Dziś mamy 5 sierpnia 2021, czwartek, imieniny obchodzą:

03 czerwca 2021

Sezon na grilla! Sprawdź, jak grillować smacznie

fot. pow.

fot. pow.

Każda okazja jest dobra, żeby zrobić grilla, spędzić czas z przyjaciółmi#, rodziną i zjeść aromatyczne potrawy z rusztu. Grillowanie pozostawia dużą dowolność, jeśli chodzi o wybór produktów. Nie musisz trzymać się sztywnego menu – najważniejsze, aby jedzenie smakowało Tobie i Twoim gościom, a czas na świeżym powietrzu był miło spędzony. Zobacz, jakie produkty wybrać, aby grillowanie zakończyło się kulinarnym sukcesem.

Co sprawdzi się na ruszcie?
Polacy od lat najchętniej wybierają na ruszt kiełbasę. Tradycyjna kiełbasa ma wielu amatorów, którzy wręcz nie wyobrażają sobie ucztowania bez tej wędliny. Jest ceniona nie tylko za smak, ale także za możliwość szybkiego i łatwego przygotowania na ruszcie. – W ofercie marki ZM Pekpol jest wiele rodzajów kiełbas, które idealnie sprawdzą się na ruszcie, np. kiełbasa ostrołęcka z serem lub kiełbasa biała z szynki Kurpiowskie Specjały. Ale grilla mogą urozmaicić nie tylko potrawy typowo mięsne, np. w naszym regionie, na Kurpiowszczyźnie popularna jest kiszka ziemniaczana, nasz nr 1 na grilla. To znany przysmak kuchni podlaskiej i kurpiowskiej. Ta z linii Super Grill ZM Pekpol została przygotowana z ziemniaków z dodatkiem aromatycznej wędzonki i kompozycji naturalnych przypraw. Jest nadziewana w cienkie, naturalne jelito i wyśmienicie smakuje podpieczona na grillu. Trzeba tylko pamiętać, żeby w połowie pieczenia ją odwrócić, aby zarumieniła się z obu stron, i nakłuć, aby jelito nie popękało – mówi Małgorzata Wódkiewicz, ekspert Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, producenta m.in. wyrobów dedykowanych na grilla. Kiszkę ziemniaczaną możesz podawać z przypieczoną na złoto cebulką. Smakuje wyśmienicie!

Szybki grill bez przygotowań
Na pomysł przygotowania grilla często wpadasz spontanicznie? Jeśli nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni na przygotowywaniu potraw, skorzystaj z gotowych mięs, zamarynowanych w kompozycji przypraw. – W takiej sytuacji sprawdzą się pakowane, już zamarynowane w kompozycji przypraw, mięsa gotowe do wrzucenia na ruszt, np. z linii Super grill. W Kubełku Pyszności w wersji wieprzowej jest soczysta karkówka, aromatyczne żeberka i sycący boczek. Z kolei wersja drobiowa to pyszne skrzydełka i podudzia – odpowiednio przyprawione, delikatne mięso z kurczaka, którego nie może zabraknąć na grillowej uczcie. Po upieczeniu mięsa są soczyste i kruche, a w smaku lekko pikantne, z wyczuwalną nutą pieprzu – wyjaśnia ekspert ZM Pekpol.

Mięsa możesz także przyrządzić w piekarniku lub na patelni – sprawdzą się jako danie obiadowe. Ale oczywiście najlepiej smakują pod chmurką!

