Jesienne dania na talerzu. Zaskoczą najbardziej wybrednych gości
Filet z gęsi na puree z batatów, fot. powierzone
Długie jesienne popołudnia i wieczory sprzyjają spędzaniu chwil #w domowym zaciszu w gronie rodziny oraz przyjaciół. Ważnym elementem budującym atmosferę takich spotkań jest to, co znajdzie się na stole. Szukasz pomysłu na dania, które oddadzą klimat tej pory roku, a do tego zachwycą podniebienia oraz oczy twoich gości? Mamy sprawdzone propozycje!
Sezonowo, smacznie i ciekawie
Listopad i grudzień to miesiące, w których spotkania z bliskimi nabierają szczególnego charakteru. Chętnie oddajemy się wówczas długim rozmowom w ciepłym, przytulnym otoczeniu. Świetnym uzupełnieniem wspólnie spędzanego czasu i miłej atmosfery będą rozgrzewające, smaczne, pachnące i jednocześnie unikatowe przysmaki.
Przedstawiamy wyjątkowe przepisy polecane przez szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Pawła Chabasińskiego, które pozwolą ci zrobić wrażenie na gościach. Możesz wykorzystać je zarówno na potrzeby zwykłego spotkania, jak i specjalnej, przypadającej na jesień okazji typu urodziny, imieniny czy rocznica. Jest coś na słono i na słodko, a w roli głównej gęsina, dynia, orzechy, gruszki i… kasztany.
SAŁATKA Z PIECZONYCH KASZTANÓW Z DYNIĄ
Składniki:
• 1 mała dynia (np. hokkaido), pokrojona w kostkę
• 200 g kasztanów jadalnych, obranych
• 2 garście rukoli
• 100 g sera feta, pokruszonego
• 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
• 1 granat, pestki
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka octu balsamicznego
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Pieczenie dyni i kasztanów
o Rozgrzej piekarnik do 200°C.
o Dynię wymieszaj z 1 łyżką oliwy, solą i pieprzem. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
o Kasztany również wymieszaj z 1 łyżką oliwy, solą i pieprzem. Rozłóż na drugiej blasze.
o Piecz dynię przez około 20-25 minut, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Kasztany piecz przez około 15-20 minut, aż będą chrupiące.
2. Przygotowanie sosu
o W małej miseczce wymieszaj miód, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
3. Składanie sałatki
o Na dużym talerzu rozłóż rukolę.
o Dodaj upieczoną dynię i kasztany.
o Posyp pokruszoną fetą, plasterkami czerwonej cebuli i pestkami granatu.
o Polej przygotowanym sosem.
FILET Z GĘSI NA PURÉE Z BATATÓW
Składniki:
Filet z gęsi
• 2 filety z gęsi (ze skórą)
• sól i pieprz do smaku
• 2 gałązki świeżego rozmarynu
• 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
• 2 łyżki oliwy z oliwek
Purée z batatów
• 3 duże bataty, obrane i pokrojone w kostkę
• 50 g masła
• 100 ml śmietanki 30%
• sól i pieprz do smaku
• 1 łyżeczka mielonego cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Filet z gęsi
1. Przygotowanie filetu:
o Natrzyj filety z gęsi solą i pieprzem.
o Na skórze filetu wykonaj delikatne nacięcia w kratkę, uważając, aby nie przeciąć mięsa.
2. Smażenie:
o Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu.
o Dodaj filety skórą do dołu i smaż przez około 6-8 minut, aż skóra będzie chrupiąca i złocista.
o Odwróć filety, dodaj rozmaryn i czosnek, a następnie smaż przez kolejne 4-5 minut, aż mięso będzie odpowiednio wysmażone (wewnętrzna temperatura powinna wynosić około 70°C).
3. Odpoczynek:
o Przełóż filety na talerz i przykryj folią aluminiową. Pozwól im odpocząć przez około 5 minut przed pokrojeniem.
Puree z batatów
1. Gotowanie batatów:
o W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
o Dodaj pokrojone bataty i gotuj przez około 15-20 minut, aż będą miękkie.
