Hamburgery z Salmonellą. Ryzyko zatrucia pokarmowego

fot. GIS
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii# Salmonella w jednej partii hamburgera drobiowego, 250 g.
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano
Numer partii: 6350290081
Termin przydatności do spożycia: 27.03.2024
Kod kreskowy: 5 900751 015603
Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent ANIMEX FOODS Sp. z o.o. poinformował o przeprowadzonej analizie ryzyka, w tym potwierdził, że proces produkcyjny przedmiotowej partii produktu przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami w kontrolowanych warunkach, jak również wymazy ze środowiska produkcyjnego w dniu produkcji przedmiotowej partii oraz badania surowca, z którego wyprodukowano tę partię, nie wykazały obecności Salmonella. Mając ponadto na względzie fakt natychmiastowego zrealizowania przez jedynego odbiorcę tej partii, procedury wycofania przedmiotowego produktu z obrotu, producent uznał te czynności za wystarczające do zamknięcia sprawy.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu przeprowadził postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.
Źródło: GIS
Czytaj również
- Rajd do Lubostronia. Start z szubińskiego rynku
- Konkurs dla "pozarządówek". Ostatnie dni na złożenie wniosków
- "Detal w architekturze Bydgoszczy". Zaproszenie na wystawę fotograficzną
- "Srebrna Dolina Noteci". Niedługo uroczyste powierzenie grantów
- Jubileuszowy konkurs i bajkowy przemarsz. Będzie się działo
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Po Wielkanocy zostało jedzenie? Nie wyrzucaj - podziel się!

Po Wielkanocy zostaje # sporo jedzenia. Warto się nim podzielić.
(czytaj więcej)Ciechocińskie tężnie. Coraz bliżej wpisania na listę UNESCO

Zespół zabytkowej warzelni soli w Ciechocinku# został zarekomendowany przez Komitet ds. Światowego Dziedzictwa Kulturowego w Polsce do wpisania na krajową listę informacyjną, która otwiera drogę do międzynarodowego uhonorowania naszego unikatowego zabytku techniki i wpisania go na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Ziemi. Jak możesz się zaangażować?

22 kwietnia swój dzień obchodzi # Ziemia. Pierwszy w historii Dzień Ziemi odbył się w 1970 roku, a jego idea została zapoczątkowana przez amerykańskiego senatora Gaylorda Nelsona, który będąc w 1969 roku świadkiem katastrofy ekologicznej postanowił taki dzień zorganizować.
(czytaj więcej)Tradycje wielkanocne. Dominuje symbolika zwycięstwa życia nad śmiercią

Wielki Tydzień i Wielkanoc to czas obrzędów# religijnych związanych ze śmiercią i zmartwychwstaniem Chrystusa. Cykl świąteczny rozpoczyna Niedziela Palmowa, a kończy śmigus dyngus w Wielkanocny Poniedziałek.
(czytaj więcej)
Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad
Dino , w dniu 22-03-2024 07:43:31 napisał:
odpowiedz
Sadkowianka , w dniu 22-03-2024 09:30:35 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!