Grilluj smacznie i zdrowo
Bez względu na to, jakie mięso czy wędliny wybierzesz na ruszt, kieruj się kilkoma zasadami, dotyczącymi obróbki produktów. Ważne jest przede wszystkim odpowiednie pieczenie. Pamiętaj, że do grillowania potrzebujesz nie ognia, a żaru. Produkty na ruszt połóż dopiero wtedy, gdy na rozżarzonych węglach pojawi się cienka warstwa popiołu. Mięso nie powinno mieć kontaktu z płomieniami, dlatego lepiej nie kłaść go bezpośrednio na ruszcie. Użyj specjalnych tacek do grillowania, wtedy tłuszcz nie będzie kapał na węgiel. Mięso kładź wysoko na ruszcie, przynajmniej 15 cm nad żarem, warzywa zaś jeszcze wyżej. Pamiętaj też o marynacie – ochroni mięso przed przypaleniem, wzbogaci jego smak, a jego konsystencja będzie delikatniejsza.
Grilla rozpal przynajmniej pół godziny wcześniej, a kiedy ogień się zgasi, możesz zacząć piec na powstałym żarze.
Dziś proponujemy przepis na smakowite danie z grilla.
Grillowana kiszka ziemniaczana ze szparagami i bakłażanem
SKŁADNIKI:
- Kiszka ziemniaczana ZM Pekpol
- szparagi
- krążki białej cebuli
- bakłażan

JAK PRZYGOTOWAĆ:
Kiszkę ziemniaczaną grillujemy na tacce do grillowania. Przed pieczeniem kiszkę powinniśmy nakłuć w kilku miejscach wykałaczką, aby w trakcie pieczenia nie popękało jelito. Co jakiś czas powinniśmy delikatnie ją obracać. Następnie dodajemy krążki cebuli, plastry bakłażana i szparagi. Całość grillujemy aż się przyrumieni.

Materiał: Anna Rogoźnicka

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • -1 (1)

    Diego, w dniu 03-06-2021 04:14:49 napisał:

    Co Ty wiesz o grillowaniu kobieto..

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Wypożyczalnia samochodów
Torba na akcesoria fryzjerskie
82PLN
Wulkanizacja
Szampon wiśniowy do włosów farbowanych Joanna 1l
15PLN
Narożnik z funkcją spania, 6 kolorów do wyboru
Sypialnia w ciemnym, orzechowym kolorze
Rozliczenia ZUS
od 50PLN
Pomoc drogowa
0

Pracownicy mają mniejszą motywację. Zobacz, jak zwiększyć wydajność pracy

Jak wskazało badanie „Zdrowie psychiczne w# środowisku pracy”, pracownicy obecnie borykają się z takimi trudnościami jak brak energii do działania (51,75%), gorszy nastrój (50,31%), mniejsza motywacja (48,77%). Na dodatek aż 57% z nich zgłasza potrzebę udziału w integracji firmowej. To zatem dobry moment na organizację wydarzeń w duchu team building, które wzmocnią motywację zespołu. A przy okazji pomogą w budowaniu wizerunku marki i skuteczności przyszłych rekrutacji.

(czytaj więcej)
0

Fitness chce odzyskać formę. Niestety, na razie rosną zaległości

Ponad 112 mln zł zaległości mają przedsiębiorcy prowadzący# działalność sportową i rekreacyjną, to o jedną piątą nieopłaconych faktur i kredytów więcej niż przed pandemią – wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i bazy informacji kredytowych BIK. Wraz ze zniesieniem części ograniczeń, przyrost długów branży sportowej przyhamował, niestety nie dotyczy to klubów fitness i siłowni, które mają niemal 23 mln zł zaległości. Prowadzący te biznesy są pierwszą grupą przedsiębiorców, która złożyła pozew zbiorowy o odszkodowania przeciwko Skarbowi Państwa.

(czytaj więcej)
0

W naszej diecie nie może zabraknąć warzyw. Smaczne, zdrowe i tanie dania

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia każdego dnia powinno się# spożywać minimum 400 g warzyw. Zdrowa i urozmaicona dieta jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a korzystając z sezonowych darów natury, nie trzeba przepłacać. Przepis na cukinię faszerowaną mięsem będzie świetnym pomysłem na szybki i pożywny obiad, a bakłażan lub papryka sprawdzą się jako dodatek podkreślający charakter najróżniejszych potraw.

(czytaj więcej)
0

Rozmowa z Wiktorią. „Zdecydowanie największą frajdę sprawiają mi treningi na siłowni”

Sekcja ciężarowa Tarpana Mrocza osiąga duże sukcesy na arenie krajowej#, ale i międzynarodowej. Przedstawiamy Państwu Wiktorię Wołk z Mroczy, która jest jedną z „gwiazd” tej drużyny.

(czytaj więcej)