Pomysły na andrzejkowe przekąski. Łatwy do przygotowania przysmak

fot. powierzone
Andrzejki to doskonała okazja do spotkań #w gronie przyjaciół, wróżb i… smacznych przekąsek! Jeśli wciąż zastanawiasz się, jaką przekąską zaskoczyć gości, mamy dla Ciebie rozwiązanie: krewetki w tempurze.
Przepisem podzielił się szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, miejsca znanego z wyjątkowych smaków i pięknych przyjęć. Ten elegancki i łatwy w przygotowaniu przysmak sprawi, że Twoje andrzejkowe przyjęcie będzie kulinarnym sukcesem!
Przepis na krewetki w tempurze
Składniki:
• 500 g krewetek (obranych i oczyszczonych)
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
• 1 jajko
• 1 szklanka bardzo zimnej wody gazowanej
• Sól do smaku
• Olej do głębokiego smażenia
• Sos sojowy lub słodki sos chili do podania
Przygotowanie:
1. Przygotowanie ciasta tempura:
• W misce wymieszaj mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą.
• Dodaj jajko i bardzo zimną wodę gazowaną. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, ale nie mieszaj zbyt długo – ciasto powinno być lekko grudkowate.
2. Przygotowanie krewetek:
• Oczyść krewetki, pozostawiając ogonki.
• Posól krewetki do smaku.
3. Smażenie:
• W głębokim garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury około 180°C.
• Zanurzaj krewetki w cieście tempura, a następnie delikatnie wkładaj do gorącego oleju.
• Smaż krewetki przez około 2-3 minuty, aż będą złociste i chrupiące.
• Wyjmij krewetki z oleju i odsącz na papierowym ręczniku.
4. Podanie:
• Podawaj krewetki w tempurze od razu po usmażeniu, z sosem sojowym lub słodkim sosem chili.
Materiał: Karolina Cempel / Zespół Prasowy Commplace
Czytaj również
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Koleją do Ciechocinka. Połączenie jeszcze w tym roku

W obecności wicemarszałek Anety Jędrzejewskiej 21 marca zostanie # podpisania umowa między spółką PKP Polskie Linie Kolejowe a wykonawcą inwestycji na modernizację siedmiokilometrowego odcinka linii kolejowej z Aleksandrowa Kujawskiego do Ciechocinka.
(czytaj więcej)To groźna i wysoce zakaźna choroba. Co wiemy o błonicy?

Po raz pierwszy od wielu lat odnotowano w # Polsce przypadki zachorowania na błonicę. Błonica jest chorobą zakaźną szczególnie niebezpieczną i wysoce zakaźną wywoływaną przez bakterie maczugowca błonicy. Choroba przenoszona jest drogą kropelkowo-powietrzną lub przez bezpośredni kontakt z wydzielinami albo przedmiotami osobistymi osoby chorej lub nosiciela. Głównym źródłem zakażenia jest człowiek. Okres wylęgania może wynosić od 1 do 7 (10) dni. Wybrane szczepy bakterii produkują toksynę błoniczą, która ma potencjał uszkodzenia mięśnia sercowego, mózgu czy nerek.
(czytaj więcej)100 lat działalności RDLP w Toruniu. Świętowano jubileusz

1 lutego 2025 roku minęło równo 100 lat od powstania # Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu. To niezwykły jubileusz, który zgromadził licznych gości – przedstawicieli władz, instytucji, leśników oraz wszystkich, którym bliska jest idea ochrony i zrównoważonego gospodarowania lasami
(czytaj więcej)Spotkanie poświęcone weteranom. Ich doświadczenie jest nieocenione

W 8 K-PBOT odbyło się dwudniowe spotkanie poświęcone# weteranom misji poza granicami państwa. Brygada wyróżnia się liczbą weteranów – służy w niej ponad 80 osób, z których wiele brało udział w misjach kilkukrotnie, nawet ponad pięć razy. Wśród nich znajduje się również weteran poszkodowany na misji w Afganistanie.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
Ja, w dniu 29-11-2024 11:05:56 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!