Dziś mamy 19 kwietnia 2025, sobota, imieniny obchodzą:

18 kwietnia 2025

Na słodko i na wytrawnie. Z tymi potrawami Wielkanoc musi się udać!

fot. Zespół Prasowy Commplace

fot. Zespół Prasowy Commplace

Wielkanoc to nie tylko czas # rodzinnych spotkań i odpoczynku, ale także okazja do celebrowania posiłków. Aromaty przypraw, głęboki smak pieczonych mięs i świąteczne wypieki, które kuszą już samym wyglądem – wszystko to składa się na niezapomniane doznania przy wspólnym stole.

W tym roku proponujemy zestaw potraw, które zachwycą zarówno miłośników klasyki, jak i tych, którzy oczekują, że coś ich zaskoczy. Autorem wszystkich przepisów jest szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, który doskonale wie, jak połączyć smaki i tekstury w harmonijną, świąteczną opowieść.

Mazurek z solonym karmelem i orzechami pekan

W wielu domach nie ma Wielkanocy bez mazurka. Nasza wersja zachwyca aksamitnym karmelem z nutą soli morskiej, przełamanym chrupkością orzechów pekan. To deser, który robi wrażenie nie tylko smakiem, ale i eleganckim wyglądem. Idealny do filiżanki kawy lub jako słodkie zwieńczenie uroczystego obiadu. Zależało mi, by tradycyjny mazurek zyskał współczesny charakter. Sól morska w karmelu uwydatnia głębię smaku i świetnie równoważy słodycz – wyjaśnia szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:

Ciasto: Mąka pszenna – 200 g Masło – 120 g (zimne, pokrojone w kostkę) Cukier puder – 50 g Żółtka – 2 szt. Sól – szczypta Karmel: Cukier trzcinowy – 150 g Masło MSM Mońki – 80 g Śmietanka 30% – 100 ml Sól morska – ½ łyżeczki Orzechy pekan – 100 g (uprażone)

Wykonanie: 1. Zagnieć kruche ciasto z podanych składników, uformuj kulę, zawiń w folię i schłódź 30 min. 2. Rozwałkuj, przełóż do formy (25x25 cm), ponakłuwaj i piecz 20 minut w 180°C. 3. W rondelku rozpuść cukier z masłem, dodaj śmietankę i gotuj 3–5 minut do zgęstnienia. Na koniec dodaj sól. Wylej karmel na upieczony spód, posyp orzechami. Odstaw do ostygnięcia i lekkiego stężenia

Jajka faszerowane pastą z pieczonego buraka i chrzanu

Świąteczna przystawka, która przykuwa wzrok intensywnym kolorem i zaskakuje świeżością smaku. Słodycz pieczonego buraka spotyka się tu z ostrym chrzanem, a całość idealnie komponuje się z delikatnym jajkiem. To danie, które świetnie wpisuje się w tradycję, a jednocześnie wnosi powiew nowoczesności na świąteczny stół.

Składniki: Jajka – 6 szt. Burak – 1 średni (ok. 150 g) Chrzan tarty – 1 łyżka Serek śmietankowy – 2 łyżki (ok. 50 g) Sól, pieprz – do smaku Natka pietruszki lub rukola – do dekoracji

Wykonanie: 1. Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół. Wyjmij żółtka. 2. Buraka upiecz w folii w 200°C przez 40–50 minut. Po ostudzeniu zetrzyj na drobnej tarce. 3. Zmiksuj buraka z żółtkami, chrzanem i serkiem. Dopraw do smaku. 4. Napełnij białka farszem. Udekoruj natką lub rukolą.

Pasztet z soczewicy z suszonymi śliwkami i rozmarynem

Ten pasztet to ukłon w stronę roślinnych smaków – aromatyczny, wyrazisty, z delikatną słodyczą śliwek i nutą ziołowego rozmarynu.

Doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno, idealny jako alternatywa dla tradycyjnych mięsnych wersji. Zdrowy i sycący, świetnie sprawdzi się również jako ciekawa pozycja w menu osób na diecie wegetariańskiej

Składniki: Czerwona soczewica – 200 g Cebula – 1 szt. Marchew – 1 szt. Suszone śliwki – 8 szt. Olej – 2 łyżki Jajko – 1 szt. Bułka tarta – 2 łyżki Rozmaryn świeży – 1 gałązka Sól, pieprz – do smaku

Wykonanie: 1. Ugotuj soczewicę do miękkości. 2. Na patelni podsmaż cebulę z marchewką. Dodaj posiekany rozmaryn. 3. Wszystko zmiksuj z ugotowaną soczewicą, jajkiem, bułką tartą. Dopraw. 4. Wmieszaj pokrojone śliwki. 5. Przełóż do keksówki i piecz 45 minut w 180°C.

Pieczona karkówka w glazurze z powideł śliwkowych i czosnku

Wyrazista, miękka i aromatyczna – taka powinna być idealna karkówka, nie tylko na święta.

Glazura z powideł śliwkowych i czosnku nadaje jej głęboki, lekko słodkawy smak, który świetnie komponuje się z tym rodzajem mięsa. To danie, które pachnie domem, świętami i tym, co najlepsze w polskiej kuchni.

