Dziś mamy 27 lipca 2024, sobota, imieniny obchodzą:

27 stycznia 2023

Egzotyczne przekąski karnawałowe. Czym urozmaicić przyjęcie?

fot.powierzone

fot.powierzone

Sałatki, wrapy i sushi. Sprawdź propozycje ciekawych przepisów, które urozmaicą karnawałowe przyjęcia.

Przepisy karnawałowe

OSTRA SAŁATKA SURIMI Z MAKARONEM VERMICELLI
Składniki:
100 g Makaronu Vermicelli House of Asia
2 łyżki pokrojonego cienko marynowanego Imbiru różowego House of Asia
100 g paluszków surimi
10-12 pomidorków cherry pokrojonych na pół
30 g białej części pora pokrojonej w cienkie zapałki
30 g marchewki pokrojonej w cienkie zapałki
Sos:
2 łyżeczki Ostrego sosu z czerwonej papryki Jalapeno Casa de Mexico
50 g Kaktusa krojonego w zalewie Casa de Mexico
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
2. W małej misce wymieszaj składniki sosu.
3. Paluszki surimi za pomocą widelca podziel na włókna. Do większej miski przełóż pora, imbir, marchewkę, surimi i pomidorki cherry. Całość delikatnie wymieszaj z ugotowanym makaronem.
4. Na koniec polej sałatkę wcześniej przygotowanym sosem.


SAŁATKA Z FASOLKĄ I WIEPRZOWINĄ
Składniki:
100 g Czarnej fasoli Casa de Mexico
1 łyżka Ostrego sosu BBQ z papryki jalapeno Casa de Mexico
60 g Sosu Teriyaki House of Asia
2 łyżki Sosu Ostrygowego House of Asia
2 łyżki Papryki Jalapeno czerwonej krojonej Casa de Mexico
1 łyżka uprażonego Sezamu Białego House of Asia
200 g wieprzowiny cienko pokrojonej (np. polędwiczki)
100 g fasolki szparagowej zielonej
1/2 cebuli cienko pokrojonej
Kilka listków kolendry
Sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
1. W osolonym wrzątku blanszuj fasolkę szparagową przez 3-4 min, następnie zahartuj w zimnej wodzie, osusz, pokrój na pół i przełóż do miski.
2. Wieprzowinę zamarynuj w sosie ostrygowym, następnie smaż na rumiany kolor z cebulą przez 4-5 min, dodaj fasolkę szparagową, czarną fasolę oraz papryczki jalapeno. Całość dopraw solą, pieprzem oraz sosem BBQ i wymieszaj z sosem teriyaki.
3. Gotową sałatkę przełóż do miski, posyp sezamem i kolendrą.


SAŁATKA Z FASOLKĄ I WIEPRZOWINĄ
Składniki:
100 g Czarnej fasoli Casa de Mexico
1 łyżka Ostrego sosu BBQ z papryki jalapeno Casa de Mexico
60 g Sosu Teriyaki House of Asia
2 łyżki Sosu Ostrygowego House of Asia
2 łyżki Papryki Jalapeno czerwonej krojonej Casa de Mexico
1 łyżka uprażonego Sezamu Białego House of Asia
200 g wieprzowiny cienko pokrojonej (np. polędwiczki)
100 g fasolki szparagowej zielonej
1/2 cebuli cienko pokrojonej
Kilka listków kolendry
Sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
1. W osolonym wrzątku blanszuj fasolkę szparagową przez 3-4 min, następnie zahartuj w zimnej wodzie, osusz, pokrój na pół i przełóż do miski.
2. Wieprzowinę zamarynuj w sosie ostrygowym, następnie smaż na rumiany kolor z cebulą przez 4-5 min, dodaj fasolkę szparagową, czarną fasolę oraz papryczki jalapeno. Całość dopraw solą, pieprzem oraz sosem BBQ i wymieszaj z sosem teriyaki.
3. Gotową sałatkę przełóż do miski, posyp sezamem i kolendrą.


