Dziś mamy 10 czerwca 2023, sobota, imieniny obchodzą:

Gotuj z nami

07 czerwca 2023 1

Pyszne danie z kociołka. Pożywny posiłek doskonały na biesiady

Wesołe biesiady przy ognisku, na łonie natury w gronie rodziny i przyjaciół lubi każdy. To okazja do# rozmów, zabawy i odpoczynku. Takie spotkania można połączyć ze wspólnym przygotowaniem smacznego i pożywnego po-siłku, który zasmakuje wszystkim. Zamiast typowej kiełbaski z grilla może-my zaskoczyć towarzystwo pysznym daniem przyrządzonym w kociołku.

(czytaj więcej)
04 czerwca 2023 0

Trwa sezon na szparagi. Wypróbuj przepis na doskonały omlet

Szparagi są warzywem dającym plony stosunkowo krótko – zwykle przez około# miesiąc, na przełomie maja i czerwca. Stanowią ceniony przysmak, dlatego wielu smakoszy stara się jak najlepiej wykorzystać czas zbiorów, przygotowując ulubione potrawy z wykorzystaniem charakterystycznych białych lub zielonych pędów. Doskonałym kulinarnym pomysłem jest połączenie szparagów z jajkami.

(czytaj więcej)
26 maja 2023 6

Sentymentalna podróż do przeszłości. Smaki naszego dzieciństwa

Z okazji Dnia Matki kierujemy najlepsze życzenia do naszych mam, ale też wspominamy #najpiękniejsze chwile spędzane w ich towarzystwie. To one bardzo często wywarły ogromny wpływ na nasz sposób postrzegania świa-ta, ale też gusta – w tym kulinarne. Smak potraw przyrządzanych przez ma-my pamiętamy zwykle przez całe życie i traktujemy jako ważny punkt odnie-sienia.

(czytaj więcej)
24 maja 2023 1

Jak i co smażyć na ruszcie? Warto sięgnąć po sprawdzone już przepisy

Grillowanie nie musi ograniczać się do smażenia kiełbasek i karkówki. Coraz częściej przypomina #ceremonię, do udziału w której zapraszamy członków rodziny lub przyjaciół. Za każdym razem chcemy ich zaskoczyć nowym, autorskim przepisem, jednak czasem warto posłuchać sprawdzonych rad. Jak i co smażyć na ruszcie, by wydobyć z grillowanych potraw wszystko, co najlepsze? Podpowiadamy.

(czytaj więcej)
18 maja 2023 0

Sałatki najlepiej smakują wiosną. Czym możemy zaskoczyć gości?

Sałatki nigdy nie smakują tak dobrze, jak wiosną! Chrupiące i soczyste nowalijki, pełne# witamin, doskonale sprawdzą się jako śniadanie lub lekka przekąska w ciągu dnia. Odpowiednio przyprawione będą także idealnie pasować do grillowanych potraw serwowanych podczas pierwszych spotkań towarzyskich na świeżym powietrzu. Jak skomponować sałatkę doskonałą i czym możemy zaskoczyć w tym roku naszych gości?

(czytaj więcej)
17 maja 2023 2

Trzy sposoby na domowe hamburgery. Proste przepisy na szybkie danie

Hamburger plasuje się w czołówce najbardziej znanych i lubianych na świecie szybkich dań. Choć to punkt obowiązkowy w #menu restauracji typu fast food, tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować go w domu i to zarówno w najprostszej, jak i bardzo wykwintnej wersji. Odpowiednio zmieniając dodatki, można trafić w gusta konsumentów w różnym wieku i o zróżnicowanym trybie życia.

(czytaj więcej)
15 maja 2023 2

Co jeść podczas nauki, by pobudzić szare komórki? Dieta maturzysty

Nasze „szare komórki” są niezwykle energochłonne – wydatkują aż 20% energii przeznaczonej na #podstawową przemianę materii całego naszego organizmu. Podczas egzaminów i przygotowań do matury chłoną jej jeszcze więcej, ponieważ dodatkowo muszą radzić sobie ze stresem, niekończącą się ilością materiałów do przyswojenia oraz nieustającą gonitwą myśli i emocji. Czy można wykorzystać pożywienie do optymalizacji pracy naszego mózgu? Co jeść podczas nauki i tuż przed wejściem do sali egzaminacyjnej? Skorzystaj z naszych podpowiedzi i wzbij się na wyżyny swoich możliwości!

