Dziś mamy 19 marca 2024, wtorek, imieniny obchodzą:

01 lutego 2023

Wiele zastosowań wieprzowiny. Popularne mięso w polskiej kuchni

fot. powierzone

fot. powierzone

Wieprzowina to mięso bardzo popularne w polskiej kuchni, które może być wykorzystywane do tworzenia wielu potraw i wędlin. #Często zdarza się jednak, że zapominamy, do jakich zastosowań najlepiej nadają się konkretne części półtuszy wieprzowej. Zapraszamy na krótki przegląd, który pomoże lepiej zorientować się w temacie.

Wincenty Wojciech Wielądko, autor XVIII-wiecznego dzieła zatytułowanego „Kucharz dosko-nały pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem” pisał, że wieprzowina to mięso „smaku bardzo przyjemnego, bez którego nie można się obejść w kuchni”. W tamtych czasach nie była wprawdzie jeszcze taka popularna, ale dzisiaj trudno wyobrazić sobie bez niej polski stół, na którym pojawia się pod wieloma pysznymi postaciami. Do celów kulinarnych wykorzystuje się w zasadzie całą tuszę wieprzową, ale największe zastosowanie ma mięso. To najdelikatniejsze pochodzi z tzw. schabu środkowego i szynki.

- Mięso wieprzowe jest niezwykle zróżnicowane i dlatego ma wiele zastosowań w kuchni czy wędliniarstwie – mówi Joanna Miśkowicz z firmy Dobrowolscy. – Jednak znajomość poszcze-gólnych części tuszy wieprzowej niezwykle ułatwia nam przyrządzanie potraw, ale też po prostu pomaga w zakupach.

1. Głowa

Nadaje się do gotowania i jako dodatek do salcesonów oraz kaszanek. Można podawać ją w galarecie i dodawać do bigosów oraz pasztetów, a dawniej wykorzystywano ją do przyrządzania rolad i faszerowania.

2. Karkówka (zwana też schabem karkowym)

Doskonała do gotowania, duszenia, pieczenia i smażenia. Można ją peklować i przyrządzać z niej pieczenie, steki, bitki oraz panierowane kotlety.

3. Podgardle

To dosyć tłuste mięso, dodawane na ogół do potraw z chudych mięs mielonych (np. pasztetów). Dobrze nadaje się również do przetopienia.

4. Łopatka

Zwarte, lekko twarde mięso, które można gotować i dusić. Doskonałe do wyrobu kiełbas. Przyrządza się z niego pieczenie, zrazy, gulasze i potrawy mielone (np. klops i kotlet mielony).

5. Golonka (przednia i tylna)

Najlepsza do gotowania lub pieczenia (w formie surowej czy peklowanej). Podaje się ją na gorąco lub w galarecie, można też dodawać golonkę do pasztetów.

6. Nóżki

Do gotowania, a także na galarety lub wywary.

7. Słonina

Zewnętrzna warstwa skóry. Używana do obkładania lub szpikowania suchych mięs. Wytopiony z niej tłuszcz można stosować do pieczenia i smażenia innych potraw. Słonina jest także idealna jako okrasa bądź podstawa zasmażki.

8. Schab

Najdłuższy, jednolity mięsień grzbietu. Obok szynki najlepszy kawałek tuszy wieprzowej, z którego wyrabia się polędwicę. Idealny do pieczenia, duszenia i smażenia w formie kotletów z kostką lub bez.

9. Żeberka

Ten fragment tuszy składa się z żeber wraz z mostkiem pokrytych cienką warstwą mięśni i tłuszczem. Żeberka idealnie nadają się do gotowania, duszenia i pieczenia.

10. Boczek

Z dolnej części tuszy. Surowy najlepiej smakuje pieczony lub duszony, dodawany do wielu po-traw rolad, kiełbas, pasztetów. Boczek w formie wędzony wzbogaca smak wielu dań.

11. Biodrówka

Przednia część odcinka krzyżowego tuszy. Do gotowania, duszenia i smażenia, przyrządza się z niej najczęściej dania duszone, zrazy, sznycle i gulasz. Można na niej gotować wywary.

12. Pachwina

Tłuste mięso używane do wyrobu wędlin. Można je przetapiać lub wykorzystać jako dodatek do nadzienia.

