Dziś mamy 22 października 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

07 października 2020

Zajęcia pozalekcyjne w ZS w Szubinie. Szkolenie dobowe w Wymysłowie

fot. Agnieszka Bubczyk

fot. Agnieszka Bubczyk

W dniach 4-5.10.br., w ramach realizacji projektu zajęć pozalekcyjnych w# 2020r. pn. "Siła w Tradycji. Szkolenie proobronne elementem wychowania patriotycznego" uczniowie Technikum klas wojskowych w Zespole Szkół im. prof. Emila Chroboczka w Szubinie, tym razem uczestniczyli pod nadzorem nauczyciela mjr. rez. Jarosława Odrobińskiego w szkoleniu dobowym w Wymysłowie oraz w Centrum Szkolenia Strzeleckiego Lasów Państwowych w Plaskoszu.

Zajęcia wyjazdowe w bazie szkoleniowo logistycznej, która mieściła się w Ośrodku pełniącej również funkcję agroturystyki w Dworku Wymysłowo niedaleko Brdy obejmowały nast. tematykę: podstawy survivalu i bushcraftu teoria połączona z praktyką, bieg - pentlę komandosa ze strzelaniem z broni ASG (postawa leżąca, stojąca i siedząca), podchody z wykorzystaniem urządzenia nawigacyjnego GPS (dystans ok. 6 km z zadaniami na poszczególnych punktach), strzelanie z łuku, procy oraz repliki karabinu ASG Dragunov broń dla strzelców wyborowych. Nie mogło zabraknąć również atrakcji obejmujących zakwaterowanie i rozrywki w postaci kąpieli w basenie i jacuzzi oraz wieczorem ogniska, pieczenia kiełbasek przy muzyce, która poderwała uczniów do tańca. Pomimo późniejszego, niż zazwyczaj na obozie capstrzyku następnego dnia rano odbył się normalny poranny rozruch fizyczny. W drugim dniu uczniowie uczestniczyli w zajęciach na strzelnicy Centrum Szkolenia Strzeleckiego Lasów Państwowych w Plaskoszu. Nasi "mundurowi" mieli możliwość odbyć strzelanie z pistoletu Glock 19 kal. 9mm, także z typowego "Kałasznikowa" - kbk AKMS kal. 7,62mm, następnie sprawdzić się na symulatorze strzeleckim oraz symulatorze (samochodzie tzw. "dachowanie"). Po solidnym obiedzie składającym się z dwóch dań obejmujących grochówkę szczęśliwie po tym pełnych wrażeń okresie weekendowym wróciliśmy do domu. Przed nami następne wyzwania związane z realizacją w/w projektu.

Zadanie dofinansowane przez POWIAT NAKIELSKI.

Koordynator projektu - nauczyciel w ZS mjr rez. Jarosław Odrobiński

Materiał: Agnieszka Bubczyk

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)