2. Przygotowanie purée:
o Odcedź bataty i przełóż je z powrotem do garnka.
o Dodaj masło, śmietankę, sól, pieprz i cynamon (jeśli używasz).
o Użyj tłuczka do ziemniaków lub blendera ręcznego, aby uzyskać gładkie purée.
Podanie:
1. Na talerzu rozłóż porcję purée z batatów.
2. Na wierzchu ułóż pokrojony filet z gęsi.
3. Możesz udekorować danie świeżymi ziołami, np. rozmarynem lub tymiankiem.
PIECZONE GRUSZKI Z MIODEM
Składniki:
• 4 dojrzałe gruszki
• 250 g serka mascarpone
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 50 g orzechów włoskich, posiekanych
• 2 łyżki masła
• sok z 1 cytryny
• świeża mięta do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Przygotowanie gruszek:
o Rozgrzej piekarnik do 180°C.
o Gruszki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
o Skrop gruszki sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
2. Pieczenie gruszek:
o Ułóż gruszki na blasze do pieczenia, przeciętą stroną do góry.
o Na każdą połówkę gruszki połóż kawałek masła.
o Posyp gruszki cynamonem i gałką muszkatołową.
o Piecz w piekarniku przez około 20-25 minut, aż gruszki będą miękkie i lekko zrumienione.
3. Przygotowanie kremu mascarpone:
o W misce wymieszaj mascarpone z miodem i ekstraktem waniliowym, aż masa będzie gładka i jednolita.
4. Podanie:
o Wyjmij gruszki z piekarnika i pozwól im lekko ostygnąć.
o Na każdą połówkę gruszki nałóż łyżkę kremu mascarpone.
o Posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
o Opcjonalnie udekoruj świeżą miętą.
Materiał: Karolina Cempel / Zespół Prasowy Commplace
Pieczone gruszki z miodem
Sałatka z pieczonych kasztanów z dynią
Czytaj również
- Pomysły na andrzejkowe przekąski. Łatwy do przygotowania przysmak
- Kulinarne psikusy. Słodkie desery z wykorzystaniem żółtego sera
- Szlachetne skarby lasu. Pomysły na rozgrzewające dania z grzybów
- Czas pieczonych warzyw. Pomysły na wrześniowe dania
- Pomysły na drugie śniadanie do szkoły i pracy. Pożywne składniki
Dodaj komentarz
Znakowanie owoców i warzyw. Nowe przepisy od 1 stycznia
Wystawiając świeże owoce i warzywa na sprzedaż, należy stosować# obowiązujące unijne i krajowe akty prawne dotyczące znakowania żywności. Od 1 stycznia 2025 r. wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące owoców i warzyw oraz niektórych przetworów owocowych i warzywnych, a także bananów.
(czytaj więcej)To była prawdziwa zima! Zobacz archiwalne zdjęcia z regionu
Zima na przełomie 1978/1979 roku była wyjątkowo# biała. W całym kraju mocno sypnęło śniegiem. Opady były bardzo intensywne i na kilka tygodni sparaliżowały cały kraj. Pod zaspami znalazł się także nasz region.
(czytaj więcej)Uzyskali tytuł Ratownika. Pisemny test wiedzy oraz egzamin praktyczny
29 listopada 2024 r. blisko 20 żołnierzy# 8 Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej uzyskało tytuł Ratownika. Jest to efekt prawie 70 godzin szkoleniowych kursu kwalifikowanej pierwszej pomocy (KPP) i zdanego egzaminu. Żołnierze Wojsk Obrony Terytorialnej (WOT) przyswajają wiedzę nt. udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej już od szkolenia podstawowego. Później, często jako pierwsi ratują zdrowie i życie osób poszkodowanych m.in. w wypadkach.
(czytaj więcej)Rozpoczął się okres Adwentu. Czas radosnego oczekiwania
Dziś w Kościele katolickim rozpoczął się czterotygodniowy okres Adwentu#. To czas, który ma przygotować wiernych na okres Bożego Narodzenia.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!