Dziś mamy 30 maja 2024, czwartek, imieniny obchodzą:

14 lutego 2023

Przepis na pączki. Lekkie i delikatne dzięki żółtkom

Pączki jadamy najczęściej w Tłusty Czwartek, czyli dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Zwykle kupujemy# te ciastka w cukierniach, a usmażenie ich w warunkach domowych to dla wielu powód do dumy. Nie jest to jednak wcale takie trudne, a o sukcesie w dużej mierze decydują wysokiej jakości składniki, w tym przede wszystkim jajka.

Pączki były znane już w starożytności, ale znacznie różniły się od tych, które dzisiaj kupujemy w cukierni. Wtedy były robione na bazie ciasta chlebowego i nadziewane mięsem, skwarkami lub słoniną. W Polsce pączki pojawiły się ok. XV wieku, wspominał o nich w jednym z utworów Mikołaj Rej, a Jędrzej Kitowicz pisał, że XVII-wieczne pączki zdolne były podbić oko. I chociaż nie były już wytrawne, to wciąż wypiekano je przy użyciu ciasta chlebowego. Dopiero w XVIII wieku zaczęto stosować ciasto drożdżowe, które sprawiło, że pączek stał się lekkim (wagowo, nie kalorycznie) wyrobem cukierniczym.

Dzisiejszy, najpopularniejszy w Polsce pączek, określany mianem berlińskiego, to ciastko z pulchnego, drożdżowego ciasta z nadzieniem, smażone z charakterystycznym jasnym paskiem pośrodku, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem z pomarańczową skórką. O jakości pączków decydują składniki tradycyjnie wykorzystywane przy ich tworzeniu, a więc mąka, masło, mleko, drożdże i oczywiście jaja. Im więcej ich dodamy, tym ciasto będzie bardziej puszyste i żółte. Generalnie przyjmuje się, że do pół kilograma mąki musimy dodać ok. 6 żółtek. Niektórzy kucharze do stworzenia ciasta wykorzystują jednak także białka i twierdzą, że okrągłe smakołyki udają się równie dobrze.

- Jajka to doskonały środek spulchniający – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Same żółtka zaś to nośnik tłuszczu, dzięki któremu pączki są lekkie i delikatne. Białka wpływają z kolei na prawidłową strukturę wypieku.

Pamiętajcie, że zjedzenie pączka w Tłusty Czwartek gwarantuje pomyślność przez cały rok.

Przepis na pączki

Składniki:
- ½ kg mąki
- 6 żółtek
- ¾ szklanki stopionego masła
- ¾ szklanki cukru
- 8 dkg drożdży
- 1 ½ szklanki mleka
- otarta skórka z cytryny
- drobniutko posiekana skórka pomarańczowa
- cukier wanilinowy
- łyżka spirytusu lub octu spirytusowego (dzięki temu dodatkowi ciasto wchłania mniej tłuszczu w czasie smażenia i spulchnia ciasto)
- szczypta soli
- konfitury
- olej rzepakowy lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy. Do kubka wkładamy drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru i rozprowadzamy w połowie szklanki ciepłego mleka. Pozostawiamy w cieple do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy. Żółtka wlewamy do miski, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, ustawiamy naczynie na garnku z gorącą wodą i ucieramy żółtka do białości. Podrośnięte drożdże dodajemy do mąki wraz z żółtkami i skórką pomarańczową. Wyrabiamy ciasto ręką dolewając tyle ciepłego mleka i spirytusu, aby było pulchne, miękkie, ale nie za rzadkie. Gdy zacznie odstawać od miski wlewamy stopione, ciepłe, ale nie gorące, masło i dalej wyrabiamy, aż zacznie odstawać od ręki. Stawiamy po przykryciem do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, brać niewielkie kawałki, rozpłaszczać na dłoni, nakładać konfitury, dokładnie zalepiać formując kule. Ułożyć pączki na deseczce posypanej mąką, lekko je spłaszczyć, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia.

Smażyć z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju (175 stopni Celsjusza). Po usmażeniu osączyć pączki na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Materiał: Marta Mikulska

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • -2 (4)

    niki, w dniu 15-02-2023 07:49:21 napisał:

    W tym roku zero pączków, zero słodyczy. To moje motto, czas z tym skończyć na zawsze. 35 lat temu udało mi się skończyć ze słodzeniem napojów, dam sobie radę również ze słodyczami, których sobie czasami nie odmawiałem. Cukier to biała śmierć i tego należy się pilnować. Polecam jedynie słodką płeć przeciwną!

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Korzystanie ze środowiska
500PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
0

Przeciwdziałanie przestępczości środowiskowej. Szkolenia dla policjantów

Radom, Kielce, Lublin, Białystok, Gorzów Wielkopolski, Bydgoszcz#, Katowice, Rzeszów i Warszawa – to miasta na mapie tegorocznego cyklu szkoleń dla funkcjonariuszy Policji pn. „Zwalczanie i przeciwdziałanie przestępczości środowiskowej w zakresie gospodarowania odpadami oraz transportowania odpadów w ruchu krajowym i międzynarodowym”. W lutym, marcu i kwietniu 2024 r. eksperci Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska przeprowadzili wykłady na Mazowszu, w Świętokrzyskim, na Lubelszczyźnie i Podlasiu. 22 i 23 maja odbyły się kolejne szkolenia – w Gorzowie Wielkopolskim i Bydgoszczy.

(czytaj więcej)
0

Tydzień Promocji Karmienia Piersią. Ważne jest wsparcie

Rozpoczął się Tydzień Promocji Karmienia Piersią. Zachęcamy do# karmienia piersią, ale pamiętamy także o mamach, które z różnych przyczyn nie mogą karmić naturalnie. Pamiętajmy o wzajemnym szacunku i wsparciu.

(czytaj więcej)
0

Wstęp na wystawę bezpłatny. Pałac Krasińskich dostępny dla odwiedzających

Rękopisy Cypriana Kamila Norwida, kronik Galla Anonima czy oryginał #utworu „Mury” Jacka Kaczmarskiego – to tylko niektóre ze zbiorów Biblioteki Narodowej, które od 21 maja można obejrzeć w zmodernizowanym i otwartym dla zwiedzających Pałacu Krasińskich w Warszawie.

(czytaj więcej)
0

Komary motywowały do szybkiego marszu. Wędrówka w otoczeniu jezior

W dzisiejszej wędrówce uczestniczyło #16 osób. Przejście wokoło jeziora Witosławskiego i Rościmińskiego nie przysparzało by większych problemów, gdyby nie ogromne ilości komarów, które tylko nas motywowały do szybkiego tempa marszu.

(czytaj więcej)