Dziś mamy 4 lipca 2024, czwartek, imieniny obchodzą:

02 lipca 2024

Sprawdzono jakość przypraw i ziół. Co wykazała kontrola?

fot. IJHARS

fot. IJHARS

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawia wyniki# przeprowadzonej w I kwartale 2024 r. planowej kontroli w zakresie jakości handlowej w zakresie jakości handlowej przypraw i ziół.

Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej ziół i przypraw, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i wymaganiami, których spełnienie zostało zadeklarowane w oznakowaniu produktu i/lub dokumentach towarzyszących.

Produktami priorytetowymi były przyprawy paczkowane: jednoskładnikowe (w szczególności oregano i majeranek) oraz przyprawy wieloskładnikowe (np. mieszanki przypraw typu: zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, garam masala, curry).

Kontrola przeprowadzona została na etapie sprzedaży detalicznej w I kwartale 2024 r. na terenie całego kraju.

Przyprawy skontrolowano w 94 sklepach, stwierdzając nieprawidłowości w 22 placówkach (23,4 % skontrolowanych).

Cechy organoleptyczne

Kontrolą cech organoleptycznych objętych zostało 50 partii. Nie zakwestionowano żadnej partii przypraw i ziół w tym zakresie.

Cechy fizykochemiczne

Kontrolą objęto 135 partii towarów, z czego zakwestionowano 6 partii (4,4%). Nieprawidłowości stwierdzono głównie w przyprawach jednoskładnikowych i dotyczyły one przede wszystkim obecności martwych owadów oraz innych zanieczyszczeń w postaci np. fragmentów tworzywa sztucznego. W przypadku 1 partii majeranku stwierdzono zaniżoną masę netto. Parametry fizykochemiczne kwestionowano tylko w 1 partii przypraw wieloskładnikowych, stwierdzając w przyprawie typu kebab gyros zawyżoną zawartości soli.

Znakowanie

W zakresie znakowania sprawdzono 276 partii, z czego 41 zakwestionowano (14,9%), głównie z uwagi na brak informacji w nazwie produktu o jego postaci, tj.: suszony, otarty, mielony. Dotyczyło to zarówno przypraw jedno jak i wieloskładnikowych.

Ponadto w przyprawach jednoskładnikowych stwierdzono, m.in:

  • Sugerowanie szczególnych właściwości produktów poprzez umieszczenie w oznakowaniu informacji typu: „PRZYPRAWY BEZ CHEMII”, „BEZ chemii 100 % z natury”, „Nasze produkty nie zawierają sztucznych dodatków typu konserwanty, barwniki, aromaty itp.”.
  • Zamieszczenie obowiązkowych informacji na etykiecie przy użyciu czcionki o zbyt małym rozmiarze (poniżej 1,2 mm).
  • Wprowadzanie w błąd konsumentów poprzez zastosowanie w opisie aukcji na stronie internetowej nazw produktów z użyciem określenia ECO, które odnosiło się do opakowania produktu. Taki sposób prezentacji nazw wyrobów mógł sugerować konsumentom, że są to produkty ekologiczne, chociaż przyprawy nie pochodziły z produkcji ekologicznej
  • Zastosowanie w oznakowaniu produktu ekologicznego sprzecznych informacji w zakresie pochodzenia: „Rolnictwo UE/spoza UE” oraz „Kraj pochodzenia: Egipt”. 

W przyprawach wieloskładnikowych zakwestionowano również, m. in.:

  • Brak wskazania warunków przechowywania lub warunków użycia.
  • Podanie w oznakowaniu określenia sugerującego szczególne właściwości produktu: „BEZ chemii 100 % z natury”.
  • Brak wyróżnienia za pomocą czcionki składników alergennych znajdujących się w wykazie składników, np. gorczycy. 

Jednocześnie w przypadku 6 partii przypraw jednoskładnikowych i 1 partii przypraw wieloskładnikowych stwierdzono przekroczenie daty minimalnej trwałości.

W tym miejscu należy zaznaczyć, że oznakowanie skontrolowanych partii często zawierało jednocześnie kilka niezgodności.

Zastosowane sankcje

W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 9 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne, wydali 6 decyzji w związku z odstąpieniem od wymierzenia kary pieniężnej ze względu na niską szkodliwość czynu oraz 4 decyzje nakazujące zniszczenie towaru niespełniającego wymagań jakości handlowej.

Dodatkowo nałożyli 3 mandaty karne oraz wydali 13 zaleceń pokontrolnych.

Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.

Źródło: IJHARS

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (3)

    siostra Basen, w dniu 02-07-2024 21:25:33 napisał:

    " nałożyli 3 mandaty karne oraz wydali 13 zaleceń pokontrolnych." To oddaje jak prowadzono "kontrolę" i kto ją prowadził.Jaka kontrola takie wyniki.W ziołach coraz mniej ziół a coraz więcej wypełniaczy od traw począwszy a na wodorostach kończąc.

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Ja, w dniu 03-07-2024 07:07:07 napisał:

    Nie ośmieszajcie że wy martwicie się o zdrowie Polaków wprost odwrotnie.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Budowa magazynów
Budowa hal
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach
500PLN
Szkolenie bhp dla studentów
79PLN
KOBIZE
500PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
0

Strażacy ćwiczyli pod wodą. Szkolenie z doświadczonymi instruktorami

2 lipca 2024 r. w ramach szkolenia doskonalącego# członków JOT zostały przeprowadzone ćwiczenia płetwonurków wchodzących w skład Sekcji Ratownictwa Specjalnego w Kowalewku.

(czytaj więcej)
0

Klasy charakterystyki energetycznej budynków. Ruszają konsultacje

Rozpoczynamy konsultacje publiczne projektu rozporządzenia #w sprawie zmiany metodologii wyznaczania charakterystyki energetycznej budynków oraz świadectw charakterystyki energetycznej. Wprowadzenie klas charakterystyki energetycznej budynków będzie ułatwieniem dla właścicieli, kupujących oraz najemców budynków i lokali.

(czytaj więcej)
0

Sprawdzono jakość przypraw i ziół. Co wykazała kontrola?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawia wyniki# przeprowadzonej w I kwartale 2024 r. planowej kontroli w zakresie jakości handlowej w zakresie jakości handlowej przypraw i ziół.

(czytaj więcej)