Dziś mamy 19 marca 2024, wtorek, imieniny obchodzą:

Gotuj z nami

12 marca 2024 0

Kulinarne inspiracje. Kanapki pełne wiosennych smaków

Kanapka to doskonały pomysł na szybki posiłek o# każdej porze dnia. Plasterki soczystych warzyw, aromatycznych wędlin i rozpływających się w ustach serów, ukryte między dwiema kromkami pieczywa, to doskonała baza, którą można uzupełniać i modyfikować na setki różnych sposobów. Wiosną, gdy wybór świeżych składników jest coraz większy, możemy w pełni oddać się naszym kulinarnym fantazjom, by każdego dnia serwować domownikom pachnące słońcem kanapki. Poznaj kilka inspiracji, dzięki którym każdy sięgnie po nie z apetytem na więcej.

(czytaj więcej)
03 marca 2024 0

Przepis na maślankowiec. Doskonałe ciasto przyrządzisz w kilka minut

Ten błyskawiczny, przepyszny placek zrobisz w kilka minut bez użycia #drożdży. Przedstawiamy przepis na tzw. "maślankowiec".

(czytaj więcej)
19 lutego 2024 1

Wiosna na talerzu. Wejście w nową porę roku będzie czystą przyjemnością

Wraz z nadejściem wiosny, kuchnia zaczyna przeobrażać się #w prawdziwe laboratorium smaku, oferujące niezliczone możliwości kulinarnych eksperymentów. Wiosna na talerzu to nie tylko festiwal kolorów, ale także zaproszenie do odkrywania świeżości i lekkości w codziennych posiłkach. Jakie wybory kulinarne sprawią, że wejście w nową porę roku będzie czystą przyjemnością?

(czytaj więcej)
12 lutego 2024 0

Pomysły na dania walentynkowe. Jak wyrazić miłość bez słów?

Dzień Zakochanych to czas, kiedy każdym swoim gestem chcemy #powiedzieć drugiej osobie – „Kocham Cię”. I choć każdego roku prześcigamy się w pomysłach na wyjątkowy prezent walentynkowy, powinniśmy pamiętać, że najcenniejszym podarunkiem dla naszego partnera jest wspólnie spędzony czas. Dla wielu doskonałą aktywnością, która pobudza wszystkie zmysły, jest wspólne przygotowywanie, a następnie spożywanie posiłków inaczej niż zwykle – w nastrojowej atmosferze, przy blasku świec. Zarezerwujcie zatem dla siebie cały dzień i spędźcie go niespiesznie w świecie pełnym smaków i aromatów.

(czytaj więcej)
07 lutego 2024 0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości #schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)
06 lutego 2024 0

Wkrótce tłusty czwartek. Wypróbuj przepis na domowe pączki

Przed nami ulubione święto wszystkich łasuchów#. Tłusty czwartek ocieka lukrem i otula aromatem przysmaków z dzieciństwa. Tego dnia wszystkie kulinarne grzeszki zostają wybaczone. I tylko ceny pączków każdego roku wywołują w nas coraz większe wyrzuty sumienia. A może by tak wrócić do korzeni i zacząć samodzielnie przygotowywać ulubione łakocie, zwłaszcza od święta? Z naszymi wskazówkami, przygotowanie nawet najbardziej fantazyjnego pączka to bułka z masłem!

(czytaj więcej)
26 stycznia 2024 1

Sprawdzony imprezowy hit. Przepisy na karnawałowe przekąski

Każda pani domu ma swój sprawdzony imprezowy hit, który zawsze #zachwyca gości. Firma Dobrowolscy zorganizowała konkurs i wyłoniła najciekawsze pomysły na szybkie imprezowe przekąski. Dzielimy się z wami trzema prostymi przepisami, które gwarantują sukces. Przydadzą się nie tylko w karnawale.

(czytaj więcej)
25 stycznia 2024 0

Wprowadź zdrową dietę na stałe. Na czym polega piramida żywieniowa?

Każdego roku pojawiają się setki nowych trendów, które w iście magiczny# sposób mają zmienić wygląd naszego ciała i poprawić samopoczucie. Tymczasem w 2024 roku, zamiast ulegać krótkotrwałym trendom żywieniowym, postaraj się raz na zawsze zmienić swoje nawyki i wprowadzić zasady zdrowego odżywiania. Nie na kolejnych 12 miesięcy, ale na stałe!

