Dziś mamy 20 września 2024, piątek, imieniny obchodzą:

07 czerwca 2023

Pyszne danie z kociołka. Pożywny posiłek doskonały na biesiady

fot. powierzone

fot. powierzone

Wesołe biesiady przy ognisku, na łonie natury w gronie rodziny i przyjaciół lubi każdy. To okazja do# rozmów, zabawy i odpoczynku. Takie spotkania można połączyć ze wspólnym przygotowaniem smacznego i pożywnego po-siłku, który zasmakuje wszystkim. Zamiast typowej kiełbaski z grilla może-my zaskoczyć towarzystwo pysznym daniem przyrządzonym w kociołku.

Tego typu potrawa znana jest w Polsce nie od dziś. Żeliwne naczynia wyścielano liśćmi kapu-sty i do środka wkładano pokrojone ziemniaki, kiełbasę, boczek i inne warzywa (np. mar-chewkę, pietruszkę i cebulę). Wymieszane produkty były doprawiane i stawiane na ogniu na około 2 godziny. Danie przyrządzane jest w wielu rejonach Polski i określane różnymi na-zwami np. prażone, pieczone, pieczonki czy duszonki. W okolicach Chrzanowa mówi się na nie ziemniaki po cabańsku, co pozwala domniemywać skąd wziął się przepis. Nazwa pochodzi bowiem od Cabanów, którzy byli pasterzami pilnującymi trzody potrzebnej do wyżywienia armii tatarskiej w XIII wieku i właśnie tak przygotowywali dla siebie jedzenie. Sposób jest charakterystyczny dla ludów koczowniczych, pozostających w ciągłym ruchu, trudniących się wypasem zwierząt, dlatego był popularny np. na stepach Mongolii. A zatem na pikniku mo-żemy chociaż przez chwilę poczuć się jak dawni wędrowni pasterze, a przy okazji zrobić coś wspólnie.

- Przygotowywanie dania w kociołku piknikowym to pomysł, który stanowi doskonałą alterna-tywę dla tradycyjnej kiełbasy pieczonej na patyku lub na grillu – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. - To również ciekawy sposób na integrację uczestników pikniku. Kociołek moż-na przygotować wspólnymi siłami – jedni rozpalają ogień, inni kroją produkty, jeszcze inni doglądają powstającego dania. Wspaniałe połączenie przyjemnego z pożytecznym! A kiedy pogoda nie dopisuje, danie to bez problemu przygotujemy też w kuchni. Pamiętajmy jednak, aby do przyrządzenia potrawy wykorzystywać produkty bardzo świeże, a wędliny wysokiej ja-kości – przy daniach jednogarnkowych jakość ma podstawowe znaczenie wpływające na koń-cowy smak.

Kociołek piknikowy z kiełbasą głogowską

Składniki:
- ok. ½ kg Kiełbasy głogowskiej Dobrowolscy,
- ok. ½ kg Boczku stryjka z linii Tradycyjnie Wędzone Dobrowolscy,
- 1,5 kg cukinii,
- 1 kg ziemniaków,
- ½ kg pieczarek,
- 2 średnie cebule,
- 2 świeże czerwone papryki,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 700 ml pulpy pomidorowej (passaty) lub 1 kg pomidorów,
- ok. 200 ml bulionu,
- 100 ml śmietany 18% lub puszka 400 g mleczka kokosowego,
- 2 łyżki fermentowanego sosu sojowego i/lub ½ łyżki sosu rybnego,
- oliwa lub dowolny nadający się do smażenia olej,
- przyprawy: papryka wędzona, sól, pieprz/chili, gałązki świeżego majeranku (lub majeranek suszony), 4 suszone liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, gałązki świeżego koperku (lub koperek suszony), kilka gałązek świeżej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:
Kociołek stawiamy bezpośrednio na palenisku lub na kracie nad paleniskiem. Najlepiej, aby był żeliwny, jeżeli gotujemy w plenerze. W kuchni wystarczy zwykły garnek. Wlewamy olej.
Kiełbasę głogowską Dobrowolscy kroimy na plasterki a Boczek stryjka Dobrowolscy w kostkę i wrzucamy do kociołka. Dodajemy marchew i cebulę pokrojone w talarki. Wszystko lekko podsmażamy.

