Dziś mamy 23 września 2020, środa, imieniny obchodzą:

16 września 2020

Czeski sposób na życie. Mariusz Szczygieł gościem szubińskiej biblioteki

fot. RBP w Szubinie

fot. RBP w Szubinie

O mentalności Czechów i ich spojrzeniu na świat oraz zaletach czeskiej prozy rozmawialiśmy #we wtorek, 15 września z wybitnym reportażystą, zdobywcą nagrody literackiej Nike oraz Europejskiej Nagrody Książkowej za książkę pt. Gotland, współzałożycielem P. Mariuszem Szczygłem.

Nasz gość przedstawił swoją wizję sztuki reportażu i przybliżył nam znamienne cechy kultury czeskiej. Dyrekcja Rejonowej Biblioteki Publicznej w Szubinie dziękuje Komisji ds. uzależnień i problemów alkoholowych w Szubinie oraz Dyskusyjnemu Klubowi Książki za dofinansowanie spotkania.

Mariusz Szczygieł - reporter, pisarz. Oprócz Hanny Krall najczęściej przekładany z żyjących polskich reporterów. Jego książki zostały przetłumaczone na 19 języków. Za „Gottland” zdobył Europejską Nagrodę Książkową 2009. Zdobywca tytułu Dziennikarz Roku 2013 w konkursie Grand Press. Trzy razy nominowany do Nagrody Literackiej NIKE, którą otrzymał w 2019 roku za książkę „Nie ma" (zarówno w głosowaniu jury, jak i czytelników). Debiutował w wieku 16 lat w tygodniku „Na przełaj”. W latach 90. znany z prowadzenia talk show „Na każdy temat”. Czechofil, autor książek o Czechach. Ostatnia - „Osobisty przewodnik po Pradze", wydana w maju 2020 r. w ciągu tygodnia od ukazania się trafiła na listy bestsellerów. Jest prezesem Fundacji Instytut Reportażu, która prowadzi znaną w Warszawie księgarnio-kawiarnię Wrzenie świata oraz wydawnictwo książkowe Dowody na Istnienie. Jest autorem cotygodniowej rubryki „Szczygieł poluje na prawdę” w tygodniku reporterów „Duży Format” – dodatku do „Gazety Wyborczej”.

Materiał: MR

Oceń artykuł: 8 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Sprawdzanie geometrii kół
Makijaż ślubny
Kasy fiskalne Datecs mobilne z kopią elektroniczną
999PLN PROMOCJAPLN
Meble kuchenne - na zamówienie
Szafy przesuwne
Rozliczenia ZUS
od 50PLN
Fotoobrazy na płótnie
od 48,50PLN
Sprawdzanie skuteczności hamowania
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)