(czytaj więcej)
21 stycznia 2024 0

Międzypokoleniowe kucharzenie. Wspólne gotowanie z dziadkami

Dzień Babci i Dziadka to znakomita okazja do wspólnej aktywności #dziadków z wnukami. Pomysłów na spędzenie czasu razem może być wiele – jednym z nich jest przygotowanie wspólnymi siłami wybranej, prostej potrawy. Takie międzypokoleniowe „kucharzenie” stwarza dodatkowo okazję do wysłuchania fascynujących opowieści z przeszłości.

(czytaj więcej)
19 stycznia 2024 0

Karnawałowe menu. Wyczaruj smaczne dania z jajek

Nieodłącznym elementem zabaw karnawałowych jest poczęstunek. #Komponując impre-zowe menu, pamiętajmy, że jedzenie musi być nie tylko smaczne, ale też efektowne. I choć zwykle nie mamy zbyt wiele czasu na jego przygotowanie, są sposoby, aby w prosty i szybki sposób zastawić stół, który zachwyci naszych gości.

(czytaj więcej)
18 stycznia 2024 0

Idealne danie na uroczysty obiad. Schab faszerowany zachwyci gości

Pieczony schab to idealne danie na uroczysty obiad. #Najczęściej faszerowany jest śliwką i orzechami. Istnieje jednak o wiele więcej możliwości. Tym razem możecie zaskoczyć swo-ich gości mniej oczywistymi składnikami. Proponujemy przepis na wyjątkowy schab pie-czony w boczku, faszerowany podsuszaną kiełbasą, grzybami, szpinakiem i suszonymi jabłkami.

(czytaj więcej)
31 grudnia 2023 0

Łatwe w przygotowaniu. To noworoczne ciasto podbije serca gości

Czas Nowego Roku i karnawału to okres spotkań z rodziną i przyjaciółmi. #Nie musimy być mistrzami cukiernictwa, by przygotować na ich przyjęcie pysznego miodowca, znanego także jako miodownik. Jest bogaty w smaku, aromatyczny, kruchy i kremowy jednocześnie, a w dodatku nietrudny w przygotowaniu!

(czytaj więcej)
27 grudnia 2023 0

Błyskawiczne śniadanie po świętach. Najlepszy prosty omlet

Lekki omlet z warzywami i szynką to doskonały sposób# na pyszne i błyskawiczne śniadanie. Dodatek przyprawy prowansalskiej sprawi, że puszysty omlet zyska odświeżający charakter. Smacznego!

(czytaj więcej)
27 grudnia 2023 0

Przenieś się w kulinarne zakątki świata. Zaskocz na sylwestrowej imprezie

Planując imprezę sylwestrową często stajemy przed wyzwaniem# przygotowania przekąsek, które zaskoczą naszych gości. W tym roku możemy pójść o krok dalej i dodatkowo przenieść ich kulinarnie w odległe zakątki świata – m. in. do Azji czy Meksyku. Jak sprawić, aby te wyjątkowe dania pojawiły się na naszym stole bez poświęcania przy tym połowy wieczoru na ich przygotowanie?

(czytaj więcej)
26 grudnia 2023 0

Świąteczne potrawy z odrobiną fantazji. Sprawdzone przepisy

Magia świąt Bożego Narodzenia kryje się nie tylko w migoczących światełkach i dźwiękach kolęd, ale przede wszystkim – w wyjątkowych smakach, #które podkreślają atmosferę każdego świątecznego spotkania. I choć kochamy tradycyjne, kojarzące się z tym niezwykłym czasem potrawy, jednocześnie wielu z nas zastanawia się, jak wyczarować na świątecznym stole coś wyjątkowego, zaskakującego i pełnego smaku.

(czytaj więcej)
27 listopada 2023 2

Kultowe danie doczekało się swojego dnia. Święto placka ziemniaczanego

W listopadzie obchodzimy święto placka ziemniaczanego. Nic dziwnego, że to wręcz kultowe danie# doczekało się swojego dnia w kalendarzu świąt nietypowych. Smażony na oleju lub wypiekany na blasze, na jeden gryz lub wielkości całej patelni, saute lub obficie polany sosem – jak kraj długi i szeroki, każdemu z nas na hasło „placek ziemniaczany” jawi się przed oczami zupełnie inny, ukochany przysmak. Gotowi, by przyjrzeć się z bliska wszystkim odsłonom chrupiącego jubilata? Zaczynamy.

