Dziś mamy 16 kwietnia 2024, wtorek, imieniny obchodzą:

16 października 2021

Wiejski jarmark w sercu Torunia. Lokalne żywność i dania kuchni regionalnej

fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP

fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP

Świeża i lokalna żywność na wyciągnięcie ręki# - dziś (15 października) na straganach przed Urzędem Marszałkowskim można zaopatrzyć się w najwyższej jakości produkty pochodzące z regionalnych upraw i hodowli. Szesnastu wytwórców sprzedaje warzywa, owoce, ryby, sery, przetwory i wędliny. Wystawców i odwiedzających przywitał marszałek Piotr Całbecki.

- Jest to jedna z form promocji kujawsko-pomorskiego rolnictwa i przetwórstwa spożywczego. W ten sposób pomagamy nie tylko naszym producentom, ale też propagujemy zdrową żywność - podkreśla marszałek Piotr Całbecki.

Gospodarz województwa zapowiedział utworzenie miejsca, w którym regionalne wyroby będzie można zakupić przez cały rok. Projekt będzie finansowany ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, budżetu województwa i grantu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Zadebiutuje za półtora roku w Przysieku.

Podczas naszego jarmarku mieszkańcy mogą skosztować ciepłych dań kuchni regionalnej. Czernina, pierogi z gęsiną i kapustą czy barszcz czerwony z pasztecikiem to tylko niektóre z przysmaków czekających na odwiedzających. Jarmark cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Już po godzinie na niektórych stoiskach brakowało produktów. Odwiedzający opuszczają plac przed Urzędem Marszałkowskim z torbami pełnymi lokalnych przysmaków.

Zdrowe słodkości w postaci różnorodnych miodów są dostępne przy stoiskach:
- „Pasieka przy Forcie” Cezarego Maćczaka z Kijewa Królewskiego (powiat chełmiński),
- „Pasieka Rodzinna” Jacka i Tomasza Paulów z Gniewkowa (powiat inowrocławski),
- „Kraina Skrwy Manufaktura Zdrowia” Agnieszki Pawłowskiej (powiat rypiński).

Sery różnego rodzaju można znaleźć na stoiskach:
- „Serowar na Pałukach” Wojciecha Cieślewicza z Jadowników Bielskich (powiat żniński),
- „KozieŁawy” Emilii i Krzysztofa Witkowskiego (powiat rypiński).

Różnorodne warzywa, przetwory warzywne i owocowe oferują:
- „Ogrody Joli” Marii Wiśniewskiej-Staszak z Mlewa (powiat golubsko-dobrzyński),
- „Folwark Warzyn” Michała Sędłaka (powiat inowrocławski),
- „Ekologiczne Gospodarstwo Zielarskie Wróbel” z Gołotów (powiat chełmiński),
- „Gospodarstwo Sadownicze E.M. Chabowscy” ze Strzelec Górnych (powiat bydgoski)

Wyroby mięsne, wśród których znajdą się wędliny i pasztety, oferują:
- Monika i Marcin Błaszczyk (Szonowo, powiat grudziądzki),
- Stanisław Wzorek (Zelgno-Bezdół, powiat toruński),
- „U Doroty” Dorota i Franciszek Słomkowscy (Murczyn, powiat żniński).
- Mirosława i Bogdan Liczbik z Trzebcza Szlacheckiego (powiat chełmiński).

Dostęp do zdrowych olejów zapewnia rodzinne Gospodarstwo Rolne MajFarma (Krusza Duchowna, powiat inowrocławski), a gospodarstwo EKO-MŁYN Kazimierza Jachymskiego z Dziewierzewa (powiat nakielski) umożliwia zakup mąk i kasz. Do stoiska OL-MAT z Kruszwicy (powiat inowrocławski) zapraszamy miłośników ryb w occie.

Do degustacji dostępne są także owoce z Gospodarstwa Sadowniczego Mądrzejewscy (powiat nakielski) oraz Gospodarstwa Sadowniczo-Szkółkarskiego Andrzej i Maciej Grochowalscy (powiat brodnicki).

Świeże wyroby wytwarzane tradycyjnymi metodami będą możliwe do zakupienia także w sklepie internetowym Lokalna Żywność. Internetowe okienko zakupowe zostanie otwarte 20 października. Szczegóły dotyczące zamawiania żywności dostępne w zakładce Gdzie odebrać.

Materiał: Beata Krzemińska / rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

Oceń artykuł: 3 4

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Analiza stanu bhp w firmie
od 50PLN
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
49PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
Budowa magazynów
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Szkolenia pierwsza pomoc
od 50PLN
Pamiątka A4
20,00 zł PLN
0

Już zakwitły mniszki. Przygotuj smaczny syrop na przeziębienie

Mniszek lekarski to cenna roślina znana #z wielu prozdrowotnych właściwości. Nadszedł właśnie najlepszy moment na zbiór kwiatów. Można z nich przyrządzić miód lub syrop, który przyda się zimą, gdy dopadnie nas przeziębienie. Przepis jest prosty i tani. Wystarczy trochę cierpliwości.

(czytaj więcej)
0

Połowa szkolenia nowo wcielonych Terytorialsów. Wkrótce przysięga

To już połowa szkolenia nowo wcielonych# Terytoriasów w 82 batalionie lekkiej piechoty z Inowrocławia. Jest to bardzo intensywny element szkolenia podstawowego żołnierzy, który zakończy się złożeniem uroczystej przysięgi wojskowej 20 kwietnia br.

(czytaj więcej)
0

Wędrówka wzdłuż Kanału Bydgoskiego. Dużo dobrego humoru

Wczorajszą wędrówkę rozpoczęliśmy #w Bydgoszczy, skąd w piętnastoosobowym składzie wędrowaliśmy wzdłuż Kanału Bydgoskiego.

(czytaj więcej)
0

Zajęcia lotnicze. Sprzyjające warunki pogodowe

Od kilku dni sprzyjające warunki pogodowe umożliwiły przeprowadzenie #zajęć lotniczych w JRS Kowalewko.

(czytaj więcej)