Składniki: Karkówka wieprzowa – 1,2 kg Powidła śliwkowe – 4 łyżki Sos sojowy – 2 łyżki Czosnek – 4 ząbki (drobno posiekane) Ocet balsamiczny – 1 łyżka Musztarda francuska – 1 łyżka Olej – 2 łyżki Sól, pieprz, tymianek – do smaku

Wykonanie: 1. W misce wymieszaj powidła, sos sojowy, czosnek, ocet, musztardę i olej. 2. Karkówkę natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem, a następnie marynatą. Zostaw w lodówce na noc (minimum 4 godziny). 3. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego, przykryj folią. 4. Piecz 2 godziny w 160°C, po czym zdejmij folię i piecz kolejne 30-40 minut w 180°C, podlewając wytworzonym sosem, aż glazura się skarmelizuje.

Roladki z indyka z fetą, szpinakiem i orzechami włoskimi

Lekka, ale bogata w smak propozycja dla tych, którzy w świątecznym menu szukają równowagi. Delikatne mięso indyka skrywa w sobie kremowy farsz z fety i szpinaku, a orzechy włoskie dodają przyjemnej chrupkości. Te roladki pięknie się prezentują i smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno – mogą więc zagościć zarówno na świątecznym obiedzie, jak i w formie zimnej przystawki.

Uwielbiam łączyć mięso z elementami roślinnymi i wyrazistymi serami.

To nie tylko modne, ale naprawdę smaczne – wystarczy dbałość o proporcje i dobór odpowiednich składników – podkreśla szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki: Filety z indyka – 600 g (ok. 4 cienkie plastry) Szpinak świeży – 150 g Feta – 100 g Orzechy włoskie – 50 g Czosnek – 2 ząbki Masło MSM Mońki – 1 łyżka Sól, pieprz – do smaku Wykałaczki lub sznurek do mięsa

Wykonanie: 1. Filety rozbij na cienkie plastry, dopraw solą i pieprzem. 2. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż szpinak z czosnkiem do zwiędnięcia. 3. Dodaj pokruszoną fetę i posiekane orzechy, wymieszaj farsz. 4. Nakładaj farsz na mięso, zwiń ciasno w roladki i zabezpiecz wykałaczką lub zwiąż. 5. Obsmaż na patelni z każdej strony, a potem przełóż do piekarnika i piecz 20 minut w 180°C. 6. Podawaj na ciepło z sosem jogurtowo-czosnkowym lub na zimno jako przystawkę.

Zestawienie potraw, które łączą tradycję z odrobiną kulinarnej fantazji, to sprawdzony przepis na udane święta. Zarówno wielbiciele klasycznych smaków, jak i poszukiwacze nowych doznań znajdą tu coś dla siebie.

Dzięki autorskim recepturom szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy każda potrawa nabiera wyjątkowego charakteru, a świąteczny stół – osobistego, niepowtarzalnego stylu. Na koniec wskazówka od szefa kuchni: Nie bójcie się eksperymentować z dodatkami – czasem jeden składnik potrafi całkowicie odmienić znaną potrawę i sprawić, że stanie się hitem świąt.

ateriał: Karolina Cempel Koordynator Zespół Prasowy Commplace

Oceń artykuł: 8 3

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Święta , w dniu 19-04-2025 10:37:57 napisał:

    Te minusowe łapki to wiecie kto daje,dno totalne.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Aparat dla dzieci
99,00 złPLN
Szkolenie okresowe pracowników
89PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
KOBIZE
500PLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
189PLN
Praca na wysokości
60PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Zadaj pytanie
40PLN
0

Dzisiaj Wielka Sobota. Dzień ciszy i oczekiwania

Wielka Sobota jest dniem spoczynku Jezusa# w grobie i adoracji Najświętszego Sakramentu. Obchodzona jest jako dzień błogosławieństwa, gdyż święci się wtedy ogień, wodę i wielkanocne pożywienie.

(czytaj więcej)
0

Wielki Czwartek. Rozpoczęło się Triduum Paschalne

Wielki Czwartek to jeden z # najważniejszych dni w kalendarzu liturgicznym, obchodzony w Wielkim Tygodniu, który prowadzi do Świąt Wielkanocnych.

(czytaj więcej)
0

Wielkanocne smaki z KGW. Tradycja na talerzu

W Święta Wielkanocne#, w wielu domach w regionie zaczyna pachnieć babką drożdżową, żurkiem z białą kiełbasą i świeżo pieczonym mazurkiem. A jeśli ktoś szuka prawdziwych smaków i inspiracji na świąteczny stół, wystarczy zajrzeć do Kół Gospodyń Wiejskich – takich jak to w Starym Jarużynie. Przewodnicząca Koła, pani Stanisława Rygielska, z dumą opowiada o przygotowaniach i tradycjach, które od pokoleń towarzyszą tym wyjątkowym świętom.

(czytaj więcej)
0

Pisanki. Na przestrzeni wieków pełniły wiele funkcji

Od najdawniejszych czasów ze Świętami # Wielkanocnymi kojarzone jest jajko, w tradycji chrześcijańskiej symbol nowego życia i zmartwychwstałego Chrystusa, w tradycji ludowej – symbol siły, płodności i miłości.

(czytaj więcej)