Szkolenie i nocne strzelanie. Kadeci na majowym obozie

fot. powierzone
Trzeciego dnia obozu o godzinie 6.30 sygnał gwizdka obozowego ponownie oznajmił rozpoczęcie# kolejnego dnia szkolenia. Po zbiórce uczniowie udali się wraz z wychowawcą na poranną zaprawę, po której wykorzystali pozostały do śniadania czas na toaletę osobistą.
Śniadanie czekało na grupę jak zawsze o godzinie 8.30. Na zbiórce po śniadaniu kadeci dowiedzieli się, że w tym dniu czeka ich szkolenie taktyczne z zakresu skrytego pokonywania terenu wraz z elementami maskowania. Całość została zaplanowana jako gra na „pasie taktycznym” i przeprowadzona przez instruktora Pana Łukasza Nieradko. Uczniowie mieli okazję wykorzystać w trakcie zadania środki łączności, sprzęt obserwacyjny oraz elementy służące do maskowania skóry oraz elementów umundurowania. Ćwiczenia te wypełniły kadetom czas aż do samego obiadu, więc na posiłek podążyli w kamuflażu osobistym.
Po posiłku tradycyjnie nastał czas wolny. O godzinie 16.00 oba oddziały stawiły się na zbiórce i po pobraniu sprzętu (broń szkolna długa i krótka) udały się do wyznaczonego wcześniej miejsca. Kolejnymi zajęciami zaplanowanymi w tym dniu było szkolenie strzeleckie z elementami taktyki, prowadzone przez instruktora i wychowawcę Pana Tomasza Świtkowskiego. Szkolenie zostało podzielone na część teoretyczną, w której udział brały oba oddziały, natomiast praktykę kadeci realizowali w rozbiciu na dwie mniejsze grupy. W części teoretycznej omówione zostały podstawowe zasady bezpieczeństwa dotyczące użytkowania broni palnej, taktyki ogólnej, a także dane techniczno-taktyczne karabinka AKM/AKMS. Po wprowadzeniu teoretycznym kadeci pobrali w sposób zgodny z zasadami bezpieczeństwa atrapy broni i przystąpili do ćwiczeń praktycznych. W ich trakcie po instruktażu prowadzącego, doskonalili takie elementy jak: przyjmowanie postaw strzeleckich, składanie się do strzału, markowanie zgrywania przyrządów celowniczych i pracy na języku spustowym, poruszanie się z bronią w „niskiej i pełnej gotowości” oraz przemieszczanie się z bronią indywidualnie i w zespole.
Po zakończeniu szkolenia uczniowie przemieścili się na stołówkę, gdzie czekała już na nich kolacja. Następnymi punktami dnia były gry zespołowe (z udziałem opiekunów) oraz ognisko. Tradycyjnie o godzinie 21.30 nastał czas na wieczorną toaletę, po której uczniowie udali się do namiotów.
Ku ich zaskoczeniu tuż po nastaniu ciszy nocnej została odgwizdana zbiórka i cała grupa udała się na nocne strzelanie. O godzinie 23.00 nastąpiło zakończenie ostatnich tego dnia zajęć i oficjalnie trzeci dzień szkoleniowy dobiegł końca.
Materiał: Mateusz Smoliński / Zespół Szkół im. prof. Emila Chroboczka w Szubinie
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria


































Czytaj również
- Dzień Chemika. Uczniowie przeprowadzili ciekawe doświadczenia
- Egzamin na kartę rowerową. Policjanci sprawdzali umiejętności uczniów
- Funkcjonariusze edukują młodzież. Program "W Służbie Ojczyźnie"
- Spotkanie uczniów z Bractwem Kurkowym. Podpisano porozumienie
- Zawody pierwszej pomocy. Uczniowie szubińskiego LO na II miejscu
Wesele sporym wydatkiem. W jaki sposób i na czym można zaoszczędzić?

Koszty organizacji ślubu i wesela rosną z roku na rok. Wiele osób poszukuje sposobów, by #zaoszczędzić. Jak wynika z naszych analiz, obecnie za „talerzyk” płacimy od 250 do nawet 500 złotych. W Polsce zwykle organizowane są przyjęcia na średnio 80 do 100 osób, choć niektóre pary planują huczne wesela nawet dla 300 gości. Wesele to zwykle spory wydatek w domowym budżecie. Podpowiadamy, w jaki sposób zaoszczędzić i na czym.
(czytaj więcej)Idealny składnik diety odchudzającej. Sprytne sposoby na jajka w stylu fit

Jajko to produkt powszechnie znany i lubiany, chętnie spożywany osobno, ale także jako #dodatek czy element wielu potraw. Stanowi również idealny składnik diety dla osób, które pragną zrzucić parę kilogramów lub być fit dzięki codziennym aktywnościom czy uprawianiu sportu.
(czytaj więcej)"Poradnik bezpiecznego wypoczynku”. O czym należy pamiętać?

Przed rozpoczęciem ferii zachęcamy do zapoznania się z# „Poradnikiem bezpiecznego wypoczynku” Ministerstwa Edukacji i Nauki oraz sprawdzenia wiarygodności organizatora za pośrednictwem bazy danych o wypoczynku.
(czytaj więcej)Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Ustanowiony w 2018 roku

Już po raz piąty, 7 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień #Bezpieczeństwa Żywności. W tym roku hasło przewodnie to „Standardy żywnościowe ratują życie”.
(czytaj więcej)