13. Szynka

Z tylnego, górnego fragmentu tuszy. Do pieczenia, smażenia, duszenia i gotowania. Przygo-towuje się z niej pieczenie, kotlety saute i panierowane, bryzole, steki, zrazy, mięso gotowane peklowane (podawane na zimno lub gorąco) oraz pieczenie duszone.

Materiał: Marta Mikulska

Oceń artykuł: 6 5

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (4) Zgłoś naruszenie zasad

    • 4 (4)

    Swoerszcz, w dniu 01-02-2023 07:31:02 napisał:

    Dzisiejsze wyroby głównie w marketach nie mona nazwać mięsem. Jakoś i przede wszystkim smak to tragedia. Wszystko w imię kasy korporacji, a ktoś na to pozwala w sumie to sami na to zezwalami. Jemy co oni chcą i jakiej jakości.

    odpowiedz

    • 3 (7)

    Wypasacz świń , w dniu 01-02-2023 08:28:34 napisał:

    Obecny proces hodowli nijak się ma do tego jaki się odbywał w latach 70-80 minionego stulecia. Cały dzisiejszy proces odbywa się ze szkodą dla życia i zdrowia człowieka -konsumenta. To jest mięso w którym znajdziemy całą tablice Mendelejewa. Wieprz obecnie na ubój hodowany jest kilka miesięcy i osiąga masę. Dawniej trwało to lata. Pomijam proces karmienia i antybiotyków Konsekwencje tego widzimy patrząc na mięso,na wędliny. Tego nawet by świnia nie chciała zjeść - a człowiek zje i....choruje na potęgę .

    odpowiedz

    • 1 (3)

    X, w dniu 01-02-2023 15:31:40 napisał:

    Wypasaczu świń - nie zmieniło się natomiast to, że proces od zawsze odbywa się ze szkodą dla życia świni. Pomijając fakt, że świńskie mięsa jest jednym z najbardziej szkodzących człowiekowi z tych, które spożywa.

    odpowiedz

    • 0 (0)

    waldek, w dniu 01-02-2023 17:02:13 napisał:

    Nie ma co patrzeć na dziadoskiej jakości mięso w marketach. Całe śmierdzące. Świnie zwykle mają słabe warunki traktowane wyłącznie jako narzędzie do zysku. Liczy się pieniądz, a my później takie g*wn* jemy. Pozdrawiam

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Ramka wodna na zdjęcie
25,90PLN
Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
Szkolenia p.poż.
od 50PLN
Opracowujemy Instrukcje bhp
od 50PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Przeglądy gaśnic
od 50PLN
Kolaż ze zdjęć 30x40
16,00PLN
Szkolenia pierwsza pomoc
od 50PLN
0

Jak prawidłowo stosować antybiotyki? Nie przerywaj kuracji

Czy wiesz, jak prawidłowo stosować antybiotyki? Zapobieganie infekcjom i odpowiednie ich# leczenie pomogą zachować skuteczność leków i zapobiegać antybiotykoodporności.

(czytaj więcej)
0

Ćwiczenia policjantów i straży granicznej. Wspólne działania

Policjanci, wspólnie ze strażą graniczną, wzięli udział# w ćwiczeniach na terenie Portu Lotniczego w Bydgoszczy. Miały one na celu sprawdzenie i utrwalenie działań służb w odpowiedzi na realne zagrożenia, które mogą wystąpić podczas codziennej działalności lotniska.

(czytaj więcej)
0

Terytorialsi na kolejnym szkoleniu. Kurs SERE był bardzo wymagający

Ucieczka, unikanie przeciwnika, przetrwanie w terenie to tylko niektóre #zagadnienia kursu SERE poziomu B, który w minionym tygodniu zrealizowało Centrum Szkolenia Wojsk Obrony Terytorialnej w Toruniu. W 5-dniowym kursie udział wzięło kilkunastu Terytorialsów z całego kraju, a zajęcia realizowane były m.in. na terenie borów Tucholskich.

(czytaj więcej)
0

Co nam mówi kod kreskowy? Czy prefiks 590 = Polska?

Kto odpowiada za kody kreskowe#? GS1 to międzynarodowa organizacja zajmująca się zarządzaniem systemem znakowania produktów kodami kreskowymi.

(czytaj więcej)