„Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”. Poznaj laureatów konkursu

fot. Marzena Zwiewka
Wyniki XXIV edycji konkursu # „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”, który odbył się 11 maja 2025 roku w Minikowie.
Przewodnicząca Jury Pani Izabella Byszewska
Komisja oceniająca produkty:
Izabella Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Dominik Orłowski – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Izabela Chudzyńska – Politechnika Bydgoska
Komisja oceniająca potrawy:
Grażyna Kurpińska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Anna Sergott – Muzeum Ziemi Krajeńskiej
Beata Darowska – Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego
LAUREACI I WYRÓŻNIENI
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda:
Masarnia Władysławowo Sp.J Zawistowski – Smażonka – świeżonka
Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze „MARIANKI” Bogdan Liczbik – półgęsek
Agnieszka i Waldemar Szczygielscy Rolniczy Handel Detaliczny – Polska surowa wędzona
I nagroda:
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
KGW Pturek – Szczupak pieczony w occie po pałucku
OL-MAT. Sp. z o.o. – Ryba po kruszwicku
I nagroda:
Podkategoria: produkty mleczne
Gospodarstwo Rolne Janusz Adamczyk – Twaróg długo dojrzewający
I nagroda:
Podkategoria: miody
Robert Gołasz Pasieka z tradycją – Miód pszczeli rzepakowy
Wyróżnienia:
Roman Olszewski P.W. „ANDRÓB” – Kiełbasa niedzwiedzia
„U Doroty” Smaki jak dawniej – Polędwica z przyprawami
Małgorzata Harbat Rolniczy Handel Detaliczny – Biały ser
W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda:
Gospodarstwo sadownicze E.M.Chabowscy – Powidła z agrestu
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda nie przyznano
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda:
Spółdzielnia Handlowo-Produkcyjna w Sadkach – Chleb żytni na zakwasie
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda:
Nie przyznano
Wyróżnienia:
Grażyna Jędrzejewska – Susz z jabłek „szara reneta”
Gospodarstwo Rolne Filip Kalisz – Mąka z młyna żarnowego, mąka Helfi
Rustykalna Piekarnia-Cukiernia Karolina Gołasz – Ciasto na fjucie buraczanym
W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda:
RHD Rościmin Marta Dominikowska – Sok z czerwonej porzeczki
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda:
Nie przyznano
Wyróżnienia:
Stowarzyszenie KGW „Jagna” – Syrop z czarnej morwy
Zajazd przy kominku Katarzyna Raniszewska – Mioduch gryczany
Danuta Janiszewska – Nalewka z derenia
Inne produkty regionalne:
I nagroda:
1.KGW Nowinka Nowy Ciechocinek – Kaszanka – kiszka
Wyróżnienia:
1.Krzysztof Leśniewski – Pałucki smalec z marchwią
2.Danuta Janiszewska – Grzybki leśne marynowane
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce
KGW w Tupadłach za Rosół Staropolski z lanymi kluskami i Gęś po kujawsku
II miejsce
KGW Mrocza za Zupę pokrzywową z szarymi kluskami i Świeżonkę z Mroczy
III miejsce
KGW OsóWianki za Zupę szczawiową z jajkiem i Pieczonego królika z buraczkami i puree ziemniaczanym
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2025” następujące produkty:
oraz potrawy:
1. KGW w Tupadłach za Rosół Staropolski z lanymi kluskami i Gęś po kujawsku
2. Schab pieczony P.W Andrób
3. Szynka kujawska z kością – KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek
4. Węgorz wędzony w zalewie octowej OLMAT Sp. Zo.o.
5.Chleb Sadkowski Spółdzielnia Handlowo-produkcyjna Sadki
6.Brzozowskie serduszka – KGW w Brzozowie
7. Musztarda kcyńska jabłkowa – Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej
Spośród produktów nominowanych zostanie dokonany wybór przez Krajową Kapitułę Konkursu. Następnie wręczone zostaną nagrody na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2025”.
Wielki Finał XXIV edycji konkursu odbędzie się 27 września 2025 r. w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
materiał: KPODR Minikowo
Galeria

























Czytaj również
- Pomoc dla pszczelarzy. Trwa podpisywanie umów
- Święto Smaku i Tradycji powoli dobiega końca. Do Minikowa zjechały tłumy
- Lato na wsi w Minikowie. Święto Smaku i Tradycji trwa w najlepsze!
- Nie przegap terminu. Uproszczenia w rozliczeniu wsparcia
- Wnioski o dopłaty napływają. Do tej pory złożono ich ponad pół miliona
Dodaj komentarz
Zwolnienia lekarskie wystawione w 2024 roku. Podsumowanie ZUS

W ubiegłym roku Polacy chorowali nieco# częściej i dłużej. Lekarze w całym kraju wystawili 27,4 mln zwolnień lekarskich, co przełożyło się na 290 mln dni niezdolności do pracy. Oznacza to wzrost o 400 tys. zaświadczeń w porównaniu do roku 2023 oraz wzrost o 2,8 mln dni absencji. Przynajmniej raz w ciągu całego 2024 roku na zwolnieniu lekarskim przebywało 7,7 mln osób, z czego 7,1 mln to ubezpieczeni w ZUS.
(czytaj więcej)Ciechocińskie tężnie. Coraz bliżej wpisania na listę UNESCO

Zespół zabytkowej warzelni soli w Ciechocinku# został zarekomendowany przez Komitet ds. Światowego Dziedzictwa Kulturowego w Polsce do wpisania na krajową listę informacyjną, która otwiera drogę do międzynarodowego uhonorowania naszego unikatowego zabytku techniki i wpisania go na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Ziemi. Jak możesz się zaangażować?

22 kwietnia swój dzień obchodzi # Ziemia. Pierwszy w historii Dzień Ziemi odbył się w 1970 roku, a jego idea została zapoczątkowana przez amerykańskiego senatora Gaylorda Nelsona, który będąc w 1969 roku świadkiem katastrofy ekologicznej postanowił taki dzień zorganizować.
(czytaj więcej)Zarezerwuj wizytę w ZUS online. Na konkretny dzień i godzinę

Nie trzeba wychodzić z domu, aby załatwić sprawy w ZUS-ie.# Z pracownikiem Zakładu można porozmawiać, nawiązując połączenie wideo podczas e-wizyty. Rezerwację takiego spotkania można dokonać nie tylko na stronie zus.pl, ale także za pośrednictwem aplikacji mZUS oraz aplikacji mObywatel.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!