(czytaj więcej)
02 maja 2023 0

Sałatki nieodłącznym elementem grillowania. Sprawdzone przepisy

Grillowanie głównie kojarzy nam się z soczystymi kawałkami mięsa. Chcemy jednak zwrócić uwagę, że nieodłącznym# elementem dań z grilla są sałatki. I choć kochamy klasyczne smaki, podczas przygotowywania ich często dajemy upust swojej fantazji. Mając do dyspozycji całą gamę świeżych warzyw i owoców, spektrum możliwości wydaje się nieograniczone. Wzbogacając je oryginalnymi przyprawami i orientalnymi dodatkami, jesteśmy w stanie w kilka minut przenieść nasze kubki smakowe w najbardziej egzotyczne miejsca na ziemi.

(czytaj więcej)
29 kwietnia 2023 0

Grilowane potrawy powinny być smaczne i aromatyczne. Jak to zrobić?

Wiele osób uważa, że grillowanie to jedna z najwspanialszych form sztuki kulinarnej, która pozwala na# tworzenie niesamowitych, aromatycznych i smakowitych potraw. Wbrew pozorom ta forma gotowania nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych - grillować może każdy, na własnych zasadach. Jest to również świetna zabawa i doskonały czas na relaks i miłe spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Grillowane potrawy powinny być smaczne, aromatyczne, a z naszymi wskazówkami będą przede wszystkim zdrowe. Jak to zrobić? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
29 kwietnia 2023 0

Praktyczne gotowanie na parze. Niskokaloryczne potrawy pełne witamin

Mistrzowie kuchni mają swoje sposoby na to, by zachować oryginalny smak potraw, jak również# nie stracić właściwości danych składników, w tym cennych witamin i mikroelementów. Pomaga w tym gotowanie na parze. To znana od lat, bardzo zdrowa metoda przyrządzania potraw, dzięki której możemy uniknąć smażenia na tłuszczu, a co za tym idzie dania przygotowane w ten sposób dostarczą organizmowi mniej kalorii.

(czytaj więcej)
28 kwietnia 2023 2

Ładna pogoda sprzyja piknikom. Co powinno znaleźć się w koszyku?

Dni coraz cieplejsze, świat wiosennie zmienia swoje oblicze, rozkwita... Idealnym sposobem #spędzania czasu na świeżym powietrzu jest oczywiście pik-nik. Słońce, zieleń, szum wiatru czy wody i towarzystwo bliskich osób – czyż do szczęścia potrzeba czegoś więcej? Tak – koszyka piknikowego wypełnio-nego pysznościami!

(czytaj więcej)
25 kwietnia 2023 3

Rusza sezon grillowy. Czym w tym roku zaskoczyć gości w majówkę?

Maj pachnie... grillem. Aromat podsmażanego mięsa, rumieniących się na ogniu warzyw i grillowanych#ziół – już za chwilę spędzając czas na świeżym powietrzu będzie można wyczuć znacznie bardziej charakterystyczne nuty. Przydomowe ogródki, tarasy i balkony, a także miejskie parki, czy podmiejskie polany, wypełnią się biesiadnym gwarem. Od wielu lat „majówka”, czyli pierwsze dni maja, są wolne od pracy. To symboliczna data oficjalnego rozpoczęcia sezonu grillowego. Co w tym roku zaserwować, by pozytywnie zaskoczyć zaproszonych gości? Podpowiadamy.

(czytaj więcej)
22 kwietnia 2023 0

Jak prawidłowo ugotować ryż? Świat japońskich przysmaków

Inari sushi, a może chirashi sushi – czym różnią się od siebie poszczególne rodzaje sushi? Z jakich #składników się składają? Jakie są nietypowe i mało rozpowszechnione rodzaje sushi? Jak prawidłowo ugotować ryż? Dziś przedstawiamy przewodnik po świecie mniej znanych japońskich przysmaków.

(czytaj więcej)
21 kwietnia 2023 1

Porady dietetyka. Jak sobie radzić z wiosennym przesileniem?

Zmęczenie, problemy z koncentracją, rozdrażnienie, ból mięśni, a nawet zawroty głowy. #Nasz organizm może reagować na zmianę pór roku na różne sposoby. Ciało nadal tkwi w zimowym letargu, podczas gdy umysł, zainspirowany pierwszymi ciepłymi promieniami słońca, już chciałby działać na pełnych obrotach. Przesilenie wiosenne może utrzymywać się nawet przez kilka tygodni, dlatego warto dowiedzieć się, jak poprzez proste zmiany w diecie, znacząco skrócić ten nieprzyjemny czas.

(czytaj więcej)
18 kwietnia 2023 0

Jajka podane po turecku. Potrawa szturmem zdobywa fanów

Jaja to klasyk na polskich stołach. Nie zawsze jednak muszą znaleźć się tam ugotowane na twardo.# Ciekawym pomysłem jest podanie ich po turecku – w ostatnim czasie potrawa ta szturmem zdobywa swoich fanów.