(czytaj więcej)
25 listopada 2023 0

Przepisy na rozgrzewające dania. Jesienne gotowanie

Gdy za oknem listopadowa plucha, aż chce się wziąć do ręki #miseczkę gorącej, gęstej, aromatycznej zupy i zaszyć pod kocem przy akompaniamencie deszczu, stukającego o szyby. Nie mniej przyjemne staje się kulinarne eksperymentowanie w ciepłej od parujących garnków kuchni, wypełnionej aromatami rozgrzewających przypraw. W listopadzie świeże warzywa ustępują miejsca kiszonkom, a w kuchni zaczyna dominować aromat leśnych grzybów. Na straganach królują wielokolorowe warzywa korzeniowe i różnego rodzaju kapusty. Ich delikatnie słodkawy smak stanowi doskonałą bazę potraw, przyjemnie otulających nasz żołądek. Gotowi, by poznać kilka z nich?

(czytaj więcej)
13 listopada 2023 1

Przepis na naleśniki po tajsku. Jakimi dodatkami można urozmaicić danie?

Można powiedzieć, że w Polsce naleśniki na stałe wpisały się #w narodowe menu. Ale nie tylko w naszym kraju cieszą się popularnością. Wszędzie na świecie przyrządza się różne wersje naleśników, w zależności od kultury, tradycji i dostępności składników. Dziś przybliżymy tajniki przyrządzania naleśników po tajsku. Czym się różnią a co mają wspólnego ze znanymi nam naleśnikami? Zapraszamy do kulinarnej podróży.

(czytaj więcej)
07 listopada 2023 4

Zaskocz gości w andrzejkowy wieczór. Postaw na azjatyckie smaki

Andrzejki to typowo polskie święto, które celebrujemy od wielu lat. Ma korzenie w wierzeniach #ludowych i związane jest z wróżbami oraz przepowiadaniem przyszłości. Dla wielu z nas świętowanie Andrzejek to przede wszystkim pretekst do dobrej zabawy w towarzystwie rodziny czy przyjaciół. Zachęcamy więc, by tym razem zaskoczyć ich czymś zupełnie nowym, stawiając na azjatyckie smaki.

(czytaj więcej)
30 października 2023 0

Wędliniarski placek drwala. Sycąca przekąska na jesień

Kiedy za oknem coraz chłodniej, mamy większą ochotę# na sycące i dające dużo energii jedzenie. Polecamy przepis na wspaniałą przekąskę, która może też pełnić funkcję pełnoprawnego obiadu. Jego podstawę stanowią aromatyczna szynka i kiełbasa, które idealnie komponują się z delikat-nym ciastem filo.

(czytaj więcej)
0

Jak prawidłowo stosować antybiotyki? Nie przerywaj kuracji

Czy wiesz, jak prawidłowo stosować antybiotyki? Zapobieganie infekcjom i odpowiednie ich# leczenie pomogą zachować skuteczność leków i zapobiegać antybiotykoodporności.

(czytaj więcej)
0

Ćwiczenia policjantów i straży granicznej. Wspólne działania

Policjanci, wspólnie ze strażą graniczną, wzięli udział# w ćwiczeniach na terenie Portu Lotniczego w Bydgoszczy. Miały one na celu sprawdzenie i utrwalenie działań służb w odpowiedzi na realne zagrożenia, które mogą wystąpić podczas codziennej działalności lotniska.

(czytaj więcej)
0

Terytorialsi na kolejnym szkoleniu. Kurs SERE był bardzo wymagający

Ucieczka, unikanie przeciwnika, przetrwanie w terenie to tylko niektóre #zagadnienia kursu SERE poziomu B, który w minionym tygodniu zrealizowało Centrum Szkolenia Wojsk Obrony Terytorialnej w Toruniu. W 5-dniowym kursie udział wzięło kilkunastu Terytorialsów z całego kraju, a zajęcia realizowane były m.in. na terenie borów Tucholskich.

(czytaj więcej)
0

Co nam mówi kod kreskowy? Czy prefiks 590 = Polska?

Kto odpowiada za kody kreskowe#? GS1 to międzynarodowa organizacja zajmująca się zarządzaniem systemem znakowania produktów kodami kreskowymi.

(czytaj więcej)