Następnie zalewamy całość 200 ml bulionu i dusimy pod przykryciem około 10-15 min. W ra-zie braku bulionu woda z menażki też się nada.

Kroimy pieczarki, cukinie obrane ze skórki i czerwoną paprykę w paski, a następnie wrzuca-my do naczynia. Kolejny krok to dodanie pulpy pomidorowej (passaty) lub obranych ze skórki i pokrojonych w drobną kostkę pomidorów. Teraz czas na sos sojowy i/lub sos rybny. Sos ryb-ny ma intensywny zapach, ale nie należy się tym przerażać, bo w potrawie aromat ten znik-nie znakomicie podbijając smak.

Dodajemy wyciśnięty na prasce (lub pokrojony na plasterki) czosnek i przyprawy w ilości we-dług gustu. Polecane przez nas dawkowanie to: łyżeczka papryki wędzonej, ½ łyżeczki pieprzu lub chili, gałązka pociętego majeranku lub łyżeczka suszonego, 4 suszone liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, gałązkę pociętego drobno koperku lub łyżeczka suszonego.

Potrawa będzie gotować się na ognisku około 2 godzin. Mieszamy zatem w naszym kociołku od czasu do czasu, sprawdzając, czy zawartość już jest gotowa. Smacznego i dobrej zabawy!

Materiał: Marta Mikulska

Oceń artykuł: 13 8

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Ja, w dniu 07-06-2023 20:02:06 napisał:

    Może i smaczne ale ciuchy coraz ciaśniejsze

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Konsultacja środowiskowa
200 zł / 0,5 hPLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Aparat dla dzieci
99,00 złPLN
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach
500PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Budowa hal
Balustrady Bramy Ogrodzenia
0

Żołnierze z pomocą powodzianom. Oczyszczanie zalanych terenów

Decyzją Dowódcy WOT około 200 żołnierzy #8 Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej wraz ze specjalistycznym sprzętem wydzielono do pomocy powodzianom na terenie województwa dolnośląskiego i opolskiego. Fala kulminacyjna przemieszcza się w głąb kraju, w związku z czym w gotowości do stawiennictwa w jednostce i wyjazdu do działania pozostają kolejni terytorialsi.

(czytaj więcej)
0

Szkodliwe treści w internecie. Jak chronić najmłodszych?

Ministerstwo Cyfryzacji dalej pracuje nad tym, aby wzmocnić# ochronę dzieci i młodzieży przed szkodliwymi treściami w internecie. W sierpniu i wrześniu br. odbyły się kolejne spotkania nieformalnej grupy roboczej. W spotkaniach uczestniczą przedstawiciele administracji publicznej, uczelni oraz organizacji pozarządowych. Celem dyskusji jest opracowaniem skutecznych rozwiązań, które będą chronić młodych ludzi przed negatywnym wpływem treści dostępnych w sieci.

(czytaj więcej)
0

Koncert z okazji 25 lat Polski w NATO. Zbiórka dla powodzian

W tym roku przypada rocznica – 25 lat #od wstąpienia Polski do Sojuszu Północnoatlantyckiego. Z tej okazji Bydgoszcz przygotowała specjalne wydarzenia, które odbędą się w sobotę - 21 września.

(czytaj więcej)
0

Zakazane praktyki sztucznej inteligencji. Nowe przepisy

Jakie systemy AI będą zakazane? Poznaj nowe przepisy #na wydarzeniu online. Ministerstwo Cyfryzacji we współpracy z Ministerstwem Rozwoju i Technologii, zaprasza 27 września o godz. 13.00 na wydarzenie online, podczas którego zaprezentowana zostanie broszura informacyjna na temat zakazanych praktyk sztucznej inteligencji (AI). Broszurę przygotowali eksperci z Ministerstwa Cyfryzacji oraz NASK.

(czytaj więcej)