(czytaj więcej)
15 kwietnia 2023 0

Jak skomponować zdrowy posiłek do biura? Przepis na szybki lunchbox

Osoby przynoszące do pracy lub szkoły własny lunch częściej utrzymują prawidłową masę ciała i są# chudsze od osób, które omijają ten posiłek lub sięgają po przypadkowe przekąski. Jak tego uniknąć? Zbliża się ulubiona pora roku wszystkich dietetyków. Nasze torby zakupowe wypełnią się wkrótce świeżymi nowalijkami oraz soczystymi, polskimi warzywami. Podpowiadamy, jak zamienić je w pełnowartościowe posiłki „na wynos”.

(czytaj więcej)
08 kwietnia 2023 1

Jak przygotować szlachecki mazurek? Doskonały przepis z XVIII wieku

Kopa jaj i trzy godziny mieszania – tak pokrótce opisać można proces powstawania# tego niezwykłego, rarytasowego, sarmackiego przysmaku. Z okazji świąt Wielkanocnych proponujemy przygotowanie bogatego w kolonialne składniki, można rzec epickiego, szlacheckiego mazurka! Chociaż na chwilę zapomnijcie o liczeniu kalorii oraz codziennych oszczędnościach i skuście się na stworzenie czegoś odświętnego, fantazyjnego i całkowicie wyjątkowego.

(czytaj więcej)
07 kwietnia 2023 2

Idealne menu na Wielkanoc. Czym zaskoczyć gości w tym roku?

Podczas Wielkanocy na stole nie może zabraknąć wyśmienitych potraw, które podkreślą uroczysty #charakter spotkania w gronie najbliższych. Choć w każdym domu jadłospis wygląda odrobinę inaczej, istnieją kulinarne tradycje, bez których większość z nas nie wyobraża sobie tych wiosennych świąt. By ze spokojem zaplanować pracę nad wielkanocnym jadłospisem, warto zainspirować się poradami szefa kuchni Knorr. Dzięki temu będziemy do świąt doskonale przygotowani!

(czytaj więcej)
20 marca 2023 2

Wiosenne dania. Coraz chętniej sięgamy po zielone nowalijki

Wiosna to idealny moment, by nieco odważniej eksperymentować w kuchni i spróbować #wykorzystywać te produkty, po które do tej pory baliśmy się sięgać. Sklepowe półki uginają się od egzotycznych owoców i warzyw, które kuszą nas swoim oryginalnym wyglądem. Sprawdź, z czym możesz je połączyć, by wyczarować dania, które zachwycą Twoich najbliższych!

(czytaj więcej)
12 marca 2023 0

Proste gotowanie z dziadkami. Trzy przepisy z wykorzystaniem jajek

Wspólne przygotowywanie posiłków to wspaniały pomysł na rodzinne spędzanie czasu, zawsze #wywołujący uśmiech na twarzach dzieci. Przedstawiamy trzy przepisy z wykorzystaniem jajek – gwarantujemy, że zabawa przy gotowaniu będzie przednia!

(czytaj więcej)
0

Wesele sporym wydatkiem. W jaki sposób i na czym można zaoszczędzić?

Koszty organizacji ślubu i wesela rosną z roku na rok. Wiele osób poszukuje sposobów, by #zaoszczędzić. Jak wynika z naszych analiz, obecnie za „talerzyk” płacimy od 250 do nawet 500 złotych. W Polsce zwykle organizowane są przyjęcia na średnio 80 do 100 osób, choć niektóre pary planują huczne wesela nawet dla 300 gości. Wesele to zwykle spory wydatek w domowym budżecie. Podpowiadamy, w jaki sposób zaoszczędzić i na czym.

(czytaj więcej)
0

Idealny składnik diety odchudzającej. Sprytne sposoby na jajka w stylu fit

Jajko to produkt powszechnie znany i lubiany, chętnie spożywany osobno, ale także jako #dodatek czy element wielu potraw. Stanowi również idealny składnik diety dla osób, które pragną zrzucić parę kilogramów lub być fit dzięki codziennym aktywnościom czy uprawianiu sportu.

(czytaj więcej)
0

"Poradnik bezpiecznego wypoczynku”. O czym należy pamiętać?

Przed rozpoczęciem ferii zachęcamy do zapoznania się z# „Poradnikiem bezpiecznego wypoczynku” Ministerstwa Edukacji i Nauki oraz sprawdzenia wiarygodności organizatora za pośrednictwem bazy danych o wypoczynku.

(czytaj więcej)
0

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Ustanowiony w 2018 roku

Już po raz piąty, 7 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień #Bezpieczeństwa Żywności. W tym roku hasło przewodnie to „Standardy żywnościowe ratują życie”.

(czytaj więcej)