Jak zdrowo się odżywiać i nie marnować jedzenia. Pogadanka z przedszkolakami

fot. Archiwum SP3 w Szubinie
W czwartek, 09.03.2023 r., dzieci z Samorządowego Przedszkola nr 3, im. Wandy Chotomskiej w #Szubinie odwiedziła pani Patrycja Machoń, która na co dzień pracuje w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Nakle nad Notecią.
Zajęcia, które przeprowadziła wynikały z realizacji projektu edukacyjnego „Zdrowo jem, więcej wiem”. Cykl spotkań rozpoczął się od zajęć z Dziecięcą Drużyną Zdrowia, gdzie dzieci dowiedziały się o tym, że marnowanie żywności to bardzo poważny problem i warto wiedzieć jak planować posiłki, robić zakupy oraz wykorzystać jedzenie do samego końca.
Oprócz pogadanki wprowadzającej w temat zdrowego odżywiania dzieci poznały sposoby na przeciwdziałanie marnowaniu żywności we własnych domach. Obejrzały prezentację „Szanuję, nie marnuję”. Przedszkolaki wykazały się niewiarygodną pomysłowością i zasobem wiedzy dotyczącej sposobów na nie marnowanie jedzenia, które znajduje się na co dzień w naszych lodówkach. Po wykonaniu plakatu „Co możemy zrobić?”, Przedszkolaki otrzymały ulotki z mini poradnikiem Zakładu Gospodarowania Odpadami nt. „Jak nie marnować jedzenia?”. Pani Patrycja odwiedziła wszystkie grupy przedszkolne, gdzie przekazała wiedzę na temat zależności pomiędzy właściwym odżywianiem a osiągnięciem sukcesów w życiu. W prezencie za aktywny udział w zajęciach dzieci otrzymały kolorowanki nt. „Profilaktyki zdrowotnej”.
Bardzo dziękujemy za fantastyczną atmosferę, która towarzyszyła spotkaniom. Cenną wiedzę,którą nabyliśmy, wykorzystamy w życiu codziennym.
Materiał: Wanda Zygmunt-Król
Galeria















Czytaj również
- Przedszkolaki w kolorowych skarpetkach. Uświadomienie potrzeby tolerancji
- Przedszkolaki radośnie witały wiosnę. Nie zabrakło tradycyjnej Marzanny
- Przedszkolaki ćwiczyły poprzez zabawę. Grupowe zajęcia logopedyczne
- Spotkanie z okazji Dnia Pisarza. Przygoda z książką spodobała sie przedszkolakom
- Wyjazd na spektakl teatralny. Dzieci poznały przygody Pinokia
Dodaj komentarz
Jak przechowywać mięso i wędliny? Pamiętajmy o kilku zasadach

Właściwe przechowywanie mięsa i wędlin to niezwykle istotna kwestia, mająca ogromny wpływ# nie tylko na smak produktów, ale przede wszystkim na obecność niebezpiecznych dla zdrowia drobnoustrojów. Zatem jeśli chcemy jeść pewne i świeże produkty mięsne, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach dotyczących przechowywania.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Gruźlicy. Jakie są najczęstsze objawy tej choroby?

Światowy Dzień Gruźlicy obchodzony był 24 marca dla upamiętnienia dnia, w którym #niemiecki mikrobiolog Robert Koch odkrył prątek gruźlicy. Święto zainicjowała 100 lat później Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) - 24 marca 1982 r., aby podnosić świadomość i szerzyć wiedzę.
(czytaj więcej)Jak wspierać osobę chorą na nowotwór? Słowa mają wielką moc

W obchodzony 4 lutego Światowy Dzień Walki z Rakiem szczególnego znaczenia nabierają słowa: „jestem blisko” oraz „kocham Cię”.# W obliczu choroby onkologicznej bliskość drugiej osoby i słowa wsparcia mają ogromną moc.
(czytaj więcej)Warto zadbać o odpowiednią dietę. Nie powinno zabraknąć jajek i warzyw

Z dnia na dzień robi się cieplej, a natura wraca do życia. Po zimowych miesiącach chętnie #zwiększamy aktywność na świeżym powietrzu, co stanowi często spore wyzwanie dla naszego organizmu. Aby dobrze wejść w wiosenny czas, warto zadbać o odpowiednią dietę, w której na pewno nie powinno zabraknąć warzyw i jajek.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!