Wyniki kontroli jakości ryb i owoców morza. Pobrano próbki

fot. IJHARS
Zbliża się Wigilia i podczas świątecznej kolacji na stołach w wielu domach pojawią się ryby#. IJHARS wzięła pod lupę jakość produktów rybołówstwa.
Podczas kontroli sprawdzano, czy producenci właściwie znakują konserwy oraz marynaty, a informacje przekazywane konsumentom w sklepach na temat oferowanych ryb mrożonych i owoców morza są prawdziwe i podawane zgodnie z przepisami. Pobrano próbki do badań laboratoryjnych oraz zweryfikowano cechy organoleptyczne kontrolowanych towarów.
Kontrole przeprowadzone zostały w całej Polsce w zakładach produkcyjnych oraz sklepach.
Jakość produktów rybołówstwa, sposób oznakowania i przekazywania informacji dla konsumentów skontrolowano w 103 podmiotach, stwierdzając nieprawidłowości w 63 (61,2%).
Cechy organoleptyczne
Kontrolą objęto 59 partii produktów, kwestionując cechy organoleptyczne w 8 partiach (13,5%).
Stwierdzono m. in.:
- występowanie niejednolitej, miękkiej, gąbczastej, mazistej i rozpadającej się tekstury tkanki ryb po rozmrożeniu i po ugotowaniu;
- nietypowy dla ryby zapach po rozmrożeniu i po ugotowaniu – zjełczały, amoniakalny, nieprzyjemny;
- widoczny krwisty wyciek i zażółcenia fileta po rozmrożeniu;
- obecność wysuszki, nierównomierne pokrycie filetów glazurą;
- niezgodną z deklaracją postać ryby, tj. produkt opisany był jako filety rybne w zalewie, a faktycznie wyrób miał formę filetów w galarecie.
Cechy fizykochemiczne
Kontrolą objęto 125 partii towarów. Nieprawidłowości wykazano w 21 partiach (16,8%).
Stwierdzono, m. in.:
- zawyżoną zawartość glazury,
- brak DNA ryby deklarowanej,
- mniejszą niż zadeklarowano masę ryby bez glazury.
Znakowanie
Sprawdzono oznakowanie i sposób przekazywania informacji dla konsumentów w odniesieniu do 361 partii, z czego 154 zakwestionowano (42,6%).
Stwierdzono m. in.:
- sprzedaż filetów z limandy żółtopłetwej pod nazwą „sola filet”;
- nieuprawione stosowanie nazwy „matjasy” dla produktu nieposiadającego cech właściwych dla autentycznego ,,matjasa’’, które uzyskuje się dzięki zastosowaniu odpowiedniego surowca i specyficznej technologii produkcji;
- brak informacji charakteryzujących produkt, np. filet, głęboko mrożony, obrane, mrożone, blanszowane, z ogonkiem, glazurowany lub z dodaną wodą, bez skóry lub ze skórą, bez ości, zawiera cukier;
- brak wszystkich używanych składników lub wskazanie takich, które nie były używane;
- nieprecyzyjne określenie nazwy składnika jako „płaty śledziowe dalekomorskie”, co budziło wątpliwości odnośnie pochodzenia surowca lub „ryba-śledziowe”, co budziło wątpliwości odnośnie gatunku ryby;
- brak lub podanie w nieprawidłowy sposób informacji dotyczących, np. metody produkcji, obszaru połowu lub hodowli, kategorii narzędzia połowowego, zawartości glazury, handlowego oznaczenia gatunku;
- stosowanie mniejszej niż 1,2 mm czcionki;
- brak informacji o warunkach przechowywania;
- użycie określenia „wyjątkowa receptura”, które nie miało żadnego odzwierciedlenia w sposobie przygotowania;
- stosowanie niezrozumiałych dla konsumenta oznaczeń, np. „REN", „PBI".
Zastosowane sankcje
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wymierzyli 61 kar pieniężnych oraz wydali 46 zaleceń pokontrolnych. Dodatkowo w 12 przypadkach wydali decyzje zakazujące wprowadzenia do obrotu towarów oraz wydali 2 decyzje nakazujących prawidłowe oznakowanie.
Nałożyli również 9 mandatów karnych na osoby odpowiedzialne.
Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.
Konsumencie pamiętaj!
Jeśli kupujesz glazurowane ryby lub owoce morza bez opakowania, powinna im towarzyszyć informacja o ilości glazury.
Dodatkowo na produktach rybnych świeżych i mrożonych, wędzonych i solonych (niezależnie od tego, czy są w opakowaniu czy sprzedawane „na wagę”,) szukaj danych m. in. o metodzie produkcji (złowione lub wyhodowane) i obszarze połowu lub hodowli oraz kategorii narzędzi połowowych (np. włoki lub sieci).
Wybierając natomiast konserwy lub marynaty, zwróć uwagę wykaz składników, który powinien zawierać wszystkie użyte surowce, podane w kolejności malejącej.
Źródło: IJHARS
Czytaj również
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Z Bydgoszczy na Hel. Będzie wakacyjne połączenie kolejowe

W wakacyjnym rozkładzie jazdy znajdzie się # bezpośredni pociąg z Bydgoszczy na Hel. Skład, który od 19 czerwca będzie kursować codziennie przez całe wakacje, nie ma jeszcze nazwy. Obsługująca kurs spółka Arriva ogłasza konkurs na nazwę dla tego pociągu. Na propozycje czekamy do końca marca. Można wygrać bezpłatny przejazd dla całej rodziny. - Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie – mówi marszałek Piotr Całbecki. Parterem konkursu jest samorząd województwa.
(czytaj więcej)Krzyże Zasługi. Odznaczenia dla Czesława i Stanisława Abramczyków

Dziś w Kujawsko-Pomorskim Urzędzie #Wojewódzkim na wniosek Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zostały wręczone zostały odznaczenia za zasługi w działalności społecznej i charytatywnej. Postanowieniem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Wojewoda Michał Sztybel wręczył Złoty Krzyż Zasługi Czesławowi Abramczykowi oraz Srebrny Krzyż Zasługi Stanisławowi Abramczykowi.
(czytaj więcej)Mama 4 plus. Od marca wzrost wysokości świadczenia

Na koniec 2024 roku w całym kraju „matczyną emeryturę” z # ZUS-u pobierało 59,6 tys. osób, a w województwie kujawsko-pomorskim – ponad 4,1 tys. Maksymalna wysokość tego świadczenia odpowiada gwarantowanej minimalnej kwocie emerytury, która od marca wynosi 1878,91 zł brutto.
(czytaj więcej)Ponad pół miliona wniosków o rentę wdowią. Trafiło do ZUS

Do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych złożono już ponad pół miliona# wniosków o tzw. rentę wdowią, a liczba ta z każdym dniem rośnie. W województwie kujawsko-pomorskim zarejestrowano ponad 31 tys. takich wniosków. ZUS rozpocznie wypłatę świadczenia od lipca. Maksymalna kwota renty wdowiej to 5636,73 zł brutto.
(czytaj więcej)
Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad
Rozum, w dniu 24-12-2024 09:36:14 napisał:
odpowiedz
Viet Kong, w dniu 24-12-2024 22:05:42 napisał:
odpowiedz
Ss, w dniu 25-12-2024 14:55:27 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!