Dziś mamy 23 czerwca 2024, niedziela, imieniny obchodzą:

24 grudnia 2022

Świąteczne wpadki w kuchni. Jak uratować bożonarodzeniowe dania?

fot. infowire

fot. infowire

Święta nie odbędą się bez tradycyjnych potraw. Planujemy wcześniej#, robimy zakupy, a jednak zdarza się, że podczas gotowania barszcz nagle traci kolor, a pieczone mięso wychodzi za suche. Co zrobić w takiej sytuacji? Oto kilka porad Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, jak poradzić sobie w kryzysowej sytuacji i uratować świąteczne potrawy.

Najlepiej przed Świętami zrobić dokładny plan, co zamierzamy podać na stół, by sprawnie i efektywnie zrobić zakupy. Dzięki temu nie będziemy musieli wracać do sklepu w ostatniej chwili, kiedy okazałoby się, że brakuje nam istotnego składnika w trakcie gotowania potrawy. A kiedy już jesteśmy w ferworze gotowania i…

Barszcz czerwony jest… pomarańczowy?
Tradycyjna Wigilia nie może odbyć się bez czerwonego barszczu z uszkami lub fasolą. „Powinien być gotowany na bardzo małym ogniu i najlepiej pozostawiony z warzywami na drugi dzień, aby nasiąknął ich smakiem i aromatem”- radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Próbujemy – smakuje wybornie. Ale nagle… barszcz traci swój czerwony kolor. Co robić? Spokojnie – intensywną buraczaną barwę łatwo odzyskać. Wystarczy obrać surowego buraka, zetrzeć na tarce i włożyć do sitka, przez które przelewamy kilka razy barszcz.

Wigilijna zupa jest… za słona?
W nawale pracy nie pamiętaliśmy, czy dodaliśmy sól do barszczu, więc solimy jeszcze raz. Próbujemy i okazuje się, że zupa została przesolona! Jest na to prosty sposób – sól wyciągnie surowy ziemniak wrzucony do gotowanej zupy.

Ryba… bez smaku?
Wigilia jest tradycyjnie postną wieczerzą, na stole rządzą ryby pod różnymi postaciami. W wielu domach króluje karp - smażony lub podany w zupie rybnej. Jak rozpoznać dobrego karpia?

„Wybierając tę rybę, szczególną uwagę zwróćmy na to, czy nie ma plam, uszkodzeń i czy nie jest poobijana. Jej świeżość możemy sprawdzić po zapachu oraz stanie mięsa – po naciśnięciu palcem skóry karpia, nie powinno pozostać wgłębienia” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Karp powinien charakteryzować się wypukłymi, jasnymi oczami i naturalnym kolorem skóry. Łuski z ryby schodzić będą o wiele łatwiej, gdy włożymy go do lodówki na około godzinę. By się ich pozbyć, trzeba oskrobać karpia przy pomocy ząbkowanego noża, od ogona w kierunku głowy. Na samym końcu oskrobać należy grzbiet oraz podbrzusze. Smak ryby będzie delikatniejszy, gdy po umyciu wytrzemy ją w papierowy ręcznik, a następnie skropimy sokiem z cytryny. Jeżeli zamierzamy przechowywać rybę przez noc w lodówce, to obłóżmy ją cebulą i zawińmy w folię spożywczą.

Karp… się rozpada?
Smażymy karpia na patelni, po czym… nasza ryba się rozpada? Jeżeli nie chcemy, żeby do tego doszło, to w trakcie smażenia, przed oprószeniem ryby mąką, skrapiamy ją sokiem z cytryny.

Pieczony schab… za suchy?
Pierwszy i drugi dzień Świąt to czas na podanie pieczonych mięs. Pieczeń idealnie sprawdzi się zarówno podana na ciepło podczas rodzinnego obiadu, jak i na zimno do świątecznego śniadania. Mięso najlepiej upiec co najmniej dzień przed Wigilią i zostawić do schłodzenia.

Żeby schab nie wyszedł zbyt suchy, musimy pomyśleć o tym już podczas zakupów. Wówczas sprawdźmy, czy mięso jest pokryte chociaż cienką warstwą tłuszczyku, który zapewni daniu oczekiwany smak. Ponadto jeśli mięso pieczemy z kością, mniej wysycha.

Pieczone mięso… bez aromatu?
Sekret tkwi w marynacie – to ona nada mięsu nie tylko doskonały smak, ale też cudowny aromat. Mięso najlepiej zamarynować kilka godzin, a nawet dzień wcześniej. Na święta sprawdzi się wyrazista marynata na bazie oleju i musztardy.

Materiał: Infowire.pl

Oceń artykuł: 5 4

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (4) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (2)

    Ja, w dniu 25-12-2022 13:14:47 napisał:

    Żeby uratować Bozo Narodzeniowe dania należy gotować samemu a nie kupować w sklepie z chemią dobrze mówię

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • 0 (0)

    ona, w dniu 28-12-2022 16:25:41 napisał:

    odpowiadająć komuś o nicku "ja". Nie, nie mówisz dobrze. Najlepsze to właśnie te kupne barszcze na bazie monotlenku diwodoru, oraz uszka z dodatkiem NaCl. Taką kolacyjkę to można wsunąć razem karpiem i przed pójściem na pasterkę poprawić C2H5OH. No ale chemia wszystko psuje, więc rozumiem że na pewno gotujesz bez tych związków.

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Mieszkaniec , w dniu 28-12-2022 20:52:31 napisał:

    Jacy państwo Borkowscy z Dziewierzwewa???

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Rejestracja BDO
500PLN
Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
Zadaj pytanie
40PLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Konstrukcje stalowe
0

Wspólne ćwiczenia przeciwkryzysowe. Współdziałanie służb

16 czerwca 2024 r. 8 Kujawsko-Pomorska Brygada# Obrony Terytorialnej szkoliła się wspólnie z Państwową i Ochotniczą Strażą Pożarną. Celem ćwiczeń w miejscowości Wielgie było zgrywanie działań służb w ramach zarządzania kryzysowego na wypadek klęski żywiołowej. W działaniach uczestniczyli przedstawiciele samorządu lokalnego razem z Wójtem Gminy.

(czytaj więcej)
0

Blisko 1000 wypadków z udziałem motocykli. "Dajcie się zauważyć"

Sprzyjająca aura sprawia, że od początku roku na drogach# jest wyraźnie więcej niechronionych uczestników ruchu drogowego, w szczególności motocyklistów. W tym czasie dochodzi, niestety, do większej liczby zdarzeń drogowych z udziałem jednośladów. Od początku roku zginęło już 102 użytkowników motocykli!

(czytaj więcej)
0

Mapa wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym. Ma skłonić do refleksji

21 czerwca 2024 r. rusza szósta edycja projektu na rzecz bezpieczeństwa# ruchu drogowego. Publikowana przez Policję mapa "Wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym - Wakacje 2024 " od lat spotyka się z pozytywnym odbiorem społecznym oraz dużym zainteresowaniem mediów. Ma ona ma na celu zwrócenie uwagi na skalę tragedii, do jakich dochodzi każdego dnia na polskich drogach.

(czytaj więcej)
0

Grillowa patera, czyli obiad na grillu dla rodziny i przyjaciół. Sprawdź!

Macie zamiar zorganizować grillową ucztę? Takie #spotkania z obfitością dań i smaków są teraz bardzo popularne, zarówno w restauracjach, jak na prywat-nych imprezach. Dzielcie się jedzeniem, kosztujcie, a przed wszystkim dobrze się bawcie!

(czytaj więcej)