Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Ustanowiony w 2018 roku

fot. GIS
Już po raz piąty, 7 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień #Bezpieczeństwa Żywności. W tym roku hasło przewodnie to „Standardy żywnościowe ratują życie”.
Kwestia bezpieczeństwa żywności dotyczy każdego z nas
Bezpieczeństwo żywności jest wspólną odpowiedzialnością rządów, producentów, konsumentów. Każdy ma swoją rolę — od pola do stołu — w zapewnieniu, że żywność, którą spożywamy, jest bezpieczna i nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie.
Poprzez Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) kontynuuje swoje wysiłki na rzecz włączenia bezpieczeństwa żywności do agendy tematów zdrowia publicznego i zmniejszenia obciążeń związanych z chorobami przenoszonymi przez żywność na całym świecie.
W tym roku WHO, wspólnie z Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) zachęca do skupienia się na znaczeniu stosowania standardów na każdym etapie produkcji żywności — od pola do stołu. Standardy międzynarodowe są tworzone m.in. przez Codex Alimentarius. W krajach UE wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywości określają przepisy ustawodawstwa żywnościowego, które uzupełniane są przez wytyczne/standardy.
Hasło tegorocznych obchodów podkreśla rolę standardów żywnościowych, które zapewniają bezpieczeństwo i jakość spożywanej żywności.
Cel Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności został ustanowiony w 2018 r., na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności został ustanowiony, aby:
- szerzyć wiedzę na temat bezpieczeństwa żywności i zapobiegania chorobom przenoszonym przez żywność,
- ustalać spójne strategie poprawy bezpieczeństwa żywności w różnych sektorach,
- promować rozwiązania, które przyczyniają się do zwiększania bezpieczeństwa żywności.
Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej kampanii.
Przewodnik po Światowym Dniu Bezpieczeństwa Żywności 2023: standardy żywności ratują życie
Materiał: GIS
Czytaj również
- O przyszłości onkologii w Polsce. Cztery spotkania edukacyjne
- Trwa sezon na grzyby. "Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj"
- Młodzi często poszukują alternatywy dla poprawin. Na co stawiają?
- Światowy Dzień Zapobiegania Samobójstwom. Jak wesprzeć bliskiego?
- Sprawdzono jakość handlową bułki tartej. Co wykazała kontrola?
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Daleka wyprawa do Rumunii. Piękne góry i życzliwi ludzie

Latem bieżącego roku w dniach od 25 lipca do 4 sierpnia, wyruszyliśmy# na daleką wyprawę do Rumunii - 1250 kilometrów od Kcyni.
(czytaj więcej)Otwarto nową siedzibę Archiwum Państwowego. Można zwiedzić gmach

Archiwum Państwowe w Bydgoszczy, po kilkudziesięciu latach starań#, ma w końcu nową siedzibę!
(czytaj więcej)"Bohaterowie bez granic". Strażacy opowiadają o doświadczeniach w Grecji

W lipcu 2023 r. moduł GFFFV Poland w składzie #149 strażaków i 49 samochodów wziął udział w akcji gaszenia pożarów lasów w Grecji.
(czytaj więcej)O przyszłości onkologii w Polsce. Cztery spotkania edukacyjne

Polskie Towarzystwo Onkologiczne zaprasza #przedstawicieli organizacji pacjentów na cykl spotkań edukacyjnych
(czytaj więcej)
Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad
Ja, w dniu 07-06-2023 19:51:54 napisał:
odpowiedz
Jula, w dniu 08-06-2023 10:24:47 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!