Dziś mamy 22 października 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

18 września 2020

,,Są chwile i ludzie, których się nie zapomina''. Wspomnienie o śp. Januszu Brzeczce

fot. Muzeum Ziemi Szubińskiej

fot. Muzeum Ziemi Szubińskiej

Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że w# dniu 15 września 2020 roku w wieku 74 lat zmarł śp. Janusz Brzeczka, pedagog, społecznik, Radny Rady Miejskiej w Szubinie w latach 1994-2006, prezes szubińskiego koła Towarzystwa Pamięci Powstania Wielkopolskiego 1918-1919, przyjaciel Muzeum Ziemi Szubińskiej im. Zenona Erdmanna.

Od lat związany z szubińskim muzeum, gdzie godzinami przebywał na historycznych poszukiwaniach dziejów regionalnego ziemiaństwa, o którym mógł rozprawiać długimi godzinami. Każde spotkanie czy zebranie odbywające się w muzeum musiało obowiązkowo zakończyć się krótkim wspomnieniem lub anegdotą związaną z życiem mieszczaństwa byłego powiatu szubińskiego. Pan Janusz Brzeczka należał do ludzi, którzy swoja historyczna pasja potrafili pozytywnie zarazić inne osoby. Przez wiele lat prowadził szubińskie rodziny uczestników powstania wielkopolskiego, którym przewodził jako prezes Koła TPPW 1918-1919. Był współorganizatorem rocznicowych uroczystości, zbierał materiały o uczestnikach powstańczej wiktorii z roku 1919, zawsze z wielkim pietyzmem odnosił się do ludzi i bohaterów tworzących nasza lokalną historię. Przez lata był wielkim przyjacielem muzeum, w którym spędzał długie godzina na rozmowach z jego pierwszym kustoszem Zenonem Erdmannem, a potem jego następcom kustoszem Kamilą Czechowską. Zawsze służył nam dobrym słowem i pomocą w codziennym funkcjonowaniu palcówki.
W zmarłym tracimy człowieka skromnego i szlachetnego, dobrego pedagoga i przyjaciela młodego pokolenia, społecznika ziemi szubińskiej.

Rodzinie Zmarłego wyrazy najgłębszego i szczerego współczucia składają dyrektor i pracownicy Muzeum Ziemi Szubińskiej im. Zenona Erdmanna oraz Zarząd i członkowie Towarzystwa Pamięci Powstania Wielkopolskiego 1918-1919 Koło im. Ks. radcy Ludwika Sołtysińskiego w Szubinie.

Materiał: Przewodniczący Rady Muzeum Ziemi Szubińskiej Piotr S. Adamczewski i Kustosz Muzeum Kamila Czechowska

Oceń artykuł: 5 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Przypinka z agrafką o śr. 56mm
3,55PLN
Szampon wiśniowy do włosów farbowanych Joanna 1l
15PLN
Makijaż na każdą okazję
Pomoc przy kontroli ZUS
od 50PLN
Fotokubek z łyżeczką i kolorowym wnętrzem
34,90PLN
Masaż leczniczy
Sprzedaż opon
Sypialnia - jasny dekor i ryflowane uchwyty
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)