SUSHI Z TORTILLI Z KURCZAKIEM
Składniki:
1 opakowanie Tortilla Wraps Casa de Mexico
½ puszki Pasty z fasoli Pinto z Chipotle Casa de Mexico
200 g ugotowanego Ryżu do sushi House of Asia
3 łyżki Sosu Teriyaki House of Asia do podania
1 pierś z kurczaka
2 łyżki majonezu
1 świeży ogórek
Sól, pieprz czarny
Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem, następnie usmaż na oliwie na rumiany kolor. Gotową pierś wyjmij, wystudź, następnie pokrój w paski.
2. Pastę z fasoli wymieszaj z majonezem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Wrapy grilluj na suchej patelni, tak aby delikatnie się zarumieniły. Następnie rozsmaruj cienko pastę z fasoli połączoną z majonezem na całej powierzchni placka, dodaj na środku kurczaka, ryż do sushi i na końcu obranego i pokrojonego w słupki ogórka. Zwiń tortille, tak samo jak sushi, czyli w rulon.
4. Wrapy pokój na mniejsze kawałki i poukładaj na półmisku, podawaj z sosem teriyaki.

WRAP ZE STRIPSAMI Z KURCZAKA
Składniki:
1 opakowanie Tortilla Wraps Casa de Mexico
1 opakowanie Panierki Panko House of Asia
10-12 kawałków Papryczek Jalapeno Casa de Mexico oczerwonych krojonych
1 średnia pierś z kurczaka pokrojona w paski
2 jajka
1 opakowanie rukoli
1 dojrzałe awokado pokrojone w plastry
1 średnia czerwona cebula pokrojonaw półplastry
Sól, pieprz czarny
Sos:
2 łyżki Pasty z fasoli Pinto z Chipotle Casa de Mexico
3 łyżki majonezu
Sok z połowy limonki
1 łyżka posiekanej Kolendry
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka zamarynuj w soli i pieprzu, następnie panieruj w roztrzepanym jajku i panko, smaż na rozgrzanym tłuszcz na złoty kolor. Przełóż na ręcznik papierowy. Połącz ze sobą wszystkie składniki sosu.
2. Wrapy podgrzej na suchej, ciepłej patelni po 30 sekund z każdej strony, następnie posmaruj każdy placek wcześniej przygotowanym sosem i ułóż kolejno: umytą rukolę, kurczaka, awokado, cebulę i kawałki papryczek jalapeno. Zwiń ciasno w rulon.
3. Podawaj wrapy pokrojone na kawałki i przebite wykałaczką.

Materiał: Zespół Prasowy Commplace

Oceń artykuł: 8 10

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (2)

    duda2030, w dniu 27-01-2023 11:03:26 napisał:

    Kiedy przepisy na świerszcza i szarańczę wędrowną? Przecież unia już zatwierdziła je jako żywność i celebryci nagrywają filmy jakie to one nie są smaczne. Szkoda tylko, że filmy cięte a i mięsa w mięsie coraz mniej.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Aparat dla dzieci
99,00 złPLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Budowa magazynów
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Praca na wysokości
60PLN
Rejestracja BDO
500PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Szkolenie z zakresu ochrony danych osobowych
79PLN
0

Dzień Bezpiecznego Kierowcy. Święty Krzysztof patronem podróżujących

25 lipca to szczególny dzień dla wszystkich# kierowców. Tego dnia przypadają imieniny Krzysztofa, a Święty Krzysztof jest patronem kierowców i podróżujących. To również Dzień Bezpiecznego Kierowcy, który obchodzimy już po raz 19. Biorąc pod uwagę, że jesteśmy niemalże na półmetku wakacji i letnich podróży, warto przypomnieć najważniejsze zasady i dobre praktyki na drodze. Bezpieczeństwo przede wszystkim!

(czytaj więcej)
0

Sprawdzono "słoiczki" dla dzieci. Kontrola na terenie całego kraju

Cechy organoleptyczne i parametry fizykochemiczne „słoiczków” #dla dzieci bez nieprawidłowości po kontrolach IJHARS.

(czytaj więcej)
0

Woda to niebezpieczny i zdradliwy żywioł. Dobra zabawa to nie wszystko

25 lipca obchodzimy Światowy Dzień Zapobiegania Utonięciom#, który został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) w kwietniu 2021 r., natomiast obchodzony jest 25 lipca.

(czytaj więcej)
0

Nie daj sobie wbić krzyża! Przestroga i refleksja dla kierowców

Ile razy jadąc samochodem czy motocyklem# widziałeś stojący na poboczu drogi krzyż? Z jaką prędkością na liczniku go mijałeś? Do ilu tragedii musi jeszcze dojść, żebyś zdjął nogę z gazu? Prędkość, alkohol, niestosowanie się do znaków drogowych – to najczęstsze grzechy polskich kierowców. W Dniu Bezpiecznego Kierowcy w sposób szczególny chcemy zwrócić uwagę na bezpieczeństwo na drogach. Stąd też pomysł na nowy spot polskiej Policji.

(czytaj więcej)