
½ łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Obieramy szparagi i gotujemy je w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżeczki cukru i 10 gram masła. W czasie, gdy warzywa się gotują, ucieramy żółtka, dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Następnie na sztywną pianę ubijamy białko, które dodajemy do masy żółtkowej, delikatnie mieszając. Smażymy na maśle 4 omlety. Szparagi odcedzamy i dzielimy na 4 części. Każdą wykładamy na 1 omlet, a następnie składamy na połowę. Podajemy posypane koperkiem.
Materiał: Marta Mikulska
Czytaj również
- Jak gotować wiosną, aby schudnąć zdrowo? Zrzuć zbędne kilogramy
- Można je gotować, smażyć lub zapiekać. Rusza sezon na szparagi
- Odpoczynek na łonie natury. Co warto zabrać ze sobą na piknik?
- Regionalne produkty tradycyjne. Warto wypróbować w święta
- Wielkanocne specjały dawniej i dziś. Łączymy tradycję z nowoczesnością
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Ciekawe miejsca na terenie Leśnictwa Dębogóra. Co warto zobaczyć?
Pogoda nie zachęca wręcz do #wychodzenia na zewnątrz, więc My chcemy Was zachęcić do lektury przy porannej kawie. Tym razem kilka ciekawych miejsc na terenie Leśnictwa Dębogóra.
(czytaj więcej)Rocznica powstania w gettcie warszawskim. Heroiczna walka
Dzisiaj, 19 kwietnia przypada# 81. rocznica powstania w getcie warszawskim.
(czytaj więcej)Edukacyjny piknik z okazji Dnia Ziemi. Wstęp bezpłatny
22 kwietnia 2024 r. po raz pięćdziesiąty czwarty obchodzimy# Dzień Ziemi. To święto ekologiczne, które w tym roku promowane jest hasłem: Planeta kontra plastik. W ramach obchodów Główny Inspektorat Ochrony Środowiska jest współorganizatorem edukacyjnego pikniku na terenie Państwowego Instytutu Geologicznego – PIB.
(czytaj więcej)Ćwiczenia strażaków w Szczecinie. Doskonały obiekt do nauki
W ramach zawartego porozumienia o współpracy #z Politechniką Szczecińską ratownicy OSP JRS wzięli udział w ćwiczeniach zorganizowanych w Akademickim Centrum Szkoleniowym MUSTC.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!