Dziś mamy 22 lutego 2025, sobota, imieniny obchodzą:

19 lutego 2025

Bezpieczeństwo, Europo! Ważne seminarium dla rolnictwa

fot. MRiRW

fot. MRiRW

– Mówimy o wszystkich elementach bezpieczeństwa ze # względu na to, co się dzieje w Europie i na świecie – podkreślił sekretarz stanu Stefan Krajewski podczas seminarium „Bezpieczeństwo, Europo!”, zorganizowanego przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Wydarzenie odbyło się pod patronatem polskiej prezydencji w Radzie UE oraz pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Bezpieczeństwo żywności
Wiceminister Stefan Krajewski zwrócił uwagę, że zapotrzebowanie na żywność stale rośnie, ale ta żywność musi być bezpieczna.

– Bezpieczeństwo żywności musi być zagwarantowane na każdym etapie jej wytwarzania, od pola do stołu – podkreślił sekretarz stanu.

Według wiceministra Krajewskiego niezwykle istotna jest w tym procesie rola inspekcji nadzorujących poszczególne etapy produkcji i dystrybucji żywności.

Wiceminister przypomniał jednocześnie, że polskie rolnictwo w ciągu 20 lat obecności w Unii Europejskiej dokonało ogromnego skoku, stając się istotnym producentem i eksporterem produktów rolno-spożywczych. Zwrócił przy tym uwagę, ze ponad 74 proc. naszego eksportu rolnego trafia na wymagający rynek europejski.

– Dobrze wykorzystaliśmy nasz potencjał, ale nie byłoby to możliwe bez unijnych środków finansowych – dodał wiceminister.

Sekretarz stanu Stefan Krajewski podkreślił również, że bardzo się cieszy, iż w dzisiejszym seminarium uczestniczy młodzież ze szkół rolniczych, która już wkrótce odpowiadać będzie za rozwój polskiego rolnictwa.

Polska prezydencja
W dzisiejszym seminarium uczestniczyła młodzież ze szkół rolniczych, których organem prowadzącym jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Przemysław Rzodkiewicz zwrócił uwagę, że pierwsze półrocze roku 2025 to czas, w którym Polska sprawuje przewodnictwo w Radzie Unii Europejskiej i naszym zadaniem jest zapewnienie ciągłości prac unijnych organów. Przypomniał jednocześnie, że przepisy dotyczące żywności kształtowane są na forum unijnym.

– Te przepisy są prawie identyczne w poszczególnych krajach członkowskich UE. Prawo krajowe określa kompetencje poszczególnych inspekcji w zakresie sprawowania nadzoru nad jakością żywności – powiedział.

O zadaniach polskiej prezydencji i jej priorytetach mówiła zastępczyni głównego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Agnieszka Sudoł.

W dalszej części seminarium młodzież zapoznała się z zasadami działania Komisji Kodeksu Żywnościowego, którego punktem kontaktowym dla Polski jest Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

materiał: MRiRW

Oceń artykuł: 179 172

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (1)

    Kg, w dniu 22-02-2025 10:52:30 napisał:

    Co za cenzura na tym portalu.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenie okresowe pracowników
89PLN
Szkolenie z zakresu ochrony danych osobowych
79PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
Konsultacja środowiskowa
200 zł / 0,5 hPLN
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
189PLN
0

Zmiany w składce zdrowotnej. Kto skorzysta na nowych przepisach?

Zmieniły się zasady obliczania składki # zdrowotnej dla przedsiębiorców. Minimalna wysokość składki dla firm rozliczających się według skali podatkowej, podatkiem liniowym lub na karcie podatkowej została obniżona z 100% do 75% minimalnego wynagrodzenia. To jednak nie koniec korzystnych zmian.

(czytaj więcej)
0

Emeryci i renciści mogą dorabiać. Są nowe limity

Od marca renciści oraz wcześniejsi emeryci będą mogli # dorabiać do swojego świadczenia większe kwoty niż dotychczas. Niższy, bezpieczny próg zarobków wzrasta o niemal 221 zł, osiągając wartość 5934,10 zł brutto, natomiast wyższy próg zwiększa się o około 410 zł, wynosząc 11 020,40 zł brutto.

(czytaj więcej)
0

Medale Marszałka dla stulatków. Pani Zofia świętowała 105 urodziny

Mimo przeżyć wojennych i trudnej młodości nie stracili pogody ducha.# Stulatkowie – Aniela Buczkowska z Barcina i Gracjan Zodel z Bydgoszczy oraz stupięciolatka Zofia Siwińska mieszkanka Izbicy Kujawskiej cieszą się zdrowiem, uśmiechają się i cały czas z zainteresowaniem śledzą bieżące wydarzenia. Nestorów odwiedzili przewodnicząca sejmiku województwa Elżbieta Piniewska, wicemarszałek Zbigniew Ostrowski i wicemarszałek Aneta Jędrzejewska.

(czytaj więcej)
0

Kolej się rozwija. Samorząd województwa inwestuje w tabor

Siedemdziesiąt pięć procent pociągów realizujących # pasażerskie połączenia regionalne należy do samorządu województwa. Dysponujemy trzydziestoma trzema pojazdami, które w tym roku przejadą 6,5 miliona kilometrów. Flota marszałkowskich pojazdów kolejowych systematycznie się rozrasta. Wkrótce na tory wyjedzie kolejnych siedem nowoczesnych składów zamówionych w bydgoskiej Pesie.

(czytaj więcej)