Dziś mamy 2 lipca 2024, wtorek, imieniny obchodzą:

29 czerwca 2024

Caritas diecezji z pomocą. Artykuły mają trafić do 7,5 tysiąca osób

fot. Diecezja Bydgoska

fot. Diecezja Bydgoska

Caritas Diecezji Bydgoskiej rozpoczyna #Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ), współfinasowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.

Program jest przeznaczony dla osób w najtrudniejszej sytuacji życiowej np. dotkniętych ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością lub ciężką chorobą.

Dostawy artykułów spożywczych do Caritas Diecezji Bydgoskiej rozpoczęły się od początku czerwca, a dystrybucja do osób potrzebujących rozpoczęła się od połowy miesiąca i potrwa do końca listopada. Pomoc może trafić aż do 7,5 tysiąca osób.

Więcej informacji można uzyskać, pisząc na adres: darczynca.bydgoszcz@caritas.pl

Program realizowany jest w okresie od dnia wyjścia Wytycznych Instytucji Zarządzającej do Podprogramu 2023, a więc do 8 września 2023 roku do końca listopada 2024 roku.

Dostawy artykułów spożywczych do Organizacji Partnerskich Regionalnych rozpoczęły się od początku czerwca 2024 roku, a dystrybucja artykułów spożywczych do osób potrzebujących rozpoczęła się od połowy czerwca i potrwa do końca listopada 2024 roku.

W okresie od wyjścia Wytycznych IZ umożliwiono przekazywanie produktów z darowizn osobom zakwalifikowanym do Podprogramu 2023.

Ponadto w ramach Podprogramu od momentu wyjścia Wytycznych IZ prowadzone są działania na rzecz włączenia społecznego osób zakwalifikowanych do udziału w FEPŻ – Podprogram 2023.

Źródło finansowania: 90% środki europejskie – Europejski Fundusz Społeczny Plus i 10% budżet krajowy.

Program realizowany jest pod nadzorem Instytucji Zarządzającej Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej oraz Instytucji Wdrażającej Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Cel programu:

Przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących, wspierających ich włączenie społeczne.

Zadania i działania realizowane w programie:

Grupa docelowa:

Z pomocy żywnościowej mogą skorzystać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2023 poz. 901 i 1693) i których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 2.056,40 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1.590,00 zł dla osoby w rodzinie.

Pomoc mogą uzyskać osoby najbardziej potrzebujące, które otrzymały skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej lub osoby bezdomne zakwalifikowane do Podprogramu 2023.

Pomoc wydawana jest na podstawie:

– skierowania stanowiącego załącznik nr 5 do Wytycznych IZ (wydaje OPS),

– listy osób zakwalifikowanych załącznik nr 2 wraz z załącznikami nr 7 (wydaje OPS),

– kwalifikacji osoby w kryzysie bezdomności na podstawie załącznika nr 6 do Wytycznych IZ (kwalifikuje OPR/ OPL),

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymają artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze m.in.

Fasolkę po bretońsku 3 szt./os.

Olej rzepakowy 4 szt./os.

Cukier biały 4 szt./os.

Szprot w oleju 4 szt./os.

Pasztet wieprzowy 3 szt./os.

Szynka drobiowa 4 szt./os.

Szynka wieprzowa mielona 4 szt./os.

Ser podpuszczkowy dojrzewający 3 szt./os.

Mleko 6 szt./os.

Kawa zbożowa rozpuszczalna 2 szt./os.

Herbatniki maślane 3 szt./os.

Płatki owsiane 2 szt./os.

Kasza jęczmienna 3 szt./os.

Mąka pszenna 4 szt./os.

Makaron jajeczny świderki 5 szt./os.

Dżem truskawkowy 4 szt./os.

Groszek z marchewką 4 szt./os.

Zestaw produktów w Podprogramie 2023 obejmuje artykuły w ilości ok. 33,06 kg.

Przewidziane efekty i rezultaty:

Zmniejszenie deprywacji materialnej osób najbardziej potrzebujących oraz ich włączenie społeczne poprzez realizację wspierających środków towarzyszących. Realizacja tych działań będzie prowadziła do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstw domowych, zdrowego odżywiania się, sposobu niemarnowania żywności.

Link do strony Caritas Diecezji Bydgoskiej: https://bydgoszcz.caritas.pl

Link do strony Caritas-FEPŻ, gdzie można znaleźć szczegóły dotyczące realizacji Podprogramu 2023 w tym jego wartość:

https://caritas.pl/fepz/

Materiał: Marcin Jarzembowski / Diecezja Bydgoska

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 1 4

Czytaj również

udostępnij na FB
0

100 lat Polskich Lasów Państwowych. Rozporządzenie z 1924 roku

W tym roku Lasy Państwowe obchodzą stulecie# swojego istnienia. 28 czerwca 1924 r., prezydent Stanisław Wojciechowski podpisał rozporządzenie, które stanowiło podwaliny pod powstanie przedsiębiorstwa „Polskie Lasy Państwowe”

(czytaj więcej)
0

Upał nie był przeszkodą. Kolejna wędrówka z cyklu "Po bezdrożach"

W niedzielę, 30 czerwca 13 osób postanowiło #maszerować w ten upał.

(czytaj więcej)
0

Sprawdzono jakość przypraw i ziół. Co wykazała kontrola?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawia wyniki# przeprowadzonej w I kwartale 2024 r. planowej kontroli w zakresie jakości handlowej w zakresie jakości handlowej przypraw i ziół.

(czytaj więcej)