"Ze sztuką na co dzień”. Licealiści poznali technologię wytwarzania ceramiki

fot. powierzone
Uczniowie I Liceum Ogólnokształcącego im. St. Wyspiańskiego w Szubinie uczestniczyli w# kwietniu w warsztatach ceramicznych realizowanych w ramach projektu "Ze sztuką na co dzień" , finansowanego przez Zarząd Powiatu Nakielskiego.
Na zajęciach prowadzonych przez panią Justynę Żywiecką, artystę- plastyka, uczniowie poznawali technologię wytwarzania naczyń ceramicznych. Warsztaty rozpoczęły się od samodzielnego wykonania kubków, talerzyków, pierścionków oraz łyżek, które zostały wypalone w specjalnym piecu. Potem zostały poddane szkliwieniu, dzięki czemu uzyskały kolor i charakterystyczny połysk.
Wykonane przez uczestników warsztatów naczynia zostały zaprezentowane na szkolnej wystawie, a następnie zabrane przez uczniów do domów, by mogli z nich korzystać na co dzień.
Materiał: K. Bethke, A. Kobierowska, J. Stefaniak-Szmyt
Autorzy nie wyrażają zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
















Czytaj również
- Dzień Chemika. Uczniowie przeprowadzili ciekawe doświadczenia
- Egzamin na kartę rowerową. Policjanci sprawdzali umiejętności uczniów
- Funkcjonariusze edukują młodzież. Program "W Służbie Ojczyźnie"
- Spotkanie uczniów z Bractwem Kurkowym. Podpisano porozumienie
- Zawody pierwszej pomocy. Uczniowie szubińskiego LO na II miejscu
Wesele sporym wydatkiem. W jaki sposób i na czym można zaoszczędzić?

Koszty organizacji ślubu i wesela rosną z roku na rok. Wiele osób poszukuje sposobów, by #zaoszczędzić. Jak wynika z naszych analiz, obecnie za „talerzyk” płacimy od 250 do nawet 500 złotych. W Polsce zwykle organizowane są przyjęcia na średnio 80 do 100 osób, choć niektóre pary planują huczne wesela nawet dla 300 gości. Wesele to zwykle spory wydatek w domowym budżecie. Podpowiadamy, w jaki sposób zaoszczędzić i na czym.
(czytaj więcej)Idealny składnik diety odchudzającej. Sprytne sposoby na jajka w stylu fit

Jajko to produkt powszechnie znany i lubiany, chętnie spożywany osobno, ale także jako #dodatek czy element wielu potraw. Stanowi również idealny składnik diety dla osób, które pragną zrzucić parę kilogramów lub być fit dzięki codziennym aktywnościom czy uprawianiu sportu.
(czytaj więcej)"Poradnik bezpiecznego wypoczynku”. O czym należy pamiętać?

Przed rozpoczęciem ferii zachęcamy do zapoznania się z# „Poradnikiem bezpiecznego wypoczynku” Ministerstwa Edukacji i Nauki oraz sprawdzenia wiarygodności organizatora za pośrednictwem bazy danych o wypoczynku.
(czytaj więcej)Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Ustanowiony w 2018 roku

Już po raz piąty, 7 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień #Bezpieczeństwa Żywności. W tym roku hasło przewodnie to „Standardy żywnościowe ratują życie”.
(czytaj więcej)