Świąteczne przedstawienie. Dzieci wcieliły się w role z ogromnym zaangażowaniem
"Wolontariusze z Betlejem" to tytuł autorskiego, świątecznego przedstawienia#, które dzieci z grupy Smerfy z Samorządowego Przedszkola nr 2 w Szubinie przedstawiają w tym sezonie lokalnej społeczności.
Seniorzy z Domu Dziennego Pobytu przybyli w przedszkolne progi, by wspólnie celebrować czas, który podarowany drugiemu człowiekowi, obok zwyczajnej pomocy i wsparcia, jest najcenniejszym prezentem pod choinką.
Dzieci wcieliły się w role z ogromnym zaangażowaniem. Scenka z polskiego domu w wigilijny wieczór wywołała ogromną chęć odnalezienia głębi i sedna tego magicznego momentu w roku. Niech „Kolęda, która płynie z wysokości” wybrzmi jeszcze głośniej we wszystkich domach naszego regionu, niosąc się w najdalsze regiony świata.
Materiał Anna Ucińska/Samorządowe Przedszkole nr 2 w Szubinie
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
Czytaj również
Przeżyj święta w dobrych emocjach. Nie wszystko musi być perfekcyjne
Czas świąt to okres radości, ale często również stresu#. Pamiętaj, że świąteczne spotkania powinny być źródłem uśmiechu, a nie frustracji.
(czytaj więcej)Pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia. Jak było kiedyś?
Boże Narodzenie było zawsze uważane za święto niezwykle ważne i rodzinne#, nazywano je również Godami lub "godnimi świętami".
(czytaj więcej)Szopki z bogatą tradycją. Zachwycają swoją wyjątkowowścią
Tradycja szopkarska w Krakowie trwa nieprzerwanie od XIX wieku#. Pierwotnie wykonywaniem szopek trudnili się rzemieślnicy z ówczesnych przedmieść Krakowa, szczególnie Krowodrzy i Zwierzyńca.
(czytaj więcej)Noc wigilijna jasna, to stodoła ciasna. Po wieczerzy obserwowano niebo
Na wsi popularne były w dzień wigilijny wróżby związane #z magią urodzaju. Szeroko rozpowszechnionym zwyczajem było kładzenie kawałka opłatka pod każdą miskę z potrawą wigilijną. Jeśli opłatek się przykleił do dna naczynia, oznaczało to urodzaj tej rośliny, z której przygotowana była potrawa. Domownicy każdej potrawy musieli spróbować, gdyż wierzono, że ilu potraw się nie spróbuje, tyle przyjemności ominie człowieka w ciągu następnego roku. Zjedzenie każdej z potraw miało z kolei zapewnić urodzaj danej rośliny w przyszłym roku.
